Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De Le creuset braadpan, een topper voor je stoofschotels

0 657

De Le creuset braadpan, een topper voor je stoofschotels – Le Creuset is de koning der pannen. Eigentijds, robuust, degelijk en kleurrijk tegelijk. De meest bekende en populairste pan is de braadpan en toch is deze slechts een onderdeel uit een mooie complete serie kookgerei. Al sinds 1925 maakt Le Creuset in Frankrijk de mooiste pannen waarvan je gerust kunt stellen dat ze jarenlang meegaan. Wij Hollanders gebruiken deze Franse braadpan natuurlijk maar wat graag voor een even robuuste stoofschotel. In herfst en winter mag deze pan een keertje vaker op het fornuis voor Hollands draadjesvlees of een Franse Boeuf bourguignon. Je braad er de mooiste stukken vlees in en ze zijn geweldig voor heerlijke stoofpotten, die je lekker uren laat pruttelen op je fornuis en dan af en toe stiekem de deksel van de pan halen en die heerlijke geur opsnuiven.


Eerst even over de pan

Een robuuste pan van 24 cm doorsnede biedt voldoende ruimte om een stoofschotel voor 4-6 personen te serveren. Het gewicht (maar liefst 4,8 kilo) zorgt dat deze ook tijdens het omscheppen van een gerecht keurig op z’n plek blijft. Gietijzer wordt al sinds jaar en dag gebruikt om pannen te maken. Het draagt niet alleen bij aan een prima warmte geleiding (de pan is snel warm) maar houdt ook de warmte nog eens heel lang vast. Op elke kookplaat en zelfs in de oven is deze pan een plezier om mee te werken.
De geëmailleerde binnenwand van de pan is makkelijk schoon te maken. Wat sop en een afwasborstel zijn voldoende. Mocht er toch vuil achterblijven, kook er dan wat water in. Laat even koken en je zult zien het achtergebleven vuil laat ook los. De pan liever niet in de vaatwasmachine schoonmaken.

Review Limburgs Zoervleisj

frietje zoervleisjSoms heb je gewoon heel veel geluk. Deze pan werd mij aangeboden door 12cook.com Zoiets laat je je natuurlijk geen twee keer zeggen. Als rasechte Limburger was de keuze al snel gemaakt. Limburgs Zoervleisj moest het worden. Een typisch Limburgse stoofschotel die de kwaliteit van deze pan ook direct duidelijk zou maken.

Limburgs zoevleisj (zuurvlees) is een Limburgs streekgerecht dat op verschillende manieren wordt klaar gemaakt maar ook op net zoveel verschillende manieren wordt geschreven, het is maar net in welke regio van Limburg je bent en welk dialect er gesproken wordt. Het heeft zijn naam te danken aan de toevoeging van azijn, maar de smaak van het vlees is eerder zoet dan zuur te noemen. Dit komt omdat het zuur gecompenseerd wordt door het zoet van toegevoegd appelstroop en /of ontbijtkoek. Per regio verschilt het recept nogal, soms wordt alleen ontbijtkoek toegevoegd, een dorp verder alleen appelstroop en weer op een andere plaats beide.

Bekijk hier mijn recept voor Limbugs zoervleisj of Limburgs zuurvlees

Het was een genot om in deze braadpan het traditionele Limburgs zoervleisj te maken. Meestal als je stoofschotels maakt moet je in de gaten houden of het vocht niet teveel verdampt en dat je vlees niet droog kookt of aankoekt. Nu totaal geen probleem want door de goede afsluitbare deksel bleef het vocht en de aroma’s in de pan.

Het Le Creuset-assortiment van 12Cook.  12Cook.com beschikt over een ruim assortiment Le Creuset artikelen. De best verkochte artikelen zijn nog altijd de gietijzeren braadpannen in de verschillende kleur- en maatvarianten. Daarnaast heeft 12Cook grillpannen, koekenpannen, silicone artikelen en fluitketels van Le Creuset in het assortiment opgenomen

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer