• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Review Eden Classic Damast broodmes Knives and Tools

door Redactie
in Nieuws & Opinie
0
0
Review Eden Classic Damast broodmes Knives and Tools

Keukenmessen van Knives and Tools

Alles staat en valt met goed gereedschap, ook in de keuken. Niets is hindelijker dan met een niet al te scherp mes de ingrediënten te moeten snijden. Dan verdwijnt al heel snel het plezier in kokkerellen. En dat is niet de bedoeling, want koken en bakken kan zo leerzaam en leuk zijn. In veel gevallen blijkt goedkoop toch duurkoop te zijn. Je kunt beter iets meer investeren in kwaliteit en duurzaamheid. Zo’n mes gaat, mits je er zorgvuldig mee omgaat, jarenlang mee, wellicht af en toe even (laten) slijpen. Ook is het beter om de messen niet in de vaatwasser schoon te maken.  Al vertellen sommige fabrikanten uit commercieel oogpunt dat het wel kan. Een enkele keer in de vaatwasser kan waarschijnlijk geen kwaad, maar op den duur zullen de chemicaliën in het vaatwasmiddel toch het staal enigszins aantasten. Er ontstaan dan kleine roestvlekjes.

Eden Classic Damast serie

Onlang waren wij in de gelegenheid om een aantal messen van Knives and Tools uit De Eden Classic Damast serie te testen. Deze reeks bestaat uit een koksmes, universeel mes, vleesmes, officemes, santokumes, broodmes en een schilmes. Meer informatie over deze verschillende soorten messen vind je op de website van Knivesandtools.nl. Het zijn klassiek gevormde, roestvaste messen. Ze hebben een lemmet van VG10-staal met een print van damast, want het oog wil tenslotte ook wat. Dit harde en sterke VG10-staal zorgt er voor dat de messen lang scherp blijven. Ik heb gekozen voor een Eden Classic Damast Broodmes.

Eden Classic Damast Broodmes /20 cm

  • Lemmetlengte: 19,6 cm, lemmetvorm zonder verdikking in de snijkant, gekarteld
  • Totale lengte mes: 32,7 cm
  • Dikte lemmet: 2,2 mm, hoogte: 2,9 cm
  • Lengte handgreep: 10,8 cm, ergonomisch gevormd van composietmateriaal van linnen en kunsthars
  • Staalsoort: VG10 kern met damaststaal (32 lagen)
  • Dubbele stalen krop voor perfecte balans en bescherming handvat
  • Gewicht: 210 gram
  • 25 jaar garantie op materiaal- en fabricagefouten

Eden Classic Damast broodmes vs naamloos

Eden Classic Damast vs naamloos

Het bovenste mes (op de foto):  is heel licht, namelijk 85 gram, geheel merkloos, er staat alleen stainless steel op het lemmet en is te koop in budget winkels voor slechts twee of drie euro. Het lemmet is kaarsrecht aan de bovenzijde en loopt door in het handvat, dat alleen uit twee goedkope stukjes zwart plastic bestaat. Omdat dit broodmes zo licht is moet je het extra stevig vasthouden en moet jij het mes met flinke kracht door het versgebakken brood heen bewegen. Ik noem het meer zagen dan snijden, het gaat heel moeizaam. Na afloop heb je een lamme arm, een berg kruimels en een stapel wel heel erg  rustiek gesneden bammetjes. Een nog warm stokbrood snijden met dit mes moet ik je echt afraden, tenzij je dol bent op platgedrukte stukjes baquette.

Het middelste mes (op de foto):is wat zwaarder dan de vorige en weegt 138 gram, waardoor het al wat beter in de hand ligt. Dit mes is een onderdeel van een messenblok met vijf messen en een aanzetstaal. Een jaar of twintig geleden aangeschaft, omdat het o zo interessant staat in de keuken. Het was niet (te) duur vonden wij, maar achteraf gezien dus eigenlijk juist wel. De gewone messen kun je met het aanzetstaal slijpen, maar echt scherp krijg ik ze daar niet mee. Het valt mij op dat de kartels van dit broodmes er anders uitzien en dat ze aan de andere zijde zijn geslepen. Alsof het voor een linkshandig iemand is? De kwaliteit van dit mes was al stukken beter dan het mes van 85 gram, maar nu kun je er eigenlijk alleen nog brood mee smeren en dus is het overduidelijk aan vervanging toe.

Het Eden Classic Damast broodmes (onderste mes op de foto): is de zwaarste van het trio, weegt 210 gram en ligt daarom stevig in de hand. Het voordeel hiervan is dat het mes het meeste werk doet en niet jouw arm. Doordat het ook nog eens heel scherp is snijdt het moeiteloos door vers gebakken brood met een stevige korst vol met zaden & pitten. Ook het kruim, de zachte binnenkant van het brood, blijft netjes. Na afloop heb je geen berg met broodkruimels.  Het Eden Classic Damast broodmes oogt en voelt luxe en duurzaam. Het lemmet loopt iets gebogen, waardoor je het laatste stuk van de boterham ook goed van het brood kunt snijden. Dat is met de twee andere door mij geteste messen absoluut niet het geval.

De tijd zal het leren of dit mes werkelijk onverslijtbaar is.Voor nu ben ik heel enthousiast en het snijden van een brood is echt een plezierig klusje geworden. En zeg nou zelf, een met veel zorg gebakken brood verdient toch een scherp en goed mes, zodat je mooi gesneden boterhammen kunt serveren. Ik ben niet de enige persoon die blij is met het Eden Classic Damast broodmes; de meeste reviews op de website van het Knives en Tools zijn zeer lovend. Nu ben ik wel nieuwsgierig naar hun andere gadgets geworden. Binnenkort de rest van mijn messenblok ook maar eens vervangen, want goed gereedschap is tenslotte het halve werk!

Voor prijzen en meer informatie over het Eden Classic Damast broodmes en andere keukenmessen kijk op: Knivesandtools.nl

 

Tags: reviews
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

grillworst
Nieuws & Opinie

Bij deze slagers moet je zijn voor de allerlekkerste grillworst

Port en Kaas CREDITS @Alice Bown
Nieuws & Opinie

Port en kaas; combineren maar!

appels plukken Bunnik
Nieuws & Opinie

Zelf appels plukken? Ga dit of volgend weekend naar Bunnik

aardappels rooien
Nieuws & Opinie

Ga zelf aardappels rooien op de Nationale Aardappelrooidag

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen