- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Een biertje voor iedereen!

Een biertje voor iedereen! – Een uit de hand gelopen hobby noemt Peter Jongejans zijn bierwinkel in de Hartesteeg in Leiden. Ruim 500 speciaalbieren zijn hier te vinden. En alsof dat nog niet genoeg is kan de whisky liefhebber hier ook een keuze maken tussen zo’n 200 soorten. Van de vloer tot het plafond staat het vol met stellingen met de meest bijzondere bieren. Niet de speciaal biertjes die je tegenwoordig ook in de supermarkt kan krijgen, verzekert Peter me. Juist die andere, die zonder een mega marketingbudget ook een plek verdienen. Juist een plek verdienen!

Hij weet dan ook waar hij het over heeft. Hij is niet iemand die de hype zag aankomen en dacht een centje mee te pikken, maar stond al ruim 20 jaar geleden met zijn neus tussen de bieren. Dus als we het over een kenner hebben dan staat hij hier nu voor mijn neus.


Bier bij zalm

Ik ben hier omdat ik ook meer wil weten over dit gele goud. Dat overigens ook donkerbruin, wit, rood en zelfs zwart kan zijn. Want een biertje drink je niet alleen meer in de kroeg of op een terras, maar bier is aan een opmars bezig. Een biertje dat precies past bij het gerecht dat je maakt. Een biertje dat past bij het moment of een biertje dat bij jou past. En natuurlijk bier in je gerecht!

En wat past nou goed bij de zalm die ik dit weekend van plan ben te maken? Peter duikt tussen de stellingen en komt met een Blanche de Namur. Een wit bier genoemd naar een Belgische prinses om haar schoonheid, zachtheid en finesse te herdenken. En dat dit inderdaad een bijzonder witbier is zie ik later wanneer ik op internet lees dat dit bier tot het beste witbier ter wereld is gekozen. Aan dit bier wordt niets extra toegevoegd, niet gezoet, niet gekruid, puur! Ook erg lekker bij asperges verzekert Peter mij.

Bier bij de stoofpot

Ondertussen pakt hij een grappig klein beugelflesje, een Floreffe Prima Melior, een abdijbier uit België. Heb je nou een stoofpot en zoek je daar iets bij, probeer deze dan. Er zit steranijs in en dat past geweldig bij stoof. Die gaat dus ook in de tas, stoofjes staan regelmatig op tafel, gaan we zeker proberen. De brouwerij geeft hem ook als tip bij een crème brûlée, leuk alternatief voor een dessertwijn.

Witloofbier

Nog een leuke, Wit Goud van Hof ten Dormaal. Hierbij wordt de wortel van witlof toegevoegd, het enige witloofbier ter wereld waarvan 90% naar de Verenigde Staten verdwijnt. Volgens de website van de brouwer is het restant in Leuven te krijgen. Maar dus ook in de Bierwinkel in Leiden!

“Als je dan toch gaat proberen, neem deze dan mee, Gageleer, met als bijzonder bestanddeel het kruid Gagel.” Pardon, gagel? Wat is dat? Gagel blijkt een kruid te zijn dat in de Middeleeuwen gebruikt werd om bier langer houdbaar te maken. Bier met de smaak van vroeger.

Jaargangen

In de winkel zie ik onder sommige bieren kaartjes hangen waarop staat: ook verkrijgbaar in jaargangen 2009, 2010, 2013 enz. Jaargangen? Bij bier? De bierkenner weet dit natuurlijk, maar ik ben echt blanco in de bieren en oprecht verbaasd. Nog nooit van gehoord. Blijkt dat donkere bieren met een alcoholpercentage van ongeveer 9% en hoger, prima jaren bewaard kunnen worden. En net zoals met wijn of whisky worden soms flessen van verschillende jaargangen naast elkaar geopend en geproefd. Die gaat op op mijn lijstje! De proeverij dan, want mijn tas wordt steeds zwaarder.

Peter kan nog uren kletsen over triple, geuze, lambiek, quatriple, IPA, saison, donker, blond en ga zo maar door. Over de verschillende hopsoorten, die bieren hun specifieke smaak geven. Over bijzondere ingrediënten, over de verhalen erachter, maar ondertussen komen de klanten binnen. Sommige vragen specifiek naar iets bij een gerecht. Andere weten precies welke ze willen en rijden een stukje om voor juist dat ene biertje.

Thuis proeven

Ik zet toch nog maar even een Smoked Porter van brouwerij Kwartje uit Den Haag bij mijn andere proefflesjes. Al was het alleen al om de kleur die bijna zwart is. Doe die Kapittel Triple Abt dan ook maar, puur om het etiket met de lachende monniken met een glas in hun hand. Kan niet anders dat deze ook prima op mijn proeftafel thuis past. En ik neem me voor om dit vaker te doen, een thuisproeverij met vrienden, wat hapjes en verschillende biertjes. Stuk handiger dan 4 flessen wijn opentrekken ook trouwens.;)

Ben je in Leiden of in de buurt, loop dan echt even hier naar binnen. Ben je op zoek naar een speciaal biertje kan je ook voor een aantal soorten online kijken, maar dan mis je de verhalen van Peter Jongejans. Zonde, niet doen. Leiden te ver voor jou? Kijk dan in de buurt voor een echte specialist. Liefhebbers zijn het, die je kunnen helpen met het maken van een keuze en na vandaag geloof ik echt dat er een biertje voor iedereen is.

http://www.bierwinkel-leiden.nl/[1]
www.facebook.com/Bierwinkel-leiden-164863200240257[2]

Voor een kleine impressie van de bierwinkel klik hier[3].

Links in dit artikel:
  1. http://www.bierwinkel-leiden.nl/: http://www.bierwinkel-leiden.nl/
  2. www.facebook.com/Bierwinkel-leiden-164863200240257: http://www.facebook.com/Bierwinkel-leiden-164863200240257
  3. Voor een kleine impressie van de bierwinkel klik hier: http://lekkertafelen.nl/gallery/een-biertje-voor-iedereen/