• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Hierom zou je meer (lokale) groenten moeten eten!

door Elise de Haan
in Nieuws & Opinie
0
0
Waarom je meer (lokale) groenten zou moeten eten

Hierom zou je meer (lokale) groenten moeten eten! – Dat groente een belangrijk deel van onze dagelijkse voeding uit zou moeten maken is bij de meeste mensen wel bekend. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Gaat het alleen om het gezondheidsaspect? Of zijn er meer redenen om meer groente toe te voegen aan je menu?

Waarom zijn groenten zo belangrijk?

Groenten zijn een belangrijke bron van voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Dit zijn onmisbare stoffen voor allerlei processen die in het lichaam plaatsvinden. Ze spelen een rol bij een goed een juiste functionering van het lichaam, maar ook onder andere bij de groei. Als je voldoende van deze essentiële voedingsstoffen binnen krijgt, zou je wel eens minder risico kunnen lopen op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en allerlei andere aandoeningen. Natuurlijk is dat niet alleen afhankelijk van het eten van genoeg groenten, maar het zal ongetwijfeld een positief effect hebben.

In Nederland wordt voor volwassenen geadviseerd om 250 gram groenten te eten. Dat lijkt best veel, zeker als het uit één maaltijd moet komen. Feit is dan ook dat de meeste mensen die 250 gram niet halen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

In Nederland geeft de Gezondheidsraad advies over de gemiddelde hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof die gezonde mensen dagelijks nodig hebben.  Dit wordt ook wel de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) genoemd. Het is mogelijk dat deze hoeveelheden in andere landen afwijken. Dat kan onder andere te maken hebben met verschillen in voedingsgewoonten. Zo worden bijvoorbeeld aardappelen in veel landen onder de groenten geschaard, terwijl ze daar in Nederland niet onder vallen. Maar hoeveel groenten moet je dan dagelijks eten om aan de minimumhoeveelheid te komen? In Nederland wordt voor volwassenen geadviseerd om 250 gram groenten te eten. Dat lijkt best veel, zeker als het uit één maaltijd moet komen. Feit is dan ook dat de meeste mensen die 250 gram niet halen. Toch zijn er genoeg trucjes om dat wel te doen. Kom jij niet aan 250 gram per dag? Leg dan eens wat plakjes komkommer op je boterham met kaas, of eet wat snacktomaatjes als tussendoortje. Neem als je zit te Netflixen eens wat rauwkost met een hummusdip in plaats van een zak chips. Kortom, mogelijkheden genoeg om je groenteconsumptie op een makkelijke manier op te voeren.

Wij denken dat je in de keuze van jouw groenten een aantal belangrijke aspecten mee zou moeten nemen. En niet alleen de gezondheidsaspecten!

Welke groenten kan ik het beste kiezen?

De groentewinkels, de groenteafdelingen van de supermarkten en de marktkramen liggen er vol mee, groenten in heel veel soorten en kleuren. Maar welke groenten kun je nu het beste kiezen? Wij denken dat je in de keuze van jouw groenten enkele belangrijke aspecten mee zou moeten nemen. En niet alleen de gezondheidsaspecten! Heb je er om te beginnen al eens aan gedacht dat niet elke soort het hele jaar door geteeld wordt in Nederland? Natuurlijk, bijna elke soort groente is jaarrond verkrijgbaar in Nederland. Alleen komen ze soms wel van de andere kant van de wereld. In de winter worden er asperges uit Zuid-Amerika geïmporteerd, een groot gedeelte van het jaar komen de sperziebonen uit Noord- Afrika en de avocado’s komen altijd van heel ver weg. De reis die dergelijke groenten afleggen voor ze hier in de supermarkt of bij de groenteboer liggen, maakt ze vaak niet tot een duurzamere keuze. Dat komt door de ecologische footprint die ze achterlaten. Het zou een heel stuk minder belastend voor het milieu en het klimaat zijn als we met zijn allen zouden kiezen voor wat meer in de buurt geteelde soorten. In dat kader pleiten wij ervoor om zoveel mogelijk lokaal geteelde groenten, en ook groenten uit ‘het seizoen’, te kopen. ‘Lokaal’ betekent in dit geval: het liefst uit Nederland, maar omdat Nederland nou niet bepaald een groot land is, kun je dat wel iets ruimer zien natuurlijk. Betekent dat nou dat je nooit meer een avocado,  asperges uit Peru, of in de winter eens een keer die geïmporteerde sperziebonen mag eten? Natuurlijk niet! Het maken van de juiste keuze bij het kiezen van de groente die je koopt, die zou gewoon in balans moeten zijn. Dus in principe lokaal geteeld, en af en toe iets wat van verder weg komt!

Het zou een heel stuk minder belastend voor het milieu en het klimaat zijn als we met zijn allen zouden kiezen voor wat meer in de buurt geteelde soorten.

Hierom zou je meer (lokale) groenten moeten eten!

Hopelijk hebben we je met dit artikel kunnen overtuigen dat het echt belangrijk is om meer groenten te eten. Gewoon omdat het goed voor je is, maar ook dat het zeker zo belangrijk is om bij de aankoop van die groenten duurzamere keuzes te maken. Daarnaast, waarom zou je het niet doen? Groenten zijn naast gezond tenslotte ook heel erg lekker. Met verse groenten je kun namelijk fantastische gerechten bereiden. En als je lekker eet, dan is het helemaal niet moeilijk om aan die 250 gram per dag te komen!

Let jij er op of je lokaal geteelde groenten koopt?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Spitskool met miso
Bijgerecht

Spitskool met miso uit de wok; o, van zelf gesneden spitskool

Bloemkoolsalade
Salade

Bloemkoolsalade met Broccocress

Oesterzwammen
Specials

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Oesterzwammen op toast
Lunch

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes
Ovenschotel

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Gegrilde champignons
Bijgerecht

Gegrilde champignons; een lekker bijgerechtje van de BBQ

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Recept in de picture

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Blauwe kaas dressing
  • mike op Blauwe kaas dressing
  • 'mariet mooren op Varkenshaas medaillon met kruidenboter
  • Redactie op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Vertessen Gilberte op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen