Ga zelf aardappels rooien op de Nationale Aardappelrooidag – Vind jij het ook zo interessant om te weten waar het eten dat op je bord ligt vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt? Dan vraag je je misschien ook wel eens af hoe de aardappels die je ongetwijfeld wel eens eet, in welke vorm dan ook, groeien en geoogst worden. Je bent hierin beslist niet de enige. 31% van de Nederlanders is nog nooit op een boerenbedrijf geweest en 58% nog nooit op een aardappelboerderij. Als dit ook voor jou geldt, dan kun je daar nu verandering in brengen, want we hebben een tip voor een leuk uitje voor je. En neem zeker ook je kinderen mee! Want zelf aardappels rooien, dat is toch hartstikke leuk?
Ontdek de akker op de Nationale Aardappelrooidag!
Op zaterdag 3 september vindt de tweede editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats. Telers verdeeld over het hele land zetten op deze dag hun akkers open om jong en oud te leren over de duurzame groei en oogst van aardappelen. Als bezoeker mag je gratis een zak aardappels rooien om mee naar huis te nemen en kun je meedoen aan verschillende activiteiten. Op deze manier hoopt de Nederlandse Aardappel Organisatie mensen weer dichter bij de bron van het eten op hun bord te brengen.
Zelf aardappels rooien
73% van de ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen leren waar hun eten vandaan kom, blijkt uit het Pieperonderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van de NAO. De Nationale Aardappeldag belooft dan ook een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin te worden. Door deel te nemen aan de verschillende activiteiten leren bezoekers hoe de groei en het rooien van de aardappels in zijn werk gaat en mogen ze zelf een zak aardappels rooien op de akker. De grote rooimachines kunnen worden bekeken en voor kinderen zijn er leuke aardappelspelletjes. Dat alles geeft je een mooi kijkje achter de schermen van de aardappelteelt.
Lokaal en duurzaam
De Nationale Aardappelrooidag sluit aan op de trend om lokaal en duurzaam te eten. Want de aardappel doet het op duurzaamheidsgebied heel goed. Veel mensen weten dat echter niet: maar 15% omschrijft de aardappel als duurzaam. Dat is jammer, want aardappels hebben een relatief lage invloed op de klimaatverandering, landgebruik en waterverbruik. Men (71%) vindt het bij duurzaam koken vooral belangrijk dat producten in Nederland worden geproduceerd. Aan de kennis van de Nederlandse consument over aardappels en de duurzaamheid daarvan kan dus nog wel een en ander worden bijgeschaafd. Neem dus eens een kijkje op de aardappelakker, ga zelf aardappels rooien, en serveer eens wat vaker een lokaal geteelde aardappel. Lekker Tafelen helpt je natuurlijk graag aan de lekkerste recepten met aardappels!