Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Foodtrends of food lessen? – 10 Lekker Tafelen tips voor 2017

Foodtrends, de media staat er vol mee. Geschrokken door één van die artikelen besluiten wij ook onze visie online te zetten. 10 Lekker Tafelen food lessen.

0 520

Foodtrends of food lessen? – 10 Lekker Tafelen tips – Het einde van het jaar nadert en dan vliegen zoals gebruikelijk de foodtrends weer om je oren. Maar volgen we de trends? Of zetten we de trend? Eerlijk gezegd waren we helemaal niet van plan om het over trends te gaan hebben. Tot ik vanavond dit artikel onder ogen kreeg: http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/639681/de-acht-grootste-voedseltrends-van-2017.html

Het lijkt wel een standaard te worden. Hoe gekker hoe beter. Als je maar apart doet val je tenslotte op. We pochen over paarse pasta of groene sapjes en we vinden onszelf helemaal geweldig als we zelf geïmporteerde olie gebruiken. Een plakje Parmaham op de borrelplank is echt iets om stoer over te doen en als je met Boursin kookt ben je een superheld. Maar kijk eens naar het zojuist genoemde artikel. Het is ALLEMAAL KANT EN KLAAR VOEDSEL! Vooral onder nummer 7. Daar houden we de schijn op van vers eten, maar we eten voedsel uit een bakje dat PIEP zegt als het klaar is. Ik viel echt bijna van mijn stoel van verbazing.


Foodtrends of food lessen?

We lopen al een tijdje mee in de enorme wereld die FOOD heet. Als iets om geld draait is het wel ons voedsel. En wat gaan we daar door de bank genomen slordig mee om! We stoppen van alles in ons lijf zonder ook maar even na te denken wat we nu eigenlijk binnen krijgen.

Tijd, geld en onkunde

Waarom we dat doen? De meest voorkomende argumenten zijn “te weinig tijd”, “te duur”, “ik weet niet hoe het moet”. Laten we die allemaal dan eens bij kop en kont pakken.

Te weinig tijd doe je jezelf aan. Werk je zoveel omdat je een groter huis, een grotere auto of een nog mooiere vakantie wil? Allemaal zaken om over te kunnen pochen op verjaardagsfeestjes terwijl we de goedkoopste chips weghappen met een biertje uit de aanbieding. Zou je echt niet liever pochen over dat mooie gerechtje dat jij kan maken met verse ingrediënten. Dat gerechtje dat ECHT lekker en ECHT gezond is?

Te duur is ook zo’n fenomeen. Hoe meer rommel er geproduceerd wordt, hoe goedkoper deze rommel wordt. Blijven we dat kopen, dan wordt het nog goedkoper. Maar zijn verse ingrediënten echt zo duur? Als je er één keer in de week voor kiest zijn ze inderdaad te duur. Als je zo slim bent om echt te kiezen voor VERSE INGREDIËNTEN als standaard voeding dan verandert je leefpatroon en zul je merken dat het helemaal niet te duur is. Ga eens lekker shoppen op de markt in plaats van weer die Appie binnen te rennen. Zorg voor een goede basisvoorraad in plaats van al die impuls “gemaksproducten”

Ik weet niet hoe het moet is ook zo’n veel gehoorde. Als je het echt wilt weten…. dat is de exacte reden waarom Lekker Tafelen ooit online ging. Nu 10 jaar verder komen we nog steeds tot de conclusie dat er nog zoveel mensen zijn die om geld, tijd of onkunde de verkeerde ingrediënten kopen.

Bloggers, vloggers en meer

Zo’n beetje alles is de revue al gepasseerd. We hebben bloggers die hun mond met olijfolie spoelen, vloggers die ontbijten met gebak en zogezegde “influencers” die alleen naar de bek van fabrikanten kletsen. Zij zitten er warmpjes bij terwijl ze jou vertellen dat je rommel moet kopen. Ik wordt bijna bang van het woord foodies als ik er midden tussen sta en ze nog niet eens weten hoe ze een vinaigrette moeten maken. Google is hun grootste vriend. Een superclean foto, een zwaaiend meisje, een bekend merk….. we zwichten er blijkbaar massaal voor. Maar hoe inhoudsloos zijn we eigenlijk bezig.

Ik kan het niet laten – 10 Lekker Tafelen tips

Zoals ik al zei, ik had echt geen plannen om foodtrends in de picture te zetten. De trends zoals ik ze dagelijks waarneem heb ik zojuist omschreven. De foodtrends gaan hier dan ook verder niet volgen. Wat ik je wel wil meegeven zij de volgende tips:

  1. DENK NA bij wat je eet. Dat scheelt heel veel rommel en ellende in je lijf.
  2. Eet minder vlees. Heb respect voor dieren en als je nadenkt weet je dan dat je er voor naar een vertrouwenspersoon moet. Bezoek weer eens een echte slager
  3. GA VOOR GROENTEN EN FRUIT NAAR DE MARKT. Begin je maaltijdkeuze bij de groenteman. Het scheelt in je portemonnee en je eet echt gezonder als je dit voor ogen houdt.
  4. Eet gewoon een aardappel, en eet ook gewoon brood. Drink gerust een glas melk en laat je niet gek maken door allerlei voedsel wetenschappers die door de jaren heen hun mening steeds veranderen.
  5. LEER WEER KOKEN. Ga het gewoon weer doen. Schaam je niet als het een keertje niet lukt. Probeer het nog een keer, je zult zien je wordt er steeds handiger in. Door zelf te koken weet je wat je eet. Je weet precies wat je in je eten stopt. Suiker is geen probleem als je weet wat je doet. Suiker in onschuldig lijkende producten is echt veel erger.
  6. WANTROUW alles wat ook maar enige vorm van gemak in zich heeft. In veruit de meeste gevallen zit het vol rommel. Ja…. zelfs als er ambachtelijk op staat.
  7. KIES VOOR LOKAAL. We worden gek van alle keurmerken. Als visje uit verweggistan komt is het echt niet beter dan een visje uit onze eigen Noordzee.
  8. EET EEN KEER VAKER VIS. Vis is namelijk niet alleen heel gezond, maar ook nog eens heel lekker. Door iedere week minimaal één keer vis op het menu te zetten eet je minder vlees, eet je light en eet je lekker!
  9. VERWEN JEZELF. Wat? Ja, ik meen het. Jezelf verwennen is echt iets heel anders dan de MAC binnen hollen voor een te ranzige snelle hap. Je verwent jezelf echt als je gezond EN lekker eet. Dat hoeft echt niet met een groene sapjes dieet of een yoghurt kuur. Kies gewoon voor lekkere, maar altijd goede ingrediënten. Maak iets lekkers en neem de tijd om ervan te genieten. Gewoon omdat jij het waard bent.
  10. NEEM DE TIJD. Eten kost geen tijd!!! Eten is een mooie invulling van je tijd. Dat begint echt al eerder dan je aan tafel schuift. Ga naar de markt, bezoek een boerderijwinkel, haal je eieren bij de boer, ontdek mooie streekproducten in jouw omgeving, het zijn er echt meer dan je denkt. Dop je eigen boontjes! En dat bedoelen we letterlijk. Ga weer aardappelen schillen in plaats van een zakje “aardappels” leegschudden in de friteuse. Of …. oh nee…. we hebben ook een Airfryer. Wie verzint het toch allemaal.

Dit artikel schreef ik in exact vijf minuten. In de volgende vijf minuten had er serieus nog zo’n tekst gestaan. Er is zoveel bedrog in de voedingswereld.  Mensen…. denk na over wat je eet!!! Eten is een mooie en belangrijke bezigheid in je korte mensenleven. Die tijd wil je echt niet verspillen. Denk dus eens goed na over de naam boven deze website. LEKKER TAFELEN!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer