Fabriekskaas of boerenkaas? – In Nederland wordt heel veel kaas geproduceerd. Een groot deel van deze kaasproductie vindt plaats in fabrieken. Maar er worden ook heerlijke kazen gemaakt op verschillende kaasboerderijen. Waar kies jij voor? Ga jij voor de fabriekskaas of boerenkaas?
Waar zit het verschil?
Kaas is kaas zou je denken. Nou, zo zit het dus niet helemaal. Het proces van kaasmaken in een fabriek is een proces dat heel nauwkeurig is afgesteld. Dat gebeurt zo om te zorgen dat er een kaas geproduceerd wordt die altijd aan dezelfde kwaliteitseisen voldoet en altijd hetzelfde smaakt. Want dat is tenslotte de eis die een consument die fabriekskaas koopt van het product verwacht. Om te beginnen wordt voor het produceren van fabriekskaas gepasteuriseerde melk gebruikt. De melk wordt rauw geleverd aan de kaasfabriek en daar verhit. Ook wordt het vetpercentage gestandaardiseerd. En er wordt vaak kleurstof (meestal E160b, Anatto) toegevoegd bij het bereiden van de kaas. Dit gebeurt om de kaas een gele kleur te geven die standaard altijd hetzelfde is. Kaas die wordt gemaakt van koemelk is altijd geel, maar ook hierbij zijn er factoren die invloed kunnen hebben op het uiteindelijke product. Kaas gemaakt van melk van koeien die op stal staan heeft een aanzienlijk blekere kleur geel dan kaas gemaakt van melk van koeien die in de wei hebben gestaan. Aan fabriekskaas wordt vaak ook meer zout toegevoegd. Omdat er een standaard product wordt gemaakt zal een fabriekskaas dus nooit een uniek en origineel karakter krijgen zoals een boerenkaas dat heeft.
Het maken van Hollandse boerenkaas is een ambachtelijk proces, het gebeurt handmatig, op de traditionele manier en op de boerderij.
Fabriekskaas of boerenkaas?
Behalve fabriekskaas wordt er in Nederland ook boerenkaas geproduceerd. Het maken van Hollandse boerenkaas is een ambachtelijk proces, het gebeurt handmatig, op de traditionele manier en op de boerderij. Nooit in een fabriek dus. Bij het maken van boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt, waardoor het vetpercentage van de kaas niet altijd exact hetzelfde is. Verder worden er geen geur- kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Er zijn veel andere factoren die invloed op de smaak van de kaas hebben. Denk hierbij aan het voer dat de koeien die de melk leveren krijgen, het soort gras dat ze eten, de grondsoort waarop dat gras groeit, het klimaat en het seizoen waarin de kaas wordt gemaakt. Ook wordt er minder zout toegevoegd. Dit maakt dat boerenkaas altijd een unieke smaak heeft. De bereiding van boerenkaas en het rijpingsproces worden regelmatig gecontroleerd. Echte boerenkaas heeft een KB-keurmerk. Vaak worden er op de kaasboerderijen ook boerenkazen gemaakt waaraan een of meerdere andere ingrediënten zijn toegevoegd. Denk aan brandnetel, noten of een kruidenmengsel. Wat is er nou leuker dan regelmatig iets nieuws of anders te proeven. Wat doe jij, koop je fabriekskaas of boerenkaas? Wij zouden zeggen; ‘stap eens op de fiets en breng een bezoekje aan een kaasboerderij!’ Je komt vast thuis met wat lekkere kaasjes. Heel geschikt voor een Hollands boerenkaasplankje dus! Glas wijn erbij en lekker proeven. Je zult vast al snel de conclusie trekken dat de smaak en de beleving van boerenkaas echt iets heel anders is dan die van fabriekskaas. Wedden dat je daarna vaker voor de (boerenkaas)bijl gaat?
De poll in dit artikel is gesloten.
Geachte, ik heb zojuist uw artikel gelezen maar vind het niet helemaal goed weergegeven. Een beetje te oppervlakkig.
Dit i.v.m. dat er meerdere bedrijven in Nederland zijn die fabriekskaas kopen en deze niet in ultramoderne geconditioneerde ruimtes laten rijpen maar in echte oude pakhuizen !!!
Deze ruimtes waarin geen ultramoderne technologie zit daar kan kaas met kennis worden gerijpt. En dan heb je het nog niet gehad welke fabriekskaas……. waar de melk vandaan komt….
Het feit dat er bij boerenkaas een specifiekere smaak kan voorkomen is een feit maar een goed gerijpte “fabriekskaas” kan zeker wedijveren met een boerenkaas….. en daar zijn er ook nog heel veel verschillen in!!!
Mocht uw artikel een gesponsord artikel zijn dan kan ik het wel begrijpen….
Succes verder!!!
Dank voor je reactie Rob, er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn. Dit artikel beschrijft alleen de globale en duidelijkste lijn voor iedereen. Als we uitzonderingen tegenkomen zullen we die zeker melden, maar dan in een apart artikel. Het artikel is (net als alle andere artikelen op onze website) NIET gesponsord. Met de stellingname dat je het dan wel zou begrijpen hebben wij juist moeite en dat is de reden dat wij geen gesponsorde artikelen plaatsen.