Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Iers Rundvlees op de barbecue; Pak die trend en kies voor smaak

Barbecueën? Ga dan eens voor de pure smaak van Iers Rundvlees. Met tips & trucs van topchef Alain Alders van Restaurant de Vrienden van Jacob in Santpoort.

0 1.157

Iers Rundvlees op de barbecue; Pak die trend en kies voor smaak – Wij houden wel van een barbecue party. Maar daar moeten we dan wel iets bij vertellen. De tijd van worst, speklappen en goedkope saté ligt een beetje achter ons. Die barbecue aansteken is (als je het goed doet) best even werk. Dan wil je ook écht genieten van een goed stuk vlees toch? Voor ons geldt dat in ieder geval wel. We kregen de kans voor een masterclass barbecueën van niemand minder dan topchef Alain Alders. En als zo’n chef zijn geheimen deelt willen we daar natuurlijk bij zijn. In de tuin van Landgoed Duin en Kruidberg gaan we zelf aan de slag.

Iers Rundvlees

Alain Alders is fervent liefhebber van Iers Rundvlees. Die mening steekt hij dan ook niet onder stoelen of banken. Bijzonder eigenlijk, want in zijn keuken hebben de lokale producten toch altijd een flinke streep voor. Iers Rundvlees is een mooie keuze. De Ierse koeien leven acht maanden per jaar buiten en er is geen land met meer en beter gras dan Ierland. De kalfjes blijven lang bij de koe en het duurzaamheid en diervriendelijkheid staan bij de Ierse boeren voorop. Alain Alders vind het dan ook echt vanzelfsprekend dat je bij een goede barbecue ook kiest voor de kwaliteit van dit mooie vlees.

Lees hier meer over Iers Rundvlees

Doe het goed of doe het niet

Als je dan gaat barbecueën wil je ook lekker eten. Ga dan niet voor de a la minute lapjes of de platte entrecotes. Kies bij voorkeur voor een wat dikker stuk vlees en kies voor vlees waar nog vet aan zit. Vet geeft smaak en voorkomt uitdroging. Je kunt beter één groter stuk grillen voor 3 à 4 personen dan verschillende stukjes vlees voor één persoon.

Tijd en Temperatuur

Geduld is een schone zaak en dat geldt zeker als we het over barbecueën hebben. Dat begint al bij het aansteken van de barbecue. We kiezen er massaal voor om de barbecue aan te steken om zodra er vlammen zichtbaar worden het vlees er op te leggen. Doe dat niet. De temperatuur van je barbecue is dan veel te hoog. Laat die barbecue even rustig staan. Een goede barbecue houdt echt de hitte wel vast. Kies eens voor houtskool onderin en leg daar briketten op.

En dan de bereiding. De meest wilde verhalen doen de ronde. Tips & Trucs worden massaal gedeeld op het internet, maar de bereiding van een goed stuk vlees is eigenlijk heel eenvoudig. Leg je vlees op de barbecue. Ga er niet aan staan trekken als het vastplakt aan je rooster, maar heb even geduld. Als je barbecue de juiste temperatuur heeft zal je vlees niet verbranden. Draai het vlees pas als het aan de onderzijde goudbruin is en je zult zien, het vlees plakt dan echt niet aan het rooster.

Vergeet de marinade

Marineren klinkt als smaak meegeven. Op zich niets mis mee, maar bij de barbecue kun je maar beter voorzichtig zijn met die marinades. Een goed stuk vlees is van zichzelf al erg lekker. Marinades zijn op basis van olie en die zorgen er alleen maar voor dat je vlees eerder zwart is. Olie en vuur gaat nou eenmaal niet goed samen.

Kruiden doe je achteraf. Peper kun je eventueel van tevoren toevoegen, maar zout doe je achteraf.

Met deze tips gaat het ook jou lukken om te kiezen voor echt en puur Iers rundvlees op de barbecue. Iers rundvlees is verkrijgbaar bij de supermarkt, maar vraag er ook gerust naar bij je slager. Deze zomer lanceert Bord Bia een campagne met de slogan: Lekker makkelijk, makkelijk lekker. Ierland heeft echt de ambitie om wereldleider te worden op het gebied van duurzaam geproduceerd rundvlees. De kwaliteit is top en waarom zou je daar geen gebruik van maken?

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer