Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Foodtrends 2016, de cirkel is rond

Foodtrends 2016, de cirkel is rond. Marjan Ippel geeft een overzicht van de nieuwste foodtrends voor 2016 bij La Place in Amsterdam

0 598

Foodtrends 2016, de cirkel is rond – Alsof de Gezondheidsraad het erom gedaan heeft, een dag voordat foodtrendwatcher Marjan Ippel bij La Place Amsterdam de foodtrends voor 2016 presenteert, komen zij met nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding. Nu zijn trends in voeding wat anders dan adviezen voor gezonde voeding, maar het een sluit het ander niet uit.


Eerst maar in het algemeen:

Trends in lopen natuurlijk niet van 1 januari tot 31 december. Het is een golfbeweging. Een trend komt op en kabbelt dan rustig door. Gezonde voeding bijvoorbeeld, ineens kwam je dit werkelijk overal en nergens tegen. Kookboeken vol werden en worden nog steeds hierover geschreven. Overigens raar dat dit een trend werd, dat het blijkbaar nodig was dat we weer gingen nadenken over dat wat ervoor zorgt dat we kunnen doen wat we doen, over dat wat we in ons mond stoppen. Gelukkig is het geen trend meer en is het terecht voor veel mensen een normale manier van koken (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, helaas). Ondanks wat de stortvloed aan gezonde kookboeken misschien ook mag suggereren.

Dat we steeds meer over voeding nadenken mag dus duidelijk zijn. Dat dit verder gaat dan een bewust zijn over wat ons bord ligt zie je bijvoorbeeld in het feit dat er de laatste tijd alleen al drie museums of Food (Londen, New York, Chicago) geopend zijn. En niet voor niets speelde de laatste show van Chanel zich af in een restaurantsetting. Voedsel is niet meer alleen iets dat je lijf nodig heeft, maar is een way of living. Met dat wat je eet of met waar je eet laat je net zoals met mode zien hoe je in het leven staat.

Welke trends voorspelt foodtrendwatcher Marian Ippel voor het komend jaar:

Lokaal en toch globaal

We willen steeds meer ons voedsel van dichtbij halen, een lokale boer voor de groente, vis uit de Noordzee en appels van fruitbomen die in Nederland staan. Maar ondertussen reizen we wel de hele wereld over en veel van wat we daar eten, willen we ook op ons bord als we weer thuis zijn. Het zou raar zijn als we die producten voor deze wereldgerechten wel de halve wereld laten overvliegen. Dus zijn er nu Nederlandse boeren die bijvoorbeeld quinoa verbouwen of telers die bijzondere pepers verbouwen. Globaal wordt dus eigenlijk ook weer lokaal. Eigenlijk niets nieuws als je bedenkt dat onze oer-Hollandse aardappel ook zo begonnen is.

Ambachtelijk en toch hi-tech

Aspergeseizoen 2015-030Een boer keek vroeger naar de lucht en hoopte dan dat hij kon voorspellen of het zou gaan regenen of niet. Tegenwoordig wordt internet geraadpleegd en kan de boer precies bepalen wanneer er gezaaid moet worden, geoogst moet worden, gesproeid moet worden. Hi-tec heeft zijn intrede gedaan bij oude ambachten. Bij de start van het aspergeseizoen kwam ik erachter hoe het komt dat die bedden altijd zo strak naast elkaar liggen. Gebeurt dus met GPS, niks blote oog, mooi voorbeeld hoe hi-tech ingezet wordt bij een ambacht en toch niets aan het uiteindelijke product verandert.

Maar ook op andere manieren doet de hi-tec steeds meer zijn intrede in voedselland. Het kweekvlees, dat nog niet op ons bord ligt maar waar wel al die allereerste (hele dure) hamburg van is gemaakt. Planten laten groeien onder kunstlicht, de techniek wordt geperfectioneerd en misschien zien we in de nabije toekomst geen rijen kassen meer maar grote fabrieksloodsen waar ons kropje sla groeit. Allemaal hi-tech ontwikkelingen

Ik, wij en de hele wereld

In het kort: samen genieten en samen de zorg voor de wereld dragen. Klinkt logisch, maar hoe pas je dat nou toe binnen food. Denk maar eens aan het advies minder vlees te eten. Buiten wat dat wel of niet met je lijf kan doen (ik ben geen wetenschapper en ga dus geen oordeel over het laatste advies geven), feit is dat de vleesproductie niet zo kan blijven groeien als het nu doet. We willen niet dat de koffie komt van boeren, die daar zelf niets aan over houden of dat kleine kinderen in plaats van op school zitten, meehelpen met een oogst.

Zeewier-Jan-Kruijsse-Yerseke-Zeeland9214Of zeewier echt bij iedereen op het bord komt, ik weet het nog niet. Maar zeewier heeft zelfs een negatieve CO2 foodprint en gaan we dus zeker vaker zien. Wij kwamen pasgeleden Jan Kruijsse tegen, die zeewier oogst in de Oosterschelde, komt dat lokaal ook mooi meteen weer om de hoek. Mooi verhaal, lees meteen even. In het belang van de planeet waar we op leven gaan we steeds beter nadenken over hoe we ermee omgaan en productie van voedsel hoort daar natuurlijk ook bij.

East street wordt west suite

Wie wel eens in Azië is geweest weet precies waar ik het over heb als ik zeg dat je daar werkelijk overal kan eten en waar je vooral kan eten is op straat. In Nederland hebben we de afgelopen jaren ook steeds meer foodtrucks zien verschijnen. Het grappige is dat het soort eten dat op straat te krijgen is, steeds vaker in de restaurants te zien is. Hapjes in papieren bakjes, noodel bars, de hamburgertenten zijn niet meer weg te denken, zelfs sterrenchefs pikken deze trend op en geven hier hun eigen draai aan.

Dag wordt nacht en nacht wordt dag

Het maakt niet uit wanneer je je havermout eet, als je net wakker bent, als lunch of als hapje ‘s avonds. En ondanks dat niet veel mensen het zullen doen, een soepje ‘s morgens kan ook prima. Er zijn restaurants 24 uur open en na het stappen tegen de tijd dat de zon weer opkomt, gaan we nog even wat eten. Met andere woorden, dat wat traditioneel bij de ochtend of avond hoorde vervaagt en je eet waar je trek in hebt op het moment dat je er trek in hebt. De bekende 24 uurs economie heeft natuurlijk net zo goed gevolgen voor de manier en tijdstip van eten. Marjan noemde als voorbeeld de ochtend-disco die je voordat je gaat werken even meepakt. Ik moet er persoonlijk niet aan denken, maar ik eet wel een gebakken eitje net zo makkelijk ‘s avonds als ‘s morgens. En na een avondje stappen nog even een broodje shoarma eten is mij ook niet onbekend, al deed ik dat al jaren terug. Tja, is die cirkel ook weer rond.

In totaal vijf trends die eigenlijk al langer aan de gang zijn. Gelukkig geen trends waar ik me ongemakkelijk bij voel en waarvan ik denk: “hoop dat dit snel overvliegt”. Alhoewel die disco…..

La Place vertaald Foodtrends naar eigen assortiment

 

La Place vertaalt Foodtrends naar eigen assortiment

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer