Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De Oesterij informatie- en belevingscentrum in Yerseke

0 2.122

De Oesterij in Yerseke zet beleving en informatie centraal – Er worden in Nederland heel wat schaal- en schelpdieren gegeten. Toch zijn de Belgen ons nog veruit voor met de consumptie van verse schaal- en schelpdieren. We willen jullie dan ook echt uitdagen om vaker aan de slag te gaan met deze lekkernijen uit de zee. Wil je er iets mee kunnen, dan moet je er ook iets van weten. Wat zijn al die verschillende oesters, en waarom is de ene mossel zo vol vlees en de andere niet?

Vandaag ben ik op bezoek bij De Oesterij in Yerseke. Wie wel eens in Yerseke geweest is kent ongetwijfeld de mooie nostalgie van de naast de havens gelegen Oesterputten. De Oesterij is gevestigd boven die oesterputten en ontstaan toen in maart 2010 er een aantal putten te koop kwamen door een bedrijfsverhuizing. De noodzaak van de oesterputten neemt door de jaren heen af. Steeds meer processen gebeuren machinaal in grote bedrijven en juist dat is de reden voor het ontstaan van de Oesterij. Wie verteld er anders in de toekomst het verhaal van de Zeeuwse schaal- en schelpdieren? Het familiebedrijf is al sinds 1906 actief in het kweken van schaal- en schelpdieren. Ze varen nog dagelijks naar de Oosterschelde, het Gevelingenmeer en de Waddenzee. De passie van  hun werk delen ze in de Oesterij. Mooier kan toch bijna niet?


Leren, ontdekken en beleven

Maar liefst 50.000 tot 75.000 mensen bezoeken jaarlijks De Oesterij en is opgedeeld in de volgende belevingscentra.

Proeverij

De Oesterij is één en al beleving. Wie binnenkomt wordt al direct geconfronteerd met een gastvrij ontvangst waar niets moet en alles mag. Proeven is de belangrijkste drijfveer in dit met passie gerunde concept. Bestel gegratineerde mosselen, gekookte mosselen, rauwe of gegratineerde oesters of een complete fruits de mer. Steeds weer zie je er volle tafels met mensen die genieten van een lokaal en lekker gerechtje. Verwacht geen verfijnde keuken, complexe diners, de Oesterij kiest voor proeverijen. Puur om het verse product uit de Oosterschelde te promoten.

Oesterloods

Hier wordt het complete verhaal van de Zeeuwse Oesters verteld. Door middel van beeld en beleving kom je hier alles te weten over vangst en de verwerking van de Zeeuwse oesters. Wie zich een beetje inleeft in het verhaal dat hier verteld wordt zal voortaan heel anders een oester weghappen.

Mosselloods

Ook de mosselloods is een oud maar gerestaureerd oesterhuisje waarin het verhaal van de Zeeuwse mossel mooi tot uiting komt in een prachtige tentoonstelling. Foto’s diverse materialen, je kunt het zeker een mini mossel museum noemen. Nog niet uitgekeken? Ga door naar de volgende loods….

De Zeeuwse ankers

Een bijzondere relax plek waar je met het uitzicht op de Oosterschelde luistert naar bijzondere verhalen. Mooi verteld middels speakers in de bankjes. Een plek om even heerlijk achterover te leunen en het vissersleven helemaal op je af te laten komen.

De Eductieloods

In de educatieloods draait een pracht van een film die je van A t/m Z verteld wat mosselen zijn. Eén van de mooiste uitspraken in deze film is wat mij betreft…… “Je zaait en wacht” Je wacht op wat moedertje natuur doet. Dat is een leidende factor in het leven van een mosselvisser.

Breng een bezoekje aan De Oesterij

De haven, de oesterputten, Yerseke heeft zoveel moois dat een dagje Yerseke zo voorbij is. Toch raad ik je echt aan om even tijd vrij te maken voor De Oesterij. Want achter de vissersboten en de oesterputten gaat een grote maar mooie wereld schuil. De Oesterij is de plek om de wereld te ontdekken. Een mooi verhaal, maar ook een verhaal over de keiharde werkelijkheden achter jouw bordje mosselen, oesters of kreeft. Het brengt je zeker een stukje respect voor dat wat op je bordje ligt. En… daarna ga je natuurlijk even lekker proeven bij de proeverij van een bordje mosselen, een setje oesters of zo’n prachtig opgemaakte fruits de mare

Meer info op de website van De Oesterij

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer