Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Graskaas seizoen 2017 weer van start

Graskaas seizoen 2017 weer van start met Woerdense Graskaasdag. Er werd o.a. een megakaas (125 kilo) geveild voor goede doelen.

0 725

Graskaas seizoen 2017 weer van start – In Woerden werd op 3 juni 2017 het graskaas seizoen officieel geopend tijdens de jaarlijks terugkerende Graskaasdag. Het is een jarenlange traditie in kaasstad Woerden. Op deze feestelijke dag worden de eerste graskazen van het jaar én een enorme reuzenkaas geveild voor goede doelen.

Graskaas seizoen; Proef de zomer

Graskaas is kaas, gemaakt van melk van koeien die weer buiten lopen. Het is nogal een heet hangijzer in deze tijd of de koeien echt nog wel naar buiten gaan. Het is vrijwel onmogelijk om de melk te splitsen van koeien die wel buiten komen of van koeien die alleen de muren van de stal zien. Toch blijft graskaas een mooi fenomeen. In deze zeer jonge kaas proef je nog altijd de smaak van de zomer. Tijdens de Graskaasdag kunnen bezoekers de nieuwe graskaas proeven. De bekende kaasmeisjes delen blokjes graskaas uit en ook wij vinden dat altijd een heerlijk en uniek moment. Een momentje waar je toch ieder jaar in juni weer naar uitkijkt.

graskaas

Graskaas veiling

Traditiegetrouw wordt er een mega graskaas geveild op de Woerdense Graskaasdag. Ter info, een standaard kaas weegt rond de 12 a 13 kilo. De graskaas die vandaag geveild wordt weegt maar liefst 125 kilo. Tijdens de veiling sprak ik met een stel Japanners. Hoe leuk is het dat zij aanwezig zijn bij dit unieke momentje in de Nederlandse kaastradities. Welkom in Holland! Zouden wij daar met z’n allen niet veel trotser op mogen zijn?

Naast de mega graskaas worden er ook gewone graskazen geveild. De opbrengst van de graskaasveiling is dit jaar voor de expositie Kaas in Kunst van het Woerdense Stadsmuseum. De opbrengst van de megakaas wordt verdeeld onder de stichting World Servants en het nieuwe Kaas Experience Centre in Woerden. Binnenkort gaan we ook hier een kijkje nemen, daar komen we dus op terug. De mega graskaas werd dit jaar voor 10.600 euro gekocht door Treur Kaas uit Woerden. Bekend van o.a. de Weydelander kaas.

Meer dan alleen op een broodje

De uiterst zachte kaas is heerlijk op een broodje (met roomboter natuurlijk) maar kun je ook uitstekend gebruiken als blokje kaas bij de borrel. Probeer maar eens met een vijgenjam of een zachte honing-mosterdsaus. Verwerk ook eens blokjes graskaas in een salade of gratineer een ovenschotel met graskaas. Je kunt ongetwijfeld zelf nog veel meer bedenken. Heb je een favoriet? Laat het ons weten onder dit artikel.

graskaasje

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer