De Noordzee ligt voor onze deur en barst van de vis. Toch wordt het steeds moeilijker om die lokale vis op ons bord te krijgen. De Nederlandse visserij staat onder druk door stijgende kosten, importconcurrentie en overheidsbeleid dat verduurzaming bemoeilijkt. Hoe lang kunnen we nog genieten van vis uit eigen water? En waarom is dit hét moment om bewust te kiezen voor lokale vis?
De toekomst van Noordzeevis staat op het spel
De Nederlandse kottervloot, die verantwoordelijk is voor een groot deel van de Noordzeevis, kampt met grote uitdagingen. Brandstofkosten rijzen de pan uit en verduurzamingsplannen blijven liggen door een gebrek aan financiële steun. Dit betekent dat vissers afhankelijk blijven van fossiele brandstoffen en de kostprijs van lokale vis steeds verder stijgt. Gevolg? Supermarkten kiezen vaker voor goedkopere geïmporteerde vis, terwijl de Noordzee voor onze neus ligt.
Daarnaast worden steeds meer visgebieden ingeperkt door de aanleg van windparken. Natuurlijk is de energietransitie belangrijk, maar waarom moet dit ten koste gaan van onze visserij? De Noordzee kan Nederland grotendeels voorzien van duurzame vis, maar als de ruimte voor vissers steeds kleiner wordt, verliezen we die mogelijkheid.
Waarom import als er vis dichtbij is?
Op dit moment eet Nederland maar 10% Noordzeevis, de rest komt van over de hele wereld. Terwijl we altijd gewend waren aan vis van dichtbij, wordt lokale vis nu gezien als duur. Maar is dat wel een eerlijke vergelijking? Europese visserijen moeten aan strenge duurzaamheidseisen voldoen, terwijl veel geïmporteerde vis uit landen komt met minder controle op overbevissing en arbeidsomstandigheden.
Bovendien zorgt import voor een grotere ecologische voetafdruk. Vis die duizenden kilometers moet reizen, wordt vaak diepgevroren en bewerkt voordat het in de winkel ligt. Lokale vis is daarentegen vers, direct uit de Noordzee en met minder CO₂-uitstoot.
Kiezen voor de toekomst: eet vis van dichtbij
De vraag is niet of we nog vis uit de Noordzee willen eten, maar hoe lang we dat kunnen doen als we zo doorgaan. Zonder steun voor de lokale visserij en zonder een bewustere keuze van consumenten verdwijnt de Noordzeevis van onze borden. Terwijl we ons druk maken over voedselkilometers bij groente en fruit, lijken we bij vis nog steeds massaal voor import te kiezen.
Het is tijd om onze Noordzeevisserij te steunen. Door vaker te kiezen voor Noordzeevis helpen we niet alleen de vissers, maar zorgen we er ook voor dat we in de toekomst nog steeds kunnen genieten van verse, duurzame vis van dichtbij. Dus bij de visboer of in het restaurant: vraag naar vis uit eigen zee. Want hoe langer we wachten, hoe kleiner de kans dat die er straks nog is.