• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, december 9, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Hollandse Kaas van Betty Koster, kaas met een paspoort!

door Elise de Haan
in Nieuws & Opinie
0
0
Hollandse Kaas

Hollandse Kaas van Betty Koster, kaas met een paspoort! – Voor mij ligt een dik boek met een witte omslag en rode blauwe letters, als in de Nederlandse vlag. Betty Koster schreef een boek over Hollandse kaas. In het voorwoord maken we kennis met Betty. Betty is een telg uit een kaasfamilie. Begonnen als scholier, in de kaaswinkel van haar oma, pikte ze de liefde voor Nederlandse kaas op. Als snel begon Betty voor zichzelf en nu is ze al sinds 1989, samen met haar man Martin Koster, eigenaar van Fromagerie  L’Amuse, in IJmuiden en Amsterdam. Betty is dé kaasexpert van Nederland en levert kazen aan toprestaurants. Dit boek gaat niet over de standaard kazen die voorverpakt in de koeling liggen van iedere willekeurige supermarkt. Waar Nederland allang een grote reputatie heeft in het buitenland als het gaat om harde Goudse kazen, komen daar tegenwoordig steeds meer specialiteiten bij. Dit betreft Hollandse kaas als roodflora’s, rauwmelkse witkorstkazen, blauwe kazen in Gorgonzola stijl of een in Friesland gemaakte Camembert. ‘Hollandse Kaas’ gaat over deze nieuwe creaties. Betty neemt ons mee op reis langs de kaasboerderijen waar deze kaasjes gemaakt worden.

Hollandse Kaas

Een stukje geschiedenis en algemene wetenswaardigheden over Hollandse kaas

In het eerste hoofdstuk vertelt Betty over de geschiedenis van het kaasmaken, de handel in Hollandse kaas, en over de bescherming van authentiek cultureel erfgoed als kaas. Er volgen hoofdstukken over de productie van kaas, het bewaren van kaas, smaakomschrijvingen. Ook zijn er hoofdstukken over koken met kaas en het ‘pairen’: dit is het combineren van kaas met drank. Er worden tips gegeven voor garnituren met kaas en voor de opbouw van een kaasplank, en welke messen je voor welke kaas gebruikt. Dan is er nog een hoofdstuk over bacteriën, de gezonde en de ongezonde en waar je op dient te letten.

Hollandse kaas met een paspoort

Na de informatieve hoofdstukken over Hollandse kaas volgen er een heleboel korte hoofdstukjes, door Betty ‘paspoortjes’ genoemd, waarin, ingedeeld per provincie, specifieke kaassoorten worden besproken. In deze paspoortjes  vertelt Betty wat over de kaas, de kaasmakers en de boerderij. Rechts naast de tekst staat een overzichtje met wat ‘technische’ informatie over de kaas, als gewicht, vetpercentage en smaak et cetera. Ook wordt van elke kaasboerderij het adres en/of de website vermeld. ‘Hollandse Kaas’ is voorzien van heel veel prachtige, sfeervolle foto’s, gemaakt door fotograaf Desiré van den Berg.

Conclusie

Betty koster schreef een boek waar je als kaasliefhebber, en in het bijzonder als liefhebber van Nederlandse kaas, niet omheen kunt. Als jij een kaasliefhebber bent, en je wilt graag nieuwe kazen ontdekken, dan mag ‘Hollandse kaas’ zeker niet in jouw boekenkast ontbreken. Ik ben een kaasliefhebber, en ik ga dit boek nog vaak tevoorschijn halen om, voor mij, nieuwe kaasjes te vinden!

DeelPinTweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

restaurant ‘t Kalkoentje in Rhenen
Nieuws & Opinie

Koken is niet meer dan een pan water op het vuur zetten

grillworst
Nieuws & Opinie

Bij deze slagers moet je zijn voor de allerlekkerste grillworst

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Zilt door Annette van Ruitenburg
Nieuws & Opinie

Zilt; door Annette van Ruitenburg

Receptloos - Marlies Kooiman
Nieuws & Opinie

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Lokaal fruit
Nieuws & Opinie

(Lokaal) fruit eten; echt een gezonde gewoonte

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

kipfilet recepten
Specials

Kipfilet recepten en inspiratie

Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.

Check het recept of lees de info
Desserts van schuimpjes

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

loaded fries

Loaded fries; de patat met extra’s

Doe maar gewoon kerst - kerstrecepten

Doe maar gewoon KERST

Recept in de picture

Aardappelgratin met Romero
Bijgerecht

Aardappelgratin met Romero

Ben je een kaas- en een aardappelliefhebber? Dan moet je echt de aardappelgratin met Romero en knoflook eens proeven. Té lekker!

Check het recept of lees de info
Pannenkoek met ham en kaas

Pannenkoek met ham en kaas; op z’n Italiaans

Hollands stoofpotje

Hollands stoofpotje; van runderlappen

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • V.Fikkert op Rode bietjes-haring salade
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • Elise de Haan op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Elise de Haan op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen