Hollandse Kaas van Betty Koster, kaas met een paspoort! – Voor mij ligt een dik boek met een witte omslag en rode blauwe letters, als in de Nederlandse vlag. Betty Koster schreef een boek over Hollandse kaas. In het voorwoord maken we kennis met Betty. Betty is een telg uit een kaasfamilie. Begonnen als scholier, in de kaaswinkel van haar oma, pikte ze de liefde voor Nederlandse kaas op. Als snel begon Betty voor zichzelf en nu is ze al sinds 1989, samen met haar man Martin Koster, eigenaar van Fromagerie L’Amuse, in IJmuiden en Amsterdam. Betty is dé kaasexpert van Nederland en levert kazen aan toprestaurants. Dit boek gaat niet over de standaard kazen die voorverpakt in de koeling liggen van iedere willekeurige supermarkt. Waar Nederland allang een grote reputatie heeft in het buitenland als het gaat om harde Goudse kazen, komen daar tegenwoordig steeds meer specialiteiten bij. Dit betreft Hollandse kaas als roodflora’s, rauwmelkse witkorstkazen, blauwe kazen in Gorgonzola stijl of een in Friesland gemaakte Camembert. ‘Hollandse Kaas’ gaat over deze nieuwe creaties. Betty neemt ons mee op reis langs de kaasboerderijen waar deze kaasjes gemaakt worden.
Een stukje geschiedenis en algemene wetenswaardigheden over Hollandse kaas
In het eerste hoofdstuk vertelt Betty over de geschiedenis van het kaasmaken, de handel in Hollandse kaas, en over de bescherming van authentiek cultureel erfgoed als kaas. Er volgen hoofdstukken over de productie van kaas, het bewaren van kaas, smaakomschrijvingen. Ook zijn er hoofdstukken over koken met kaas en het ‘pairen’: dit is het combineren van kaas met drank. Er worden tips gegeven voor garnituren met kaas en voor de opbouw van een kaasplank, en welke messen je voor welke kaas gebruikt. Dan is er nog een hoofdstuk over bacteriën, de gezonde en de ongezonde en waar je op dient te letten.
Hollandse kaas met een paspoort
Na de informatieve hoofdstukken over Hollandse kaas volgen er een heleboel korte hoofdstukjes, door Betty ‘paspoortjes’ genoemd, waarin, ingedeeld per provincie, specifieke kaassoorten worden besproken. In deze paspoortjes vertelt Betty wat over de kaas, de kaasmakers en de boerderij. Rechts naast de tekst staat een overzichtje met wat ‘technische’ informatie over de kaas, als gewicht, vetpercentage en smaak et cetera. Ook wordt van elke kaasboerderij het adres en/of de website vermeld. ‘Hollandse Kaas’ is voorzien van heel veel prachtige, sfeervolle foto’s, gemaakt door fotograaf Desiré van den Berg.
Conclusie
Betty koster schreef een boek waar je als kaasliefhebber, en in het bijzonder als liefhebber van Nederlandse kaas, niet omheen kunt. Als jij een kaasliefhebber bent, en je wilt graag nieuwe kazen ontdekken, dan mag ‘Hollandse kaas’ zeker niet in jouw boekenkast ontbreken. Ik ben een kaasliefhebber, en ik ga dit boek nog vaak tevoorschijn halen om, voor mij, nieuwe kaasjes te vinden!