• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Hierom zou je meer (lokale) groenten moeten eten!

Elise de Haan door Elise de Haan
in Nieuws & Opinie
0
0
Waarom je meer (lokale) groenten zou moeten eten

Hierom zou je meer (lokale) groenten moeten eten! – Dat groente een belangrijk deel van onze dagelijkse voeding uit zou moeten maken is bij de meeste mensen wel bekend. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Gaat het alleen om het gezondheidsaspect? Of zijn er meer redenen om meer groente toe te voegen aan je menu?

Waarom zijn groenten zo belangrijk?

Groenten zijn een belangrijke bron van voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Dit zijn onmisbare stoffen voor allerlei processen die in het lichaam plaatsvinden. Ze spelen een rol bij een goed een juiste functionering van het lichaam, maar ook onder andere bij de groei. Als je voldoende van deze essentiële voedingsstoffen binnen krijgt, zou je wel eens minder risico kunnen lopen op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en allerlei andere aandoeningen. Natuurlijk is dat niet alleen afhankelijk van het eten van genoeg groenten, maar het zal ongetwijfeld een positief effect hebben.

In Nederland wordt voor volwassenen geadviseerd om 250 gram groenten te eten. Dat lijkt best veel, zeker als het uit één maaltijd moet komen. Feit is dan ook dat de meeste mensen die 250 gram niet halen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

In Nederland geeft de Gezondheidsraad advies over de gemiddelde hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof die gezonde mensen dagelijks nodig hebben.  Dit wordt ook wel de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) genoemd. Het is mogelijk dat deze hoeveelheden in andere landen afwijken. Dat kan onder andere te maken hebben met verschillen in voedingsgewoonten. Zo worden bijvoorbeeld aardappelen in veel landen onder de groenten geschaard, terwijl ze daar in Nederland niet onder vallen. Maar hoeveel groenten moet je dan dagelijks eten om aan de minimumhoeveelheid te komen? In Nederland wordt voor volwassenen geadviseerd om 250 gram groenten te eten. Dat lijkt best veel, zeker als het uit één maaltijd moet komen. Feit is dan ook dat de meeste mensen die 250 gram niet halen. Toch zijn er genoeg trucjes om dat wel te doen. Kom jij niet aan 250 gram per dag? Leg dan eens wat plakjes komkommer op je boterham met kaas, of eet wat snacktomaatjes als tussendoortje. Neem als je zit te Netflixen eens wat rauwkost met een hummusdip in plaats van een zak chips. Kortom, mogelijkheden genoeg om je groenteconsumptie op een makkelijke manier op te voeren.

Wij denken dat je in de keuze van jouw groenten een aantal belangrijke aspecten mee zou moeten nemen. En niet alleen de gezondheidsaspecten!

Welke groenten kan ik het beste kiezen?

De groentewinkels, de groenteafdelingen van de supermarkten en de marktkramen liggen er vol mee, groenten in heel veel soorten en kleuren. Maar welke groenten kun je nu het beste kiezen? Wij denken dat je in de keuze van jouw groenten enkele belangrijke aspecten mee zou moeten nemen. En niet alleen de gezondheidsaspecten! Heb je er om te beginnen al eens aan gedacht dat niet elke soort het hele jaar door geteeld wordt in Nederland? Natuurlijk, bijna elke soort groente is jaarrond verkrijgbaar in Nederland. Alleen komen ze soms wel van de andere kant van de wereld. In de winter worden er asperges uit Zuid-Amerika geïmporteerd, een groot gedeelte van het jaar komen de sperziebonen uit Noord- Afrika en de avocado’s komen altijd van heel ver weg. De reis die dergelijke groenten afleggen voor ze hier in de supermarkt of bij de groenteboer liggen, maakt ze vaak niet tot een duurzamere keuze. Dat komt door de ecologische footprint die ze achterlaten. Het zou een heel stuk minder belastend voor het milieu en het klimaat zijn als we met zijn allen zouden kiezen voor wat meer in de buurt geteelde soorten. In dat kader pleiten wij ervoor om zoveel mogelijk lokaal geteelde groenten, en ook groenten uit ‘het seizoen’, te kopen. ‘Lokaal’ betekent in dit geval: het liefst uit Nederland, maar omdat Nederland nou niet bepaald een groot land is, kun je dat wel iets ruimer zien natuurlijk. Betekent dat nou dat je nooit meer een avocado,  asperges uit Peru, of in de winter eens een keer die geïmporteerde sperziebonen mag eten? Natuurlijk niet! Het maken van de juiste keuze bij het kiezen van de groente die je koopt, die zou gewoon in balans moeten zijn. Dus in principe lokaal geteeld, en af en toe iets wat van verder weg komt!

Het zou een heel stuk minder belastend voor het milieu en het klimaat zijn als we met zijn allen zouden kiezen voor wat meer in de buurt geteelde soorten.

Hierom zou je meer (lokale) groenten moeten eten!

Hopelijk hebben we je met dit artikel kunnen overtuigen dat het echt belangrijk is om meer groenten te eten. Gewoon omdat het goed voor je is, maar ook dat het zeker zo belangrijk is om bij de aankoop van die groenten duurzamere keuzes te maken. Daarnaast, waarom zou je het niet doen? Groenten zijn naast gezond tenslotte ook heel erg lekker. Met verse groenten je kun namelijk fantastische gerechten bereiden. En als je lekker eet, dan is het helemaal niet moeilijk om aan die 250 gram per dag te komen!

Let jij er op of je lokaal geteelde groenten koopt?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Tags: Groente
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Lokaal fruit
Nieuws & Opinie

(Lokaal) fruit eten; echt een gezonde gewoonte

vis eten
Nieuws & Opinie

Vis eten; 1 of 2 keer per week is lekker & gezond

zuivel keuze
Nieuws & Opinie

Is melk, goed voor elk? Met andere woorden, is zuivel nog wel zo gezond?

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?
Nieuws & Opinie

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Zelfgemaakte eiersalade is een TE simpel recept, maar ook met het recept voor eiersalade kun je variëren. Lekker op brood of op toast.

Check het recept of lees de info
yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta

Zomerse recepten met feta

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Recept in de picture

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Eigenlijk is het gewoon curry aan een stokje, deze kipcurryspiesjes. Gemarineerd in yoghurt met jouw favoriete currypasta, daarna op de BBQ!

Check het recept of lees de info
Mango-yoghurtsaus

Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!

komkommersoep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Handige kooktips

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

Snijbiet - Een 'vergeten' groente die gelukkig steeds vaker verkrijgbaar is. Verwant aan spinazie, is hij makkelijk klaar te maken en gezond.

Check het recept of lees de info
groenten om te grillen

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Elviera op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Redactie op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Redactie op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • RUTTEN FREDDY op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Margreet Anceaux op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • Redactie op Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong
  • Redactie op Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen