- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

BrazelBerry planten; delicious en beautiful voor tuin, terras of balkon

BrazelBerry planten, delicious en beautiful – Het plukken van bosbessen is voor mij puur jeugdsentiment. Ik ben geboren en getogen aan de voet van de Posbank, voor wie dat niks zegt, de Posbank is één van de grootste natuurgebieden in Nederland. Bosbessen waren er hier, in het seizoen, in overvloed en regelmatig ging ik met mijn vader de Posbank op om onze meegenomen emmertjes te vullen met deze vruchtjes. Een geweldige bezigheid en heerlijk smullen naderhand. Maar tijden veranderen en zo ook de toegang tot de Posbank. We mogen niet meer buiten de paden komen en dus is het plukken van bosbessen daar niet meer mogelijk. Kun je je voorstellen hoe mijn hart een klein sprongetje maakte toen ik las van BrazelBerry planten. Wacht… ik zal je eerst vertellen wat BrazelBerry planten zijn en dan zul je absoluut begrijpen waarom ik er zo enthousiast van word.


De BrazelBerry collectie

In de jaren ’70 richtte Dave Brazelton samen met zijn vrouw een bessenkwekerij op in het Amerikaanse Oregon. De Brazelberry collectie is de uitkomst van  hun jarenlange zoektocht naar de perfect blauwe bes voor in de particuliere tuin.

Deze collectie planten is niet zo maar een collectie, het zijn planten met een absolute meerwaarde want buiten dat het gewoonweg prachtige sierplanten zijn dragen deze planten zeer veel en uiterst gezonde, aromatische vruchten. De vruchten doen denken aan onze eigen bosbes, vandaar dus ook mijn enthousiasme. Plaats de plant in een mooie pot en je hebt een prachtige eye-catcher voor op je terras, balkon of in de tuin, daarnaast kun je de hele zomer genieten van je eigen bessen.

Jelly Bean
Pink Breeze
Peach Sorbet
Baby Cakes

Vier verschillende planten

De BrazelBerry collectie bestaat uit 4 verschillende planten (Peach Sorbet, Pink Breeze, Jelly Bean, Baby Cakes) met ieder zijn eigen eigenschappen. Ze verschillen in hoogte van 60 cm tot 120 cm, de grootte en de smaak van de bes verschilt en de uitstraling van iedere plant is verschillend. Zo is het ene blad donkergroen met een roze tint, de andere roze met oranje tinten. Bij alle planten kun je al vanaf juni van je eigen oogst genieten en alle planten zijn winterhard.

De bessen van de Pink breeze zijn naast lekker zoet ook nog eens bijzonder groot, de bessen van de Peach Sorbet smaken vooral naar blauwe bes maar bevatten ook het zoete aroma van perziken en bessen van de Jelly bean zijn zo zoet, dat ze doen denken aan Amerikaanse jelly-bean snoepjes.

Baby cakes

Naast alle heerlijke bessen is Baby Cakes een bramenplant, aan deze plant groeien suikerzoete bramen. Een groot voordeel van deze plant is dat hij doornvrij is want hoewel het misschien een klein beetje bij het bramen plukken hoort, het is toch wel heel fijn dat je krasvrij van deze lekkere bramen kunt genieten. Deze plant is met zijn maximale hoogte van 120 cm de hoogste plant van de vier.

BrazelBerry planten zijn verkrijgbaar bij verschillende tuincentra in Nederland.