Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Canadese keuken uit Brits Columbia – een grote ontdekkingsreis

Canadese keuken: de Canadese provincie Brits Columbia levert een schat aan bijzondere producten voor de Canadese Keuken. Lekker Tafelen ging ze proeven.

0 1.188

Canadese keuken uit Brits Columbia – een grote ontdekkingsreis – Op uitnodiging van de Canadese ambassade togen Vanessa van Koppen en ik zelf op 9 mei 2016 naar het Miele Experience Centre in Vianen voor een proeverij van delicatessen uit Brits Columbia. Dat dat in Canada ligt wist ik ergens in mijn achterhoofd wel, maar dat het bijna de hele westkust, langs de Pacific beslaat zag ik pas na een vluchtige voorbereiding door een blik op de kaart. Een enorm gebied dat zich uitstrekt van de USA in het zuiden tot aan Alaska in het noorden, met Vancouver als hoofdstad.

De introductie besloeg uiteraard de obligate promotiepraatjes, maar ook een hele leuke introductie door mevrouw de Canadese ambassadeur. Zij sprak vol liefde en overtuiging over de zalige producten en met name wijnen uit de streek. Het bijzondere klimaat van de streek werd meermalen benadrukt. Doordat er geen hele grote temperatuurverschillen zijn is het een stabiele omgeving voor landbouw. Bovendien regent het regelmatig en is de grond vruchtbaar. De lange kustlijn zorgt voor de toegang tot een groot scala aan schaal- en schelpdieren en vis.

Voldoende aanmoediging dus om ons eens lekker te laten verwennen.


Canadese keuken uit Brits Columbia – een grote ontdekkingsreis

De organisatie had alles uit de kast getrokken en niet alleen lekkernijen, maar ook de bijbehorende kok ingevlogen. Chris Irving kookte onder Gordon Ramsey en bereidde diners voor zowel Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Elizabeth als Victoria Beckham. En nu mag hij ook bloggers van Lekker Tafelen onder zijn illustere gasten scharen; de bofkont!

De beloofde variëteit werd volledig waargemaakt. We proefden diverse gerookte vissen, bitterballen van kabeljauw met aardappel, balletjes van wilde zalm met knoflook, salade van krab met avocado en zeekraal (die in het Engels sea-asparagus blijkt te heten), wilde zalm met varen toppen, crackers met hennepzaad, diverse spannende confitures, komkommer- en pompoenbier en bijzonder smakelijke wijnen! De Merlot icewine was verrassend en zalig. De walnotenwijn kende ik uit Frankrijk, maar deze was minder zoet en daardoor genuanceerder van smaak. Desgevraagd werd het zuurtje in de wijnen weer verklaard door het bijzondere klimaat.

Zwanenhalsmossel, een heel bijzonder schelpdier

Het absolute hoogtepunt was wel de bereiding en het proeven van de geoduck. De geoduck (spreek uit: gooeyduck) is een weekdier, een schelpdier. Hij wordt in het Nederlands heel mooi zwanenhalsmossel genoemd maar heeft als bijnaam zeepiemel of piemelmossel. Waarom wordt je meteen duidelijk als je hem ziet. Chris serveerde hem in drie varianten; in Japanse dashi met zee-egel, in een chowder en als sashimi. Spannend en spectaculair was het zeker, maar of het ook tongstrelend was? Mwah… Smakelijk en zelfs knapperig, maar geef mij maar een jacobsschelp of een scheermes.

Alles bij elkaar was ik blij verrast met de kwaliteit en diversiteit van de producten uit dit, tot nu toe voor mij onbekende, gebied en de heerlijke Canadese keuken.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer