Eieren zijn een onmisbaar ingrediënt in de keuken. Van een stevig ontbijt tot luchtige cakes en romige sauzen: een vers ei maakt het verschil. Maar wist je dat de herkomst van je eitje binnenkort nog diervriendelijker wordt? Vanaf 2026 hoeven miljoenen haantjes niet meer direct na de geboorte te worden gedood. Een belangrijke stap in de eiersector, maar hoe kies je als consument het beste ei?
Wat gebeurt er met haantjes in de eierindustrie?
Voor de productie van eieren zijn alleen hennen nodig. De mannelijke kuikens – de zogeheten ‘eendagshaantjes’ – zijn niet bruikbaar voor de legindustrie en werden jarenlang massaal vernietigd. Maar daar komt verandering in. Door een nieuwe techniek wordt het geslacht van het kuiken al in het ei bepaald. Haantjes worden zo niet meer uitgebroed en hoeven dus ook niet meer vernietigd te worden. Goed nieuws voor het dierenwelzijn!
Waarom kiezen voor verse eieren?
Deze verandering geldt voor tafeleieren – de verse eieren die je in de supermarkt koopt. Dat maakt het nóg belangrijker om te kiezen voor verse scharreleieren, biologische eieren of vrije-uitloopeieren. Want in de voedingsindustrie, waar eieren worden verwerkt in cakes, koekjes en kant-en-klare sauzen, blijft de oude praktijk voorlopig bestaan. Wil je echt bewust kiezen? Ga dan voor verse eieren en gebruik ze zelf in je gerechten.
Wil je echt bewust kiezen? Ga dan voor verse eieren en gebruik ze zelf in je gerechten.
Wat betekent dit voor de prijs?
De invoering van geslachtsbepaling in het ei maakt de productie iets duurder. Naar verwachting gaat een eitje ruim een cent meer kosten. Maar wat is een cent als je weet dat je kiest voor een diervriendelijker product?
Eieren: puur en veelzijdig
Verse eieren blijven een van de meest veelzijdige en voedzame ingrediënten in de keuken. Bak een spiegelei op vers brood, maak een boerenomelet met groenten of gebruik ze in zelfgemaakte pasta en desserts. Door te kiezen voor verse eieren steun je een duurzamer en diervriendelijker productieproces.
Wil je écht het beste? Koop je eieren lokaal, direct bij de boer of bij een goede speciaalzaak. Zo weet je zeker dat je een vers, eerlijk en smaakvol product in huis haalt. Want een goed ei, dat proef je!