Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Djemaa el Fna Rotterdam

In de steeds langere rij festivals is Djemaa el Fna op het Museumplein in Rotterdam een hele fijne uitzondering. Comedians, woordkunstenaars, dans, theater, muziek, vuurspuwers, film maken je avond uit compleet.

0 881

In de steeds langere rij festivals is Djemaa el Fna in Rotterdam een hele fijne uitzondering. Het gelijknamige plein in Marrakesh is de inspiratiebron voor het festival Djemaa el Fna en je vindt hier dus niet de bekende biologische frieten met ‘huisgemaakte’ saus, vegetarische hamburgers, broodjes pulled pork en biertjes uit alle windstreken, maar couscous, harira, merguez en heerlijk zoete muntthee.


De geuren van Marrakech

Het begint al donker te worden als we aankomen en er staat een flinke rij voor de kassa. Dit festival is voor Rotterdammers een oude bekende aan het worden en ook voor mij is het niet de eerste keer dat ik hier ben. De geuren komen je bij de ingang al tegemoet en voor het podium waar een band speelt is het druk. Mensen neuriën mee, ondertussen wat lekkers etend. Hier staan families die al de hele week bezig zijn met een gerecht uit een geboortedorp dat ze graag willen delen met alle lekkerbekken die willen proeven. Iedereen presenteert trots zijn gerecht en weet precies wat erin zit.

Iedereen is vrolijk, geen ongeïnteresseerd gezicht, geen gemompel, geen gezucht. Geen idiote prijzen, voor een verse muntthee betaal je de helft van wat je op een terras in de stad kwijt bent bijvoorbeeld. Kom daar bij een ander foodfestival maar eens om, daar moet je eerst een glas kopen voordat je alweer de portemonnee kan trekken om wat in dat glas te krijgen. Dit ongedwongen festival is echt een verademing.

Vol programma

Buiten het heerlijke eten is er mooi vol programma om je tijdens het eten te vermaken. Comedians, woordkunstenaars, dans, theater, muziek, vuurspuwers, film maken je avond uit compleet. Chefs geven masterclasses tajine en laten op het podium culinair hun geheimen zien. In het programmaboekje vind je zelfs een aantal van de recepten terug.

Een deel van het plein is gereserveerd voor andersoortige kraampjes, net zoals je de kraampjes in het buitenland kan vinden. Kettinkjes, de lokale Marokkaanse imker, een schoonschriiver, prachtige schalen, tajines en je kan zelf je arganolie persen. Dit zijn maar een paar dingen die je in de drie dagen dat het festival neerstrijkt op het Museumplein kan zien en doen.

Djemaa el Fna 2016 is helaas voorbij. Maar volgend jaar zijn ze er weer. En ik ben er dan ook zeker weer bij!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer