Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Groenten zonder plastic, is dat wat we echt willen?

Oké, we zijn het er direct over eens, er wordt veel te veel plastic gebruikt. Maar groenten zonder plastic, kan dat eigenlijk (nog) wel?

4 634

Op nieuwssites en op social media kom ik het steeds vaker tegen. Plaatjes van groenten in het buitenland die (bijna) zonder plastic in de schappen liggen. De discussie over het gebruik van plastic wordt steeds heviger en we herkennen het beeld allemaal wel. Iedereen die boodschappen doet in de supermarkt weet dat er na het koken met verse ingrediënten een enorme berg verpakkingen achterblijft. Een schaaltje van het vlees plus de folie die daaromheen zat, de zakjes van de verschillende groenten en de plastic verpakking van de aardappeltjes. We irriteren ons er met z’n allen aan, maar hoe zit het nu echt? Hoe is het ontstaan en wat kunnen we er met z’n allen aan doen?

Groenten zoals het was

Zo’n twintig jaar geleden lagen bijna alle groenten en fruit onverpakt in de winkels. Oké, de sinaasappelen zaten in netjes van 1 of 2 kilo en vervolgens werd ook uitgevonden dat het voorverpakken van appels hielp. Wij als klanten namen dan makkelijker wat meer mee en dat spekte de kassa van de supermarkt. Soepgroenten, macaronigroenten, bamipakketten of een zakje sla zaten natuurlijk ook in een verpakking, maar als je er een gewoon alledaags eetpatroon op na hield bleef er na het bereiden van je eten geen grote berg plastic over. Wat is er dan in die twintig jaar gebeurd?

Groenten en fruit nu

In twintig jaar tijd hebben we vooral het woord gemak centraal gezet. Een ananas schillen vonden we te lastig. Het alternatief werden blokjes ananas in een plastic bakje. Voor die ene onverpakte ananas zijn nu 3 plastic bakjes nodig, want blokjes ananas in kiloverpakking kom ik bijna nergens tegen. Die gaan we ook niet tegenkomen waarschijnlijk want daarmee maakt de supermarkt inzichtelijk dat die voorgesneden ananas vele malen duurder is. Datzelfde geldt voor de wildgroei van voorgesneden groenten. Het is werkelijk ongelooflijk wat er allemaal voorgesneden te koop is.

We betalen met z’n allen gretig voor dit gemak.

Vergelijk maar eens de kiloprijs van voorgesneden andijvie met die van de ongesneden andijvie. Ook in aardappelland is deze trend allang gaande. Massaal kopen we gewassen en gesneden aardappeltjes. Als we toch een keer voor de ongeschilde variant gaan is er de kiloverpakking. Maar 10 kilo verpakkingen aardappels zie je bijna nergens meer.

Waarom de bos wortels in plastic?

Ik hoor je al denken: “Waarom moet er dan een plastic zak om een bos wortels of een zak sla?” Door de trend in voorgesneden producten is de verkoop van kroppen andijvie, bossen wortels en kroppen sla enorm afgenomen. Die gaan van de teler rechtstreeks naar de grootverwerker die ze vervolgens netjes wast en voor jou in zakjes stopt. In de supermarkt moet je vaak goed zoeken naar een krop andijvie of een krop sla. En dan maar hopen dat die vers is. Want als jij er minder koopt is het voor die supermarkt lastiger om ze vers te houden. Een zakje erom dan maar, dat verlengt de versheid van het product.


Groenten zonder plastic…. wat doe jij eraan?

We kunnen natuurlijk die supermarkt gaan verwijten dat ze het allemaal anders aan moeten pakken, maar we kunnen ook de hand in eigen boezem steken. Laat de gemaksartikelen liggen en ga weer écht koken. Koop verse, ongesneden en onbewerkte producten in en ga er zelf mee aan de slag. Een goed mes en een snijplank kost echt niet zoveel, maar zijn onmisbaar in je keuken. Die ananas is zo geschild en die andijvie is binnen no time in reepjes gesneden. Van wortel, prei en selderij maak je met een beetje keukengereedschap in een handomdraai zelf je soepgroenten. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het leukste is nog dat je er veel, maar dan ook echt veel voordeliger mee uit bent.

Kijk eens op de markt of bij de speciaalzaak

Koop je aardappelen, groenten en fruit weer eens bij de marktkoopman of de groentespeciaalzaak. Het zal je direct opvallen dat er veel minder verpakking nodig is. Door het één op één contact is het voor hun nog mogelijk om papieren zakken te gebruiken. De courgette kan op de markt ook in het zakje bij de tomaten en dat bosje radijs past er ook nog bij. Kortom, het is nogal eenvoudig om zelf een grote bijdrage te leveren aan het terugbrengen van de verspilling in plastic verpakkingen.

Conclusie

Het staat buiten kijf dat ook ik tegenstander ben van al dat plastic. Maar als we massaal voor kant-en-klaar oplossingen blijven kiezen zal de hoeveelheid verpakte producten alleen maar stijgen. Willen we er echt iets aan doen dan moeten we dus vooral onbewerkte producten inkopen.

Tot slot zijn we heel benieuwd hoe jullie hier mee omgaan. Koop je vooral voorgesneden producten of irriteer je je vooral aan de verpakkingen van ongesneden producten. En wat doe je zelf om die berg afval te vermijden? Laat het ons weten in het reactieformulier onder deze pagina.

O ja….. als je aan de slag wil met het zelf snijden van groenten hebben we een mooi informatief artikel voor je op de website staan.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. Bernadette van Leeuwen zegt

  Ik zoek zoveel mogelijk producten zonder plastic! Koop op de markt mijn groente en fruit los of in hergebruik zakken. Ik eet zoveel mogelijk vers, wel zó gezond en lekker!!! Zouden veel meer mensen moeten doen, of eigenlijk iedereen!

  1. Redactie zegt

   Daar worden we het heel snel over eens Bernadette ? ?

   1. Liesje zegt

    Ik koop mijn groente altijd los mits het mogelijk is en vooral seizoengroente. Voorgesneden groenten laat ik uit principe liggen. Neem verder mijn eigen tas mee.
    Buiten de groente om koop ik water in glazen flessen. Ik maak zelf mijn handsoap, mijn havermelk en afwasmiddel, dit scheelt veel plastic en geld. Voor bakboter gebruik ik zelfgemaakte geklaarde boter, die ik in een weckpot bewaar. Dus geen plastic flessen of kuipjes met boter. Op brood alleen roomboter maar niet uit een kuipje.
    Verder was ik mijn haar met aleppozeep en niet met shampoo uit plastic flessen en gebruik ik appelcider als haarspoeling.
    Hierdoor is mijn plasticberg al aardig geslonken. ?

   2. Lucia zegt

    Het is inderdaad een hele toer geworden om in een supermarkt onverpakte groente te kopen.
    De mensen willen het helaas allemaal zo makkelijk mogelijk en daar hou je een berg plastic troep aan over.
    De markt bied inderdaad een oplossing en voor over een maand of twee ben ik zo blij met mijn eigen stukje moestuin. Verser dan dat krijg je het niet en wat ik zelf niet in het tuintje zet koop ik dan graag bij het stalletje van andere tuinders aan de straat.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer