Ze liggen er weer. Verstopt tussen het citrusgeweld uit Spanje en de exotische avocado’s. Klein, rood en o zo verleidelijk: de eerste Hollandse aardbeien van het jaar. Misschien heb je ze al gespot bij de groenteboer of op de markt. En misschien dacht je ook: “Nu al?”
Ja, nu al. Want dankzij een beetje zon, veel liefde en vaak wat hulp van de kas, zijn ze er al vroeg bij. En hoewel het seizoen pas echt losbarst in mei, is die eerste bak vaak niet te weerstaan. Je ruikt ze al voor je ze ziet. En dat is meteen het verschil: geur. Iets wat je bij die Spaanse tegenhangers in januari zelden overkomt.
Zijn ze al zoet?
Eerlijk is eerlijk: de eerste Hollandse aardbeien zijn niet altijd snoepgoed. Maar wat ze missen aan suiker, maken ze goed met frisheid. En met het simpele feit dat ze van hier komen. Korte keten, vers van het veld (of uit de kas) en geen wereldreis achter de rug. Dat proef je.
Wat doe je ermee?
Eten. Zo uit het bakje. Of met een lik volle yoghurt. Of op een verse wafel. Je hoeft er niks spannends mee te doen – zeker niet als ze al zo mooi zijn. En heb je een bakje erwten, wat munt en citroen in huis? Dan draai je zo een fris voorjaarsvoorgerechtje in elkaar.
Wacht niet te lang
De eerste lading is vaak beperkt én populair. Dus als je ze ziet – en ze ruiken lekker – neem gewoon een bakje mee. Ja, misschien nog net een tikje duurder dan straks in juni. Maar hé, het is de voorpret die telt. En het vooruitzicht van nog véél meer Hollandse zomersmaken.
Dus… heb jij de eerste al geproefd?
Aardbeien recepten met de smaak van eigen bodem
Op veel bewerkte producten prijkt een foto van aardbeien maar het smaakt er niet naar. Met deze aardbeien recepten proef je ze wel.
Ik heb aardbeien gekocht de Nederlandse zo staat op de verpakking wat smaak beteft bagger
Dat is zeker mogelijk Elly, vooral in de grootschalige verkoop kom je dat nog wel eens tegen. Maar gemiddeld genomen, afhankelijk van waar je koopt, zijn Hollandse aardbeien echt verser, lekkerder en duurzamer.