• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

door Elise de Haan
in Nieuws & Opinie
0
2
Fabriekskaas of boerenkaas?

Fabriekskaas of boerenkaas? – In Nederland wordt heel veel kaas geproduceerd. Een groot deel van deze kaasproductie vindt plaats in fabrieken. Maar er worden ook heerlijke kazen gemaakt op verschillende kaasboerderijen. Waar kies jij voor? Ga jij voor de fabriekskaas of boerenkaas?

Waar zit het verschil?

Kaas is kaas zou je denken. Nou, zo zit het dus niet helemaal. Het proces van kaasmaken in een fabriek is een proces dat heel nauwkeurig is afgesteld. Dat gebeurt zo om te zorgen dat er een kaas geproduceerd wordt die altijd aan dezelfde kwaliteitseisen voldoet en altijd hetzelfde smaakt. Want dat is tenslotte de eis die een consument die fabriekskaas koopt van het product verwacht. Om te beginnen wordt voor het produceren van fabriekskaas gepasteuriseerde melk gebruikt. De melk wordt rauw geleverd aan de kaasfabriek en daar verhit. Ook wordt het vetpercentage gestandaardiseerd. En er wordt vaak kleurstof (meestal E160b, Anatto) toegevoegd bij het bereiden van de kaas. Dit gebeurt om de kaas een gele kleur te geven die standaard altijd hetzelfde is. Kaas die wordt gemaakt van koemelk is altijd geel, maar ook hierbij zijn er factoren die invloed kunnen hebben op het uiteindelijke product. Kaas gemaakt van melk van koeien die op stal staan heeft een aanzienlijk blekere kleur geel dan kaas gemaakt van melk van koeien die in de wei hebben gestaan. Aan fabriekskaas wordt vaak ook meer zout toegevoegd. Omdat er een standaard product wordt gemaakt zal een fabriekskaas dus nooit een uniek en origineel karakter krijgen zoals een boerenkaas dat heeft.

 

Het maken van Hollandse boerenkaas is een ambachtelijk proces, het gebeurt handmatig, op de traditionele manier en op de boerderij.

Fabriekskaas of boerenkaas?

Behalve fabriekskaas wordt er in Nederland ook boerenkaas geproduceerd. Het maken van Hollandse boerenkaas is een ambachtelijk proces, het gebeurt handmatig, op de traditionele manier en op de boerderij. Nooit in een fabriek dus. Bij het maken van boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt, waardoor het vetpercentage van de kaas niet altijd exact hetzelfde is. Verder worden er geen geur- kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Er zijn veel andere factoren die invloed op de smaak van de kaas hebben. Denk hierbij aan het voer dat de koeien die de melk leveren krijgen, het soort gras dat ze eten, de grondsoort waarop dat gras groeit, het klimaat en het seizoen waarin de kaas wordt gemaakt. Ook wordt er minder zout toegevoegd. Dit maakt dat boerenkaas altijd een unieke smaak heeft. De bereiding van boerenkaas en het rijpingsproces worden regelmatig gecontroleerd. Echte boerenkaas heeft een KB-keurmerk. Vaak worden er op de kaasboerderijen ook boerenkazen gemaakt waaraan een of meerdere andere ingrediënten zijn toegevoegd. Denk aan brandnetel, noten of een kruidenmengsel. Wat is er nou leuker dan regelmatig iets nieuws of anders te proeven. Wat doe jij, koop je fabriekskaas of boerenkaas? Wij zouden zeggen; ‘stap eens op de fiets en breng een bezoekje aan een kaasboerderij!’ Je komt vast thuis met wat lekkere kaasjes. Heel geschikt voor een Hollands boerenkaasplankje dus! Glas wijn erbij en lekker proeven. Je zult vast al snel de conclusie trekken dat de smaak en de beleving van boerenkaas echt iets heel anders is dan die van fabriekskaas. Wedden dat je daarna vaker voor de (boerenkaas)bijl gaat?

Koop jij wel eens boerenkaas?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Tags: KaasKaas - Goudse kaasKaas - Nederlandse kaas
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Lokaal fruit
Nieuws & Opinie

(Lokaal) fruit eten; echt een gezonde gewoonte

vis eten
Nieuws & Opinie

Vis eten; 1 of 2 keer per week is lekker & gezond

zuivel keuze
Nieuws & Opinie

Is melk, goed voor elk? Met andere woorden, is zuivel nog wel zo gezond?

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?
Nieuws & Opinie

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?

Waarom je meer (lokale) groenten zou moeten eten
Nieuws & Opinie

Hierom zou je meer (lokale) groenten moeten eten!

Reacties 2

  1. Rob says:
    4 maanden geleden

    Geachte, ik heb zojuist uw artikel gelezen maar vind het niet helemaal goed weergegeven. Een beetje te oppervlakkig.
    Dit i.v.m. dat er meerdere bedrijven in Nederland zijn die fabriekskaas kopen en deze niet in ultramoderne geconditioneerde ruimtes laten rijpen maar in echte oude pakhuizen !!!
    Deze ruimtes waarin geen ultramoderne technologie zit daar kan kaas met kennis worden gerijpt. En dan heb je het nog niet gehad welke fabriekskaas……. waar de melk vandaan komt….
    Het feit dat er bij boerenkaas een specifiekere smaak kan voorkomen is een feit maar een goed gerijpte “fabriekskaas” kan zeker wedijveren met een boerenkaas….. en daar zijn er ook nog heel veel verschillen in!!!
    Mocht uw artikel een gesponsord artikel zijn dan kan ik het wel begrijpen….

    Succes verder!!!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 maanden geleden

      Dank voor je reactie Rob, er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn. Dit artikel beschrijft alleen de globale en duidelijkste lijn voor iedereen. Als we uitzonderingen tegenkomen zullen we die zeker melden, maar dan in een apart artikel. Het artikel is (net als alle andere artikelen op onze website) NIET gesponsord. Met de stellingname dat je het dan wel zou begrijpen hebben wij juist moeite en dat is de reden dat wij geen gesponsorde artikelen plaatsen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen