• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Groningse mosterd; dat moet een beetje grover zijn

door Redactie
in Nieuws & Opinie
0
1
Groningse mosterd; dat moet een beetje grover zijn

Groningse mosterd, dat moet een beetje grover zijn – Mosterd behoort tot de specerijen. Echte mosterd is dus geen chemisch goedje in een potje uit de onbekende fabriek. Nee; echte mosterd komt van een plant. Een plant die een beetje lijkt op koolzaad. Aan de mosterdplant groeien peulen en in de peulen bevinden zich de mosterzaadjes. Het zijn juist die zaden die mosterd z’n smaak geven.

Abrahams Mosterdmakerij

Tijdens een fietstocht langs lokale telers en producenten in Groningen kwam ik terecht bij Abrahams mosterdmakerij in het mooie dorpje Eenrum. Onder de molen, geen mosterdmolen overigens, bevind zich Abrahams mosterdmakerij. Daar wordt nog op authentieke wijze, biologische mosterd gemaakt. De mosterdmakerij doet tevens dienst als mosterd museum. Ben je geïnteresseerd in het hele verhaal over mosterd en in de buurt van Groningen? Neem dan zeker eens een kijkje in Abrahams mosterdmakerij.

Geel of zwart

Wil je een mooie grove mosterd met een beetje pit? Dan heb je zwart mosterdzaad nodig. Zwart mosterdzaad wordt echter in Nederland niet geteeld. De mosterdplant die deze zaadjes voort moet brengen is echt een woekeraar. Als je één plantje neerzet staat binnen mum van tijd je tuin vol. Het groeit zelfs op een wat natte betonnen vloer. En dat is nou net de reden dat de Nederlanders er niet aan willen. Geel mosterdzaad wordt wel in Nederland geteeld, maar die zorgt voor een heel andere mosterd.

De echte Groningse mosterd is robuust, grove en heeft echt die uitgesproken pittige mosterdsmaak. Daarvoor wordt zwart mosterdzaad gebruikt, wat helaas geïmporteerd moet worden vanuit het buitenland. Het mag biologisch heten, maar de import maakt het uiteraard minder duurzaam. Lekker is het zeker.

Groningse mosterd; Ambacht en passie

De Groningse mosterd wordt bij Abrahams mosterdmakerij nog echt met ambacht en passie gemaakt. Weet je bijvoorbeeld dat mosterd acht weken moet rijpen voordat deze de pot in gaat?

Echte Groningse mosterd wordt slechts op kleine schaal gemaakt. Als je er al aan kunt komen is het absoluut een aanwinst in je keukenkastje. Met deze mosterd mag je een typisch Hollandse kroket of een blokje kaas zeker serveren. Wat ik proefde in deze mosterd ben ik (als rasechte mosterdliefhebber) nog in geen mosterd tegengekomen. Dus zie zo’n pot te bemachtigen.

Groningse mosterd (2)
Groningse mosterd (3)
Groningse mosterd (4)
Groningse mosterd (5)

Wist je dat:

Zomaar een paar feitjes over mosterd en het mosterdmuseum.

  • Abrahams Mosterdmakerij is de enige écht ambachtelijke en biologische mosterdmakerij in Nederland
  • Mosterd is niet alleen een smaak- en geurverbeteraar in je eten, het bevordert ook de spijsvertering.
  • Mosterd ontstaat door de mosterdzaadjes te pletten in een kom, met de zogezegde mosterdkogel. Zie foto. In combinatie met azijn ontstaat dan het bekende goedje: mosterd
  • De peulen van de mosterdplant worden onrijp geoogst waarna ze nog narijpen. Met een dorsvlegel worden de zaadjes uit de peul gehaald, waarna ze met behulp van een zeef gezuiverd worden.
  • De Mosterdplant komt oorspronkelijk uit China en India en wordt tussen de 60 en 120 cm. hoog. De gele bloemen van de plant zijn zichtbaar van juni tot september.
  • Mosterd is al heel oud en werd door de Grieken gebruikt als geneesmiddel. Veel later verspreiden de Romeinen de mosterd door heel Europa. Niet alleen voor tijdens de maaltijd maar ook voor het conserveren van vlees en vet.

Mosterdplanten:

Dit zijn de drie soorten mosterdplanten + de omschrijving van de zaden.

Sinapis Alba – Geel mosterdzaad

Brasscia Nigra – Zwart mosterdzaad

Brassica Juncea – Dit zaad gebruiken wij niet of nauwelijks voor het maken van mosterd, maar wordt in China wel veel gebruikt.

Meer weten? Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum (Groningen)

Tags: GroningenMosterd
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

grillworst
Nieuws & Opinie

Bij deze slagers moet je zijn voor de allerlekkerste grillworst

Port en Kaas CREDITS @Alice Bown
Nieuws & Opinie

Port en kaas; combineren maar!

appels plukken Bunnik
Nieuws & Opinie

Zelf appels plukken? Ga dit of volgend weekend naar Bunnik

aardappels rooien
Nieuws & Opinie

Ga zelf aardappels rooien op de Nationale Aardappelrooidag

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Reacties 1

  1. Quinten Messemaker says:
    5 maanden geleden

    Leuk om te lezen! Ik ben een Groningse tuinder en verbouw op kleine schaal de zeer onbekende Ethiopische mosterd, om een unieke biologische écht Groninger mosterd mee te maken. Ik verkoop af en toe een potje op m’n tuinderij, de Woldtuin vlak boven Groningen stad.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen