Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Heerlijke garnalenkroketten van gambashop.nl

0 364

Garnalenkroketten: een Belgische lekkernij

Lekker Tafelen krijgt regelmatig lekkernijen te proeven. Dit keer waren de garnalenkroketten van gambashop.nl aan de beurt. Aan huis bezorgd, in een zeer goed diepgevroren toestand, kreeg ik een mooie doos met wel 32 kroketjes. Garnalenkroketten zie je vaak op de Belgische menukaarten staan en ze zijn heerlijk. Ze hoeven geen opschmuck, anders dan een citroentje en eventueel nog wat gefrituurde peterselie. Een toastje van geroosterd wit brood zonder korstjes erbij en je hebt een heerlijk en volwaardig voorgerecht.

De kroketten in kwestie zijn gevuld met garnaaltjes die nog lekkere bite hebben, en ze hebben een korstje van Japanse Panko. Dit is een soort broodkruim dat heerlijk knapperig maakt. Natuurlijk kun je garnalenkroketten ook zelf maken, maar eerlijk gezegd: dat is een beproeving. Je bent twee dagen bezig, want eerst moet je een garnalen-fond maken, waar je vervolgens weer een dikke béchamel van maakt, die je met gelatine en de garnalen erin uren moet laten opstijven. Daarvan snijd je dan gelijke reepjes en die moet je eerst in bloem, ei en paneermeel wentelen. Geloof me, er blijft meer van aan je vingers kleven dan aan de kroketten. Als je dat allemaal hebt gedaan mag je ze eindelijk gaan frituren. Fijn dus, dat je ze ook door iemand anders kan laten maken. Je hoeft ze alleen nog maar te frituren.

Hoe maak je ze klaar?

Zelf gebruik ik graag plantaardige olie: zonnebloem- of arachideolie. Als je een frituurpan hebt, vul je de pan met – schone – olie tot het streepje, zet je de pan aan totdat hij warm is en frituurt steeds 4 à 6 kroketjes tegelijk gedurende 3 à 4 minuten. Zorg dat er een schaal klaar staat waarin je een paar vellen keukenpapier hebt gedaan en laat ze daar in uitlekken.

In een gewone pan kan het ook.

Heb je geen frituurpan? Gebruik dan een gewone pan. Afhankelijk van de grootte moet je daar 1 tot 2 liter olie in doen. Zorg dat er ten minste 7 cm. olie in zit en zorg ook dat je nog minstens 5 cm. pannenwand over houdt, zodat de olie – die gaat bruisen zodra de kroketjes erin gaan – niet over de pan borrelt. Kokende olie geeft vreselijke brandwonden!

Hoe weet je dat je pan klaar is om te frituren? ik gooi er gewoon af en toe een broodkruimel in. Gaat dat bruisen, dan is de olie heet genoeg. Ik zet vanaf dat moment het vuur op halfhoog en dan gaan het niet te snel.

Peterselie frituren

Op het laatst kun je ook nog wat peterselie frituren. Je moet de peterselie dan niet fijn snijden, maar heel laten. Snijd lange stengels wat korter en zorg ervoor dat de peterselie droog is. Dus niet vlak van te voren nog even wassen! Schrik niet, de peterselie bruist sowieso meer dan de kroketten. Gooi p.p. een stuk of 6 stengels tegelijk in de pan – en laat ze een minuut frituren. Ze blijven bovenop drijven, dus dat is makkelijk om eruit te vissen met je schuimspaan.

Moet je veel frituren?

Heb je veel mensen die je van garnalenkroketten moet voorzien? Zorg dan dat je oven op 100 graden staat en laat de gare kroketten daarin nog even warm blijven.

Smakelijk!, zoals de Belgen zeggen. Geniet ervan. Kijk ook op gambashop.nl voor meer vissige lekkernijen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer