Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Groningse mosterd; dat moet een beetje grover zijn

Een leuk artikel over Groningse mosterd, naar aanleiding van een bezoek aan Abrahams Mosterdmakerij in het Groningse Eenrum. Wat maakt de mosterd scherp?

0 1.130

Groningse mosterd, dat moet een beetje grover zijn – Mosterd behoort tot de specerijen. Echte mosterd is dus geen chemisch goedje in een potje uit de onbekende fabriek. Nee; echte mosterd komt van een plant. Een plant die een beetje lijkt op koolzaad. Aan de mosterdplant groeien peulen en in de peulen bevinden zich de mosterzaadjes. Het zijn juist die zaden die mosterd z’n smaak geven.


Abrahams Mosterdmakerij

Tijdens een fietstocht langs lokale telers en producenten in Groningen kwam ik terecht bij Abrahams mosterdmakerij in het mooie dorpje Eenrum. Onder de molen, geen mosterdmolen overigens, bevind zich Abrahams mosterdmakerij. Daar wordt nog op authentieke wijze, biologische mosterd gemaakt. De mosterdmakerij doet tevens dienst als mosterd museum. Ben je geïnteresseerd in het hele verhaal over mosterd en in de buurt van Groningen? Neem dan zeker eens een kijkje in Abrahams mosterdmakerij.

Geel of zwart

Wil je een mooie grove mosterd met een beetje pit? Dan heb je zwart mosterdzaad nodig. Zwart mosterdzaad wordt echter in Nederland niet geteeld. De mosterdplant die deze zaadjes voort moet brengen is echt een woekeraar. Als je één plantje neerzet staat binnen mum van tijd je tuin vol. Het groeit zelfs op een wat natte betonnen vloer. En dat is nou net de reden dat de Nederlanders er niet aan willen. Geel mosterdzaad wordt wel in Nederland geteeld, maar die zorgt voor een heel andere mosterd.

De echte Groningse mosterd is robuust, grove en heeft echt die uitgesproken pittige mosterdsmaak. Daarvoor wordt zwart mosterdzaad gebruikt, wat helaas geïmporteerd moet worden vanuit het buitenland. Het mag biologisch heten, maar de import maakt het uiteraard minder duurzaam. Lekker is het zeker.

Groningse mosterd; Ambacht en passie

De Groningse mosterd wordt bij Abrahams mosterdmakerij nog echt met ambacht en passie gemaakt. Weet je bijvoorbeeld dat mosterd acht weken moet rijpen voordat deze de pot in gaat?

Echte Groningse mosterd wordt slechts op kleine schaal gemaakt. Als je er al aan kunt komen is het absoluut een aanwinst in je keukenkastje. Met deze mosterd mag je een typisch Hollandse kroket of een blokje kaas zeker serveren. Wat ik proefde in deze mosterd ben ik (als rasechte mosterdliefhebber) nog in geen mosterd tegengekomen. Dus zie zo’n pot te bemachtigen.

Wist je dat:

Zomaar een paar feitjes over mosterd en het mosterdmuseum.

  • Abrahams Mosterdmakerij is de enige écht ambachtelijke en biologische mosterdmakerij in Nederland
  • Mosterd is niet alleen een smaak- en geurverbeteraar in je eten, het bevordert ook de spijsvertering.
  • Mosterd ontstaat door de mosterdzaadjes te pletten in een kom, met de zogezegde mosterdkogel. Zie foto. In combinatie met azijn ontstaat dan het bekende goedje: mosterd
  • De peulen van de mosterdplant worden onrijp geoogst waarna ze nog narijpen. Met een dorsvlegel worden de zaadjes uit de peul gehaald, waarna ze met behulp van een zeef gezuiverd worden.
  • De Mosterdplant komt oorspronkelijk uit China en India en wordt tussen de 60 en 120 cm. hoog. De gele bloemen van de plant zijn zichtbaar van juni tot september.
  • Mosterd is al heel oud en werd door de Grieken gebruikt als geneesmiddel. Veel later verspreiden de Romeinen de mosterd door heel Europa. Niet alleen voor tijdens de maaltijd maar ook voor het conserveren van vlees en vet.

Mosterdplanten:

Dit zijn de drie soorten mosterdplanten + de omschrijving van de zaden.

Sinapis Alba – Geel mosterdzaad

Brasscia Nigra – Zwart mosterdzaad

Brassica Juncea – Dit zaad gebruiken wij niet of nauwelijks voor het maken van mosterd, maar wordt in China wel veel gebruikt.

Meer weten? Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum (Groningen)

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer