Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Review Eden Classic Damast broodmes Knives and Tools

729

Keukenmessen van Knives and Tools

Alles staat en valt met goed gereedschap, ook in de keuken. Niets is hindelijker dan met een niet al te scherp mes de ingrediënten te moeten snijden. Dan verdwijnt al heel snel het plezier in kokkerellen. En dat is niet de bedoeling, want koken en bakken kan zo leerzaam en leuk zijn. In veel gevallen blijkt goedkoop toch duurkoop te zijn. Je kunt beter iets meer investeren in kwaliteit en duurzaamheid. Zo’n mes gaat, mits je er zorgvuldig mee omgaat, jarenlang mee, wellicht af en toe even (laten) slijpen. Ook is het beter om de messen niet in de vaatwasser schoon te maken.  Al vertellen sommige fabrikanten uit commercieel oogpunt dat het wel kan. Een enkele keer in de vaatwasser kan waarschijnlijk geen kwaad, maar op den duur zullen de chemicaliën in het vaatwasmiddel toch het staal enigszins aantasten. Er ontstaan dan kleine roestvlekjes.

Eden Classic Damast serie

Onlang waren wij in de gelegenheid om een aantal messen van Knives and Tools uit De Eden Classic Damast serie te testen. Deze reeks bestaat uit een koksmes, universeel mes, vleesmes, officemes, santokumes, broodmes en een schilmes. Meer informatie over deze verschillende soorten messen vind je op de website van Knivesandtools.nl. Het zijn klassiek gevormde, roestvaste messen. Ze hebben een lemmet van VG10-staal met een print van damast, want het oog wil tenslotte ook wat. Dit harde en sterke VG10-staal zorgt er voor dat de messen lang scherp blijven. Ik heb gekozen voor een Eden Classic Damast Broodmes.

Eden Classic Damast Broodmes /20 cm

  • Lemmetlengte: 19,6 cm, lemmetvorm zonder verdikking in de snijkant, gekarteld
  • Totale lengte mes: 32,7 cm
  • Dikte lemmet: 2,2 mm, hoogte: 2,9 cm
  • Lengte handgreep: 10,8 cm, ergonomisch gevormd van composietmateriaal van linnen en kunsthars
  • Staalsoort: VG10 kern met damaststaal (32 lagen)
  • Dubbele stalen krop voor perfecte balans en bescherming handvat
  • Gewicht: 210 gram
  • 25 jaar garantie op materiaal- en fabricagefouten

Eden Classic Damast broodmes vs naamloos

Eden Classic Damast vs naamloos

Het bovenste mes (op de foto):  is heel licht, namelijk 85 gram, geheel merkloos, er staat alleen stainless steel op het lemmet en is te koop in budget winkels voor slechts twee of drie euro. Het lemmet is kaarsrecht aan de bovenzijde en loopt door in het handvat, dat alleen uit twee goedkope stukjes zwart plastic bestaat. Omdat dit broodmes zo licht is moet je het extra stevig vasthouden en moet jij het mes met flinke kracht door het versgebakken brood heen bewegen. Ik noem het meer zagen dan snijden, het gaat heel moeizaam. Na afloop heb je een lamme arm, een berg kruimels en een stapel wel heel erg  rustiek gesneden bammetjes. Een nog warm stokbrood snijden met dit mes moet ik je echt afraden, tenzij je dol bent op platgedrukte stukjes baquette.

Het middelste mes (op de foto):is wat zwaarder dan de vorige en weegt 138 gram, waardoor het al wat beter in de hand ligt. Dit mes is een onderdeel van een messenblok met vijf messen en een aanzetstaal. Een jaar of twintig geleden aangeschaft, omdat het o zo interessant staat in de keuken. Het was niet (te) duur vonden wij, maar achteraf gezien dus eigenlijk juist wel. De gewone messen kun je met het aanzetstaal slijpen, maar echt scherp krijg ik ze daar niet mee. Het valt mij op dat de kartels van dit broodmes er anders uitzien en dat ze aan de andere zijde zijn geslepen. Alsof het voor een linkshandig iemand is? De kwaliteit van dit mes was al stukken beter dan het mes van 85 gram, maar nu kun je er eigenlijk alleen nog brood mee smeren en dus is het overduidelijk aan vervanging toe.

Het Eden Classic Damast broodmes (onderste mes op de foto): is de zwaarste van het trio, weegt 210 gram en ligt daarom stevig in de hand. Het voordeel hiervan is dat het mes het meeste werk doet en niet jouw arm. Doordat het ook nog eens heel scherp is snijdt het moeiteloos door vers gebakken brood met een stevige korst vol met zaden & pitten. Ook het kruim, de zachte binnenkant van het brood, blijft netjes. Na afloop heb je geen berg met broodkruimels.  Het Eden Classic Damast broodmes oogt en voelt luxe en duurzaam. Het lemmet loopt iets gebogen, waardoor je het laatste stuk van de boterham ook goed van het brood kunt snijden. Dat is met de twee andere door mij geteste messen absoluut niet het geval.

De tijd zal het leren of dit mes werkelijk onverslijtbaar is.Voor nu ben ik heel enthousiast en het snijden van een brood is echt een plezierig klusje geworden. En zeg nou zelf, een met veel zorg gebakken brood verdient toch een scherp en goed mes, zodat je mooi gesneden boterhammen kunt serveren. Ik ben niet de enige persoon die blij is met het Eden Classic Damast broodmes; de meeste reviews op de website van het Knives en Tools zijn zeer lovend. Nu ben ik wel nieuwsgierig naar hun andere gadgets geworden. Binnenkort de rest van mijn messenblok ook maar eens vervangen, want goed gereedschap is tenslotte het halve werk!

Voor prijzen en meer informatie over het Eden Classic Damast broodmes en andere keukenmessen kijk op: Knivesandtools.nl

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer