- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Dutch coffee: bijzondere koffie, die je koud drinkt!

Een oude koffiezetmethode, bedacht door de VOC

Toen Jits Krol, oprichter van Batavia Coffee, jaren geleden in Seoul kwam geloofde hij zijn oren niet toen koffieventers op de straten daar “Dutch coffee! Good dutch coffee” riepen. Hij stopte, proefde en was om. Wat was dát heerlijk! Dutch coffee is koffie die koud wordt gezet. IJskoud water druppelt heel langzaam over de gemalen bonen. Hierdoor ontstaat geen zure nasmaak, die je wel bij warm gezette koffie krijgt. De koffie proeft meer zoals de gebrande koffiebonen ruiken: een vol aroma, zacht van smaak. Wat bleek? Dit was de koffiezetmethode van de Nederlandse koffiehandelaren van de VOC. Op deze wijze kun je koffie namelijk langer bewaren. Eénmaal koud gezet, blijft hij nog weken lekker. Niks bittere nasmaak die warm gezette en koud geworden koffie heeft. Deze ouderwetse methode bleef dus nog in de verre Oost een standaard proces en had de naam behouden van diegenen die deze koffie in Zuid-Oost Azië hadden geïntroduceerd. Waarom kennen we dat niet in Nederland, dacht Jits en hij besloot daar verandering in te brengen. Samen met zijn zakenpartner Robert Nijhoff besloot hij ervoor te gaan. Ze gingen op zoek naar mooie koffiebonen – niet de standaard goedkope robusta – en maakte zich de zetmethode eigen. Met prachtige installaties, die ervoor zorgen dat ijskoud water voorzichtig over de koffie heen drupt zetten zij koffie in 18 uur! Slow koffie dus. Nu op de markt in drie smaken: Ethiopische Yirgacheffe, Ethiopische Limu en Colombiaanse Santuario. Voor de liefhebber verkoopt hij ook thuisinstallaties waarmee je zelf Dutch coffee kunt zetten. Ze zien er prachtig uit, zijn wel best prijzig en ik verwacht vooral dat het een mannen-dingetje wordt. Past mooi in het rijtje mooie racefiets, barbecue met toeters en bellen of laatste merkhorloge met tientallen knopjes.

Hoe drink je Dutch coffee koffie, behalve koud?

Het advies is om de koffie vanuit de ijskast te serveren in een mooi (whisky)glas, ongeveer 65 ml. is ideaal en dan nog met een ijsklontje erbij. Een longdrink zonder alcohol dus. Zelf drink ik hem toch liever zonder klontje, maar wel uit de ijskast. Het is natuurlijk even schakelen: wij zijn hier gewend aan ’s ochtends een grote sloot warme koffie te drinken, met of zonder melk en met of zonder suiker. Het verwarmt het lijf en de geest. Een koud ‘plensje’ past nog niet goed bij onze koffiebeleving. Maar toch heb ik een paar momenten gevonden, waarop ik vind dat je het prima kunt inpassen in ons Nederlandse ritme: zo tegen het einde van de ochtend, om het (suiker)dipje voor de lunch tegen te gaan. Natuurlijk ook zodra het lekker warm weer is, is dit een heerlijke frisse oppepper. Een ander mooi moment is na een diner. In plaats van de obligate espresso is het een verrassing voor je gasten én nog makkelijk ook: je hoeft geen koffie te zetten, maar schenkt het gewoon uit de ijskast. Al nagenietend van een mooie maaltijd kun je je focussen op de mooie complexe smaken die deze koffies bieden.

Dutch Coffee met suiker en/of melk?

Gebruik je normaal suiker in je koffie? Grote kans dat je déze koffie zonder suiker lust. Maar kocht je tóch graag een zoete smaak eraan geven, dan raad ik je aan om er geen suiker (lost slecht op in koud vocht) maar bijvoorbeeld agavesiroop te gebruiken. Neutraal van smaak, en de siroop lost op. Géen Agavesiroop in huis? Los van te voren een par scheppen suiker op in een klein bodempje heet water, laat het desnoods nog een beetje inkoken en weer afkoelen. Voilà je hebt net je eigen suikersiroop gemaakt! Of schep er wat gecondenseerde melk door heen: dan heb je suiker en melk ineen.
Ook errug lekker: nog afmaken met een lepeltje slagroom. Voor een soort Irish coffee ervaring, maar dan met de pure smaken van mooie koffie.

Benieuwd geworden? Lekker Tafelen proefde ze voor u en zette hun bevindingen op een rijtje.

Beoordeling Dutch Coffee van Batavia Coffee door Lekker Tafelen:

Niet gauw een ‘bakkie’ achterover klokken, maar genieten van mooie smaken, zoals je ook van een mooi glas wijn geniet.

Ik geloof niet dat deze koffie meteen je bestaande koffierituelen gaat vervangen, maar het is een mooie aanvulling omdat het om een totaal andere koffiebeleving gaat. Niet gauw een ‘bakkie’ achterover klokken, maar genieten van mooie smaken, zoals je ook van een mooi glas wijn geniet. Laat je uitdagen en probeer het eens!
Een flesje van 350 ml. (ongeveer 6 glaasjes) kost € 4,95. Te verkrijgen via www.dutch-coffee.nl/[1].

Links in dit artikel:
  1. www.dutch-coffee.nl/: http://www.dutch-coffee.nl/