Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Haver, een oude en gezonde traditie in ere hersteld

0 428

Haver, een oude en gezonde traditie in ere hersteld – Haver, iedereen weet dat het een graansoort is. Maar weet je ook dat je van haver geen brood kunt bakken? Haver heeft namelijk helemaal niet zulke goede bakeigenschappen. Jammer, want haver is een super gezonde graansoort. Het Bakery Institute in Zaandam heeft er hard aan gewerkt om haver weer bij de bakkers op de plank te krijgen. Door verschillende granen te combineren ontstond toch een haverbrood en talloze andere producten waar haver in verwerkt is. Je kunt het zo gek niet bedenken of haver is mogelijk.


Geen havermoutpap maar haverbrood

Havermout is natuurlijk allang bekend van de havermoutpap. Menig Nederlander lepelt ‘s morgens een bordje havermoutpap leeg, maar er zijn ook heel veel mensen die niets hebben met een bordje pap op de nuchtere maag. Voor hen is er nu haverbrood, stokbrood met haver, haver croissants, ja zelfs taartbodems met haver behoren tot de mogelijkheden. Ineens ontstaat er een breed scala aan mogelijkheden om thuis te profiteren van de gezonde eigenschappen van het oer graan Haver.

Haver, bewezen gezond

We hebben allemaal de discussies in de media gevolgd over tarwe, spelt en nu ook haver. Volkoren is weer terug van weggeweest en spelt is een complete rage. Onze drang naar vernieuwing is groter dan ooit en we zoeken naar nieuwe mogelijkheden en kansen. Toch blijkt maar al te vaak dat de originele ouderwetse grondstoffen helemaal niet zo slecht zijn. De Back to Basic mentaliteit krijgt dan ook steeds meer gestalte. Gezondheid is en blijft een kwestie van bewust en verantwoord eten, maar ook van veel bewegen. De balans tussen eten en bewegen bepaald nog altijd of je kilootjes aankomt of kilootjes afvalt. Het unieke van Haver is dat de Universiteit van Wageningen bewezen heeft dat Haver gezond is. Wetenschappelijk onderzoek heeft de volgende gezondheidsvoordelen van haver naar voren gebracht:

Haver is cholesterol verlagend, eiwitrrijk,  vezelrijk, stampvol aminozuren, glutenvrij en goed voor de spijsvertering

Presentatie en veiling

dr. Luud Gilissen is verbonden aan de Universiteit in Wageningen en wordt ook wel de haverprofessor genoemd. Hij presenteerde op 16 september 2015 samen met molenaars en zaadveredelaars het nieuwe Haverbrood bij het Bakery Institute in Zaandam. Het Bakery Institute is een opleidings- en kennisorgaan van de Nederlandse bakkers. Hier komen wetenschap en bakkers samen om kennis te vergaren en te delen. Samen hebben deze organisaties bijgedragen aan de ontwikkeling van een nieuw Haverbrood. De veiling van de eerste baal Haver van de Commandeursmolen was groot onderdeel van deze presentatie. Hiermee werd maar liefst € 1100 euro bij elkaar gebracht voor Bake for life. Een organisatie van bakkersvrouwen die zich inzet voor werkgelegenheid in ontwikkelingslanden. Zij leren oorlogskinderen en gehandicapten brood bakken waardoor voor hen een compleet nieuwe toekomst ontstaat.

Gezond Haverbrood

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer