Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

BK New Vintage, koken met keramiek

De nieuwe pan uit de serie New Vintage van BK is van Keramiek. We testen hem op allerlei manieren, in de oven, op het gas, vanuit de koeling in een hete oven.

0 1.037

Een beetje hobbykok weet dat een goede pan zoveel meer is dan een leuke vorm, met grappige handvatten, een leuk kleurtje en een deksel. Waar is hij van gemaakt, hoe zit het met de bodem en de warmtegeleiding. En hoe makkelijk kan je hem schoonmaken. Wanneer BK met een nieuwe pan komt, die van net even ander materiaal gemaakt dan wat ik al in mijn kast heb staan en ik mag hem met een groep mede-bloggers uitproberen dan zeg ik daarom meteen ja, graag.


Keramieken pan

In de hele fijne kookstudio boerderij ‘De Riet’ bij Leusden konden wij deze nieuwe telg in de New Vintage serie bewonderen en er vooral mee aan de gang gaan. Een bijzondere deze nieuwe pan, een keramieken namelijk. En met keramiek bedoel ik dus echt keramiek, niet een aluminium met een keramisch laagje maar compleet gemaakt van keramiek. Een compleet natuurlijk materiaal, door BK ontworpen voor mensen die bewust gezond willen koken. Waarom zij hiervoor gekozen hebben wordt natuurlijk eerst uitgelegd, een natuurlijk materiaal, geen chemicaliën, zware metalen of gifstoffen. Niet poreus en met een natuurlijke anti-aanbaklaag. Je hoeft daarom maar een klein beetje olie of boter te gebruiken en ook dat past in bewust gezond koken.

Klinkt goed, maar hoe kookt hij? Om dat te proberen krijgen we deze avond alle kans. Liggen er normaal gesproken bij dit soort evenementen een recept en ingrediënten klaar, deze keer heeft chef Rob Twigt van Culibuzz een verassing voor ons. Een krat met verschillende groenten, mosselen, vlees en een stapel kruiden. En een schoolbord waarop per gang een verplicht ingrediënt staat. De aardappels staan in het veld ernaast en moeten zelf gerooid worden. En een hele stapel keramieken pannen in verschillende maten. Leef je uit!

Aardappelen rooien

Met een stel geleende laarzen sta ik even later in een drijfnat aardappelveld de knollen uit de grond te halen. Ouderwetse gebakken aardappeltjes met spekjes, met de pan eerst op het vuur en daarna in de oven. Een goede test om te kijken hoe het zit met die anti-aanbaklaag en te kijken hoe hij zich houdt in de oven. Cocottes worden gevuld met gekarameliseerde asperges en doornhaai. Er wordt gehakt en gesneden, gebakken en gebraden. Ondertussen wordt er druk gepraat over het gewicht van de pannen (wat is hij licht!), het makkelijke schoonmaken en het gemak van direct uit de koelkast in de oven plaatsen.

Langer warm

Na verloop van tijd staan er een heerlijk voor-, hoofd- en nagerecht op tafel. Alle pannen zijn door de hele groep gebruikt op allerlei manieren. En ik, maar ook niet een van de anderen heb ik wat negatiefs horen zeggen. Door het materiaal duurt het iets langer om warm te worden, maar het grote voordeel is dat hij de warmte veel langer vasthoudt, zonder daarbij aan te koeken. Je kunt dus gerust een tweede keer opscheppen, de aardappeltjes blijven warm.

Een ontzettend leuk evenement op een bijzondere plek met een mooi product. Ik kan niet anders zeggen. In de serie New Vintage, met het onderschrift ‘zoals oma vroeger kookte’ vind je behalve de keramieken pannen, ook koperen en emaille pannen. En oma kookte niet op inductie, dus daar zijn deze pannen niet geschikt voor.

Voor meer informatie: https://www.bk.nl/new_vintage

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer