• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, mei 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Groningse mosterd; dat moet een beetje grover zijn

Redactie door Redactie
in Nieuws & Opinie
0
0
Groningse mosterd; dat moet een beetje grover zijn

Groningse mosterd, dat moet een beetje grover zijn – Mosterd behoort tot de specerijen. Echte mosterd is dus geen chemisch goedje in een potje uit de onbekende fabriek. Nee; echte mosterd komt van een plant. Een plant die een beetje lijkt op koolzaad. Aan de mosterdplant groeien peulen en in de peulen bevinden zich de mosterzaadjes. Het zijn juist die zaden die mosterd z’n smaak geven.

Abrahams Mosterdmakerij

Tijdens een fietstocht langs lokale telers en producenten in Groningen kwam ik terecht bij Abrahams mosterdmakerij in het mooie dorpje Eenrum. Onder de molen, geen mosterdmolen overigens, bevind zich Abrahams mosterdmakerij. Daar wordt nog op authentieke wijze, biologische mosterd gemaakt. De mosterdmakerij doet tevens dienst als mosterd museum. Ben je geïnteresseerd in het hele verhaal over mosterd en in de buurt van Groningen? Neem dan zeker eens een kijkje in Abrahams mosterdmakerij.

Geel of zwart

Wil je een mooie grove mosterd met een beetje pit? Dan heb je zwart mosterdzaad nodig. Zwart mosterdzaad wordt echter in Nederland niet geteeld. De mosterdplant die deze zaadjes voort moet brengen is echt een woekeraar. Als je één plantje neerzet staat binnen mum van tijd je tuin vol. Het groeit zelfs op een wat natte betonnen vloer. En dat is nou net de reden dat de Nederlanders er niet aan willen. Geel mosterdzaad wordt wel in Nederland geteeld, maar die zorgt voor een heel andere mosterd.

De echte Groningse mosterd is robuust, grove en heeft echt die uitgesproken pittige mosterdsmaak. Daarvoor wordt zwart mosterdzaad gebruikt, wat helaas geïmporteerd moet worden vanuit het buitenland. Het mag biologisch heten, maar de import maakt het uiteraard minder duurzaam. Lekker is het zeker.

Groningse mosterd; Ambacht en passie

De Groningse mosterd wordt bij Abrahams mosterdmakerij nog echt met ambacht en passie gemaakt. Weet je bijvoorbeeld dat mosterd acht weken moet rijpen voordat deze de pot in gaat?

Echte Groningse mosterd wordt slechts op kleine schaal gemaakt. Als je er al aan kunt komen is het absoluut een aanwinst in je keukenkastje. Met deze mosterd mag je een typisch Hollandse kroket of een blokje kaas zeker serveren. Wat ik proefde in deze mosterd ben ik (als rasechte mosterdliefhebber) nog in geen mosterd tegengekomen. Dus zie zo’n pot te bemachtigen.

Groningse mosterd (2)
Groningse mosterd (3)
Groningse mosterd (4)
Groningse mosterd (5)

Wist je dat:

Zomaar een paar feitjes over mosterd en het mosterdmuseum.

  • Abrahams Mosterdmakerij is de enige écht ambachtelijke en biologische mosterdmakerij in Nederland
  • Mosterd is niet alleen een smaak- en geurverbeteraar in je eten, het bevordert ook de spijsvertering.
  • Mosterd ontstaat door de mosterdzaadjes te pletten in een kom, met de zogezegde mosterdkogel. Zie foto. In combinatie met azijn ontstaat dan het bekende goedje: mosterd
  • De peulen van de mosterdplant worden onrijp geoogst waarna ze nog narijpen. Met een dorsvlegel worden de zaadjes uit de peul gehaald, waarna ze met behulp van een zeef gezuiverd worden.
  • De Mosterdplant komt oorspronkelijk uit China en India en wordt tussen de 60 en 120 cm. hoog. De gele bloemen van de plant zijn zichtbaar van juni tot september.
  • Mosterd is al heel oud en werd door de Grieken gebruikt als geneesmiddel. Veel later verspreiden de Romeinen de mosterd door heel Europa. Niet alleen voor tijdens de maaltijd maar ook voor het conserveren van vlees en vet.

Mosterdplanten:

Dit zijn de drie soorten mosterdplanten + de omschrijving van de zaden.

Sinapis Alba – Geel mosterdzaad

Brasscia Nigra – Zwart mosterdzaad

Brassica Juncea – Dit zaad gebruiken wij niet of nauwelijks voor het maken van mosterd, maar wordt in China wel veel gebruikt.

Meer weten? Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum (Groningen)

Tags: GroningenMosterd
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Lokaal fruit
Nieuws & Opinie

(Lokaal) fruit eten; echt een gezonde gewoonte

vis eten
Nieuws & Opinie

Vis eten; 1 of 2 keer per week is lekker & gezond

zuivel keuze
Nieuws & Opinie

Is melk, goed voor elk? Met andere woorden, is zuivel nog wel zo gezond?

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?
Nieuws & Opinie

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Maak salades nog lekkerder met een huisgemaakte dressing Maar ook tosti's, pastasalades en meer. Vier lekkere dressings op basis van yoghurt.

Check het recept of lees de info
Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Recept in de picture

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Tijd voor een heerlijke salade vol vis en groente? Ga dan voor deze zomerse maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm!

Check het recept of lees de info
Asperges met biefstuk

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Handige kooktips

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Hard of zacht gekookt? Eieren koken lijkt makkelijk, maar hoe kook je het voor jou perfecte ei? Hier vind je de kooktijden en handige tips.

Check het recept of lees de info
hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen