- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Florida Grapefruit, Energy boost in de winter

Florida Grapefruit, Energy boost in de winter – De vernieuwde Wereld van Smaak in de Markthal in Rotterdam lag de afgelopen week helemaal vol met grapefruits. Overal stonden bakken vol van deze heerlijke citrusvrucht, die in de winter op zijn lekkerst is. De soort grapefruit, die je nu bij de meeste grotere supermarkten en groentespeciaalzaken kan vinden is de Florida Grapefruit. De ene grapefruit is net zoals bij bijvoorbeeld appels, de ander niet. Natuurlijk wil ik dan zelf proeven en die kans kreeg ik bij het bloggersevent georganiseerd dat op deze plek plaatsvond.

Roze binnenkant

Voedingscoach Tessa van der Steen, gaf een korte introductie. Want wat maakt de grapefruit nu meer speciaal dan andere? Ten eerste de kleur. Hij is geel aan de buitenkant, maar de binnenkant is roze. Daarnaast is de Florida Grapefruit, dankzij het subtropische klimaat van Florida waar hij groeit, zoeter dan andere grapefruits.

Grapefruit en zout?

Niet alleen proeven van bijvoorbeeld de combi grapefruit, rode biet, appel, komkommer wortel en munt, maar ook zelf een mocktail maken onder leiding van Ivar de Lange hoorde bij het programma. Dit zijn bereidingen waarvan je wel kan bedenken dat het een prima smaak geeft, maar zout op je stukje grapefruit? Testen dus, een stukje grapefruit zonder zout in je mond en een stukje met zout.  Probeer het zelf ook eens. En kijk dan ook eens of je verschil proeft wanneer je je neus dicht houdt. Reuk doet namelijk ontzettend veel met dat wat je proeft. Gewoon een keer doen. Partjes grapefruit met zilte Hollandse garnalen geeft hetzelfde effect en is daarbij ook een prachtig voorgerechtje en zo klaar. Daarnaast is deze vitamine C bom natuurlijk ook heerlijk in smoothies en sappen. Partjes door je salade of met wat munt in een kan water, doen!

Winterboost recept

Een echte winterboost met deze grapefruit geeft het volgende recept van Tessa: neem het sap van 2 Florida Grapefruits, 1 grote banaan, 50 gram gesneden boerenkool, een halve avocado en een halve komkommer. Alles in de blender en je hebt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C alweer meer dan binnen, want al een halve grapefruit geeft je al de volle 100%.

Wil je een leuke alcoholvrije cocktail. Neem dan het sap van een halve grapefruit, 3 dunne plakjes komkommer, wat muntblaadjes en wat crushed ijs (ijsblokjes in een theedoek doen en met een vleeshamer of stevige beker kapot slaan). Heb je toevallig wat vlierbloesemsiroop, doe er dan een heel klein beetje bij, iets van 5 ml. Even shaken in een cocktailshaker. Zeef dit, doe in een glas, vul tot de rand aan met ijs en giet er daarna tonic over. Takje munt en partje grapefruit erbij en als je het echt heel bijzonder wilt maken, wat rozenknopjes. Heerlijk!

Meer tips

Meer leuke tips zoals wentelteefjes of havermout met de grapefruit vind je op de facebookpagina: www.facebook.com/FloridaGrapefruitNL.

De Florida grapefruit vind je, natuurlijk alleen in het seizoen (nov-mrt), bij de meeste grotere supermarkten en groentespeciaalzaken. Wil je echt het beste van deze grapefruit, wacht dan tot januari, dan is de smaak echt op zijn top.

Meer info: www.floridacitrus.org (engelstalig)