Kookboekrecensie: Een ode aan groenten van Alice Zaslavsky – Lekker Tafelen staat voor koken met verse ingrediënten. Groenten nemen daarbij een belangrijke plaats in. Dus een kookboek waarin verse groenten het hoofdingrediënt vormen, bekijken we graag nader!
Een ode aan groenten van Alice Zaslavsky
‘Een ode aan groenten’ is een lijvig boek, met een aantrekkelijke, kleurige omslag, die je nieuwsgierig maakt naar de inhoud. Bijna 500 bladzijden, vol kennis, weetjes en recepten, aangevuld met prachtige foto’s. Dit boek moet een inspiratiebron zijn voor iedereen die van koken met verse ingrediënten houdt!
In de inleiding maken we kennis met auteur Alice Zaslavsky. Opgegroeid in Georgië, waar het dieet, deels uit culturele aspecten en deels uit noodzaak, vooral uit plantaardig voedsel bestaat. Inmiddels woonachtig in Australië, de culturele smeltkroes, waar de diverse keukens elkaar versterken en verrijken. Haar achtergrond maakt dat de recepten van Alice een combinatie zijn tussen traditioneel en modern koken. Dat leidt soms tot bijzondere combinaties van ingrediënten. Denk hierbij aan gerechten als ‘vier soorten gember & pastinaak sticky toffee-dadelcake’ of ‘maïskolf met kaaswolken & appel-chipottle BBQ-saus’. Toch zijn niet alle recepten zo extreem. Er staan ook de nodige klassiekers in ‘Een ode aan groenten’, maar uiteraard wel overgoten met een ‘Alice Zaslavsky sausje’.
Groenten in de spotlights
Alice wilde een boek schrijven waarin groente in de spotlights staan. Vanuit het principe ‘we kiezen eerst de groente en bouwen het gerecht er omheen’. Dit ‘omdat we allemaal wel de wens hebben om groente een prominentere rol te geven in de keuken, het milieu minder te belasten en meer zorg te besteden aan de eiwitten die we kiezen’.
Alice gaat in ‘Een ode aan groenten’ nader in op hoe je groenten op verschillende manieren kunt bereiden. De traditionele manieren van groente bereiden, koken, stomen en blancheren, worden aangevuld met technieken als stoven, roosteren, grillen, karamelliseren en frituren. Zo kun je je groenten steeds op een andere manier klaarmaken en kom je tot verrassende resultaten. Ook vertelt Alice je hoe je een handige voorraadkast met langer houdbare ingrediënten, als kruiden, specerijen, pasta, rijst, oliën, azijn en peulvruchten en dergelijke inricht en bijhoudt, zodat je een basis hebt waarmee je samen met verse ingrediënten altijd een goede maaltijd op tafel kunt toveren.
Groenten ingedeeld op kleur
De indeling van het receptengedeelte van ’Een ode aan groenten’, is op zijn zachtst gezegd bijzonder. De hoofdstukken zijn niet ingedeeld alfabet of de seizoenen. De groenten zijn gesorteerd op kleur. Voordeel van een dergelijke indeling, is dat je aan de buitenkant van het boek kunt zien waar je ongeveer moet kijken als je opzoek bent naar een bepaalde groente. Elke groente wordt ingeleid met een persoonlijk verhaaltje, gevolgd door informatie over kopen, bewaren, bereiden, ‘lekker met … tips’, gevolgd door een aantal recepten. En niet alleen de ‘standaard’ groenten komen aan bod, ook de in Nederland wat minder gebruikelijke, als patisson, daikon en okra zijn vertegenwoordigd.
De hoofdstukken zijn niet ingedeeld alfabet of de seizoenen. De groenten zijn gesorteerd op kleur
Wat bij de recepten opvalt, is de hoeveelheid ingrediënten die soms vereist is om een recept te kunnen maken. Niet iedereen beschikt over een kruiden- en specerijenvoorraad die zo uitgebreid is. Al zal de echte hobby-kok dit niet echt een probleem vinden.
Conclusie
Met ‘Een ode aan groenten’ wil Alice Zaslavsky laten zien dat groenten in de hoofdrol beslist niet saai hoeven te zijn. Het boek laat zien hoe je meer uit groenten kunt halen, zodat ze je blijven verrassen.
Als jij graag kookt met verse ingrediënten, en in het bijzonder groenten, dan zal Alice je zeker de nodige inspiratie bezorgen. Dit boek gebruik je niet alleen voor de recepten, maar je zult het ook als naslagwerk waarderen. Het kan maar zo een van je favoriete kookboeken worden. ‘Een ode aan groenten’ is dus zeker een plekje in je (kook)boekenkast waard!
Facts:
- Titel: Een ode aan groenten
- Auteur: Alice Zaslavsky
- Uitgever: Good Cook
- ISBN 978 6143 250 6
- 488 blz – Hardcover Prijs € 40,00