Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De lekkerste bonbon van Nederland (Interview)


De Patissier en Boudewijn Nijmeijer, meer dan de lekkerste bonbon van Nederland

In de Markthal in Rotterdam, daar is hij te koop bij De Patissier, zo melde de nieuwsbrief enige tijd geleden: De lekkerste bonbon van Nederland van 2015. En niet toevallig, want deze lekkerste bonbon is van de hand van Boudewijn Nijmeijer, hoofd-productontwikkeling bij De Patissier. Toen ik Boudewijn opzocht om hem te interviewen, ontdekte ik al snel dat er veel meer schuil ging achter het succes van de chocolatier en de bedrijfsvoering van zijn werkgever, De Patissier. Beiden worden gedreven door een passie voor smaak, kwaliteit en ongekende beleving. Dat beloofde een interessant en inspirerend interview te worden.

20150528_164105

De allerlekkerste!

Toen ik het berichtje in de nieuwsbrief van de Markthal las, werd mijn aandacht direct getrokken door de bijzondere combinatie van smaken in de bonbon. De lekkerste bonbon van Nederland van 2015, die luistert naar de naam ‘ The Green Spirit’, is een bolvormige bonbon met meer dan een bijzonder uiterlijk. Als u in de bonbon bijt, proeft u direct onder de mooie, helder knappende buitkant, de frisse blonde citrus caramel van juzu en sinaasappel. Daarna komt een smaakvolle ganache van kaneel en Jamaicaanse peper naar voren. De hint kaneel was het eerste wat me opviel. Vervolgens heel mooi afgemaakt door de pittige smaak van de Jamaicaanse peper. Onder deze ganache bevindt zich een krokante bodem van pecannoten en nougat, aan de onderkant afgesloten door de Jivara 40% melkchocolade van chocolademaker Valrhona. Het chocolademerk, waarvan De Patissier zich als enige in Nederland ambassadeur mag noemen. Al met al is ‘The Green Spirit’ is een bijzondere en erg lekkere ervaring.

Op de vraag ‘hoe hij op deze bijzondere combinatie van smaken was gekomen’, vertelde Boudewijn uitgebreid over zijn passie voor smaak en bijzondere smaakcombinaties. Elke keer probeert hij weer verrassende, goed passende en bijzondere combinaties te verzinnen. ‘The Green Spirit’ kwam tot stand vanuit zijn voorliefde voor de, voor mij tot nog toe nog onbekende, citrusvrucht ‘juzu’, die goed combineert met chocolade. Ook peper gaat goed bij chocolade en pecannoten en juzu zijn een lekkere combinatie, zo vertelt Boudewijn. Vandaar uit werkte hij verder, door steeds te combineren, te testen en uiteindelijk uit te komen op de lekkerste bonbon van Nederland.

Als het maar bijzondere smaken zijn.

Als kind was Boudewijn vaak bij zijn moeder in de keuken te vinden voor het bakken van appeltaarten en het helpen met koken. Maar ondanks, dat de voorliefde voor goede smaak er al jong in leek te zitten, melde Boudewijn zich bij de landmacht. Hij hield er echter, hoe kon het ook anders, wel een bijbaan in een banketbakkerij op na. Een militaire carrière werd het uiteindelijk niet voor Boudewijn en koos hij voor de banketbakkersopleiding aan het Zadkine college.

Als ik Boudewijn vraag ‘hoe hij zichzelf ziet? Als patissier of chocolatier? Kan hij daar eigenlijk geen keuze tussen maken. Chocolade is zijn grote passie, maar uiteindelijk gaat het, zo vertelt de maker van de lekkerste bonbon, om het maken en ontwikkelen van spannende smaken en combinaties. Het ontwikkelen van de lekkerste smaakbelevenissen, waarbij hij zich steeds weer de vraag stelt met welke smaken hij de consument wil laten kennismaken. En dit gaat natuurlijk niet zomaar. Voor elk nieuw product is het weer uitproberen en proeven, wat het effect is van een snufje meer van dit, of een vleugje meer van dat. Maar uiteindelijk levert zijn werk het gewenste resultaat. Zo kunnen we volgend jaar bij De Patissier niet alleen genieten een nieuwe truffellijn van zijn hand, maar ook van een spannend klinkende bonbon met witbier, ananas en zeezout. Zeker iets om in de gaten te houden dus.

20150528_161502

De Patissier- Volop beleving

Als productontwikkelaar bij De Patissier kan Boudewijn, die in 2012 al de Gouden Gard voor de beste jr. patissier van Nederland en in 2014 de Dutch Pastry Award voor de beste patissier, won, zijn passie voor smaak en beleving volledig kwijt. Bij De Patissier staat smaak en exclusieve beleving namelijk voorop. Niet alleen moeten de producten van de hoogste kwaliteit zijn, – of het nu macarons, bonbons of eclairs zijn – ook moeten ze betaalbaar blijven en een op en top belevenis vormen. Vanaf de aanschaf van uw bonbons, wordt u als gewaardeerde klant behandeld, wordt uw heerlijkheid in een speciaal bij het product passend doosje of zakje verpakt en vormt dit alles samen met de smaak, een unieke beleving.

En een belevenis dat was dit interview zeker. Zeer geïnspireerd begon ik, met ook nog wat belevenis in mijn rugzak, aan de terugreis. En zoals u hebt kunnen lezen was het proeven een heerlijke ervaring. Wilt u deze ervaring met mij delen en zelf ook de lekkerste bonbon van Nederland of een andere product van De Patissier proeven, dan kunt u terecht bij unit 83 in de Markthal in Rotterdam of in de winkel van De Patissier in Oegstgeest. En hopelijk binnen 5-10 jaar op nog meer plekken in de randstad.

Printen


Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.