• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?

door Elise de Haan
in Nieuws & Opinie
0
0
Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze? – Bij veel Nederlanders is vlees (of vis natuurlijk) nog steeds een belangrijk deel van de warme maaltijd. Veel mensen nemen zelfs bij het samenstellen van hun maaltijd het vlees als uitgangspunt. Is dat nog wel verstandig? Want er zijn meerdere redenen om het een beetje anders aan te pakken. We weten inmiddels allemaal wel dat de huidige (over)consumptie van vlees er medeverantwoordelijk voor is dat het niet goed gaat met de aarde. De CO2-uitstoot is veel te hoog, met alle desastreuze gevolgen van dien. En dat betekent dat we met zijn allen iets aan ons eetgedrag zullen moeten veranderen om de schade nog enigszins te kunnen beperken. Maar hoe doe je dat dan? En mogen we dan helemaal geen vlees meer eten?

Week Zonder Vlees?

In maart vindt in Nederland de Week Zonder Vlees plaats. Dit is een jaarlijks terugkerende duurzaamheidscampagne die wil laten zien dat minder vlees eten een positief effect op het milieu heeft. Op zich een heel goed initiatief, denken we. De vraag is of het voldoende is om een week per jaar de aandacht op dit onderwerp te vestigen. Er zijn veel redenen waarom je voor een volledig of grotendeels plantaardig dieet zou kunnen kiezen. Mogelijk is het gezonder, het is beslist diervriendelijker en het belast het klimaat en het milieu een stuk minder. Koken met alleen plantaardig voedsel is voor de meesten best een uitdaging, zeker als je je er niet eerder in hebt verdiept. Maar niets is onmogelijk. Er zijn genoeg kookboeken, en websites (waaronder Lekker Tafelen natuurlijk) waar je recepten en tips kunt vinden. En vlees laat zich uitstekend vervangen door peulvruchten, dus bang voor een voedingsstoffen tekort hoef je ook niet te zijn. Maar de vraag rijst wel; wil je ook echt geen vlees meer eten? Kun je zonder je dagelijkse stukje vlees?

Voor je gezondheid is het beslist niet nodig om elke dag vlees te eten. Dus je zou er voor kunnen kiezen om een paar keer per week vlees te eten. En als je dan ook nog kiest voor vlees dat op een verantwoorde manier is geproduceerd, dan maak je al een flink verschil.

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?

Zoals hierboven al gezegd, veel mensen willen hun stukje vlees helemaal niet missen. Wij denken dat het ook niet hoeft. We denken wel dat het een stuk minder kan. En dat het noodzakelijk is om meer verantwoorde keuzes te maken. Voor je gezondheid is het beslist niet nodig om elke dag vlees te eten. Dus je zou er voor kunnen kiezen om een paar keer per week vlees te eten. En als je dan ook nog kiest voor vlees dat op een verantwoorde manier is geproduceerd, dan maak je al een flink verschil.

Keurmerken

Hoe weet je of het vlees dat je koopt verantwoord is? Er zijn verschillende keurmerken in omloop. We noemen er een paar. Als je vlees koopt in de supermarkt, let dan op het ‘Beter Leven’ keurmerk. Er is een schaalverdeling van 3 sterren. Wil je hier meer over weten kijk dan eens op de website van de dierenbescherming, zij verstrekken het Beter Leven keurmerk. PROduCERT is een keurmerk dat gebruikt wordt voor scharrelvlees. Dit vlees zit tussen ‘gewoon’ geproduceerd en biologisch vlees in. Voor pluimveeproducten als kip is er het Label Rouge-keurmerk. Dit betreft vooral eisen die worden gesteld aan dierenwelzijn. Je ziet dat je, als je je als consument een klein beetje verdiept in waar je vlees vandaan komt, je al snel een meer verantwoorde keuze kunt maken. Er is genoeg informatie over dit onderwerp te vinden. Daarnaast is het natuurlijk ook altijd een goed idee om in gesprek te gaan met de slager of de poelier. Zij kunnen je veel vertellen over de herkomst van het vlees dat ze verkopen.

Nu is ‘Lekker Tafelen’ natuurlijk ons motto. Wat we je over het onderwerp ‘verantwoord vlees’ dan ook nog mee willen geven is dat vlees dat op een verantwoorde manier wordt geproduceerd over het algemeen veel beter van kwaliteit is, én veel beter van smaak. Ook dat lijkt ons een prima reden om te kiezen voor verantwoord vlees!

Eet jij al minder en verantwoord geproduceerd vlees?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Tags: Vlees
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Lokaal fruit
Nieuws & Opinie

(Lokaal) fruit eten; echt een gezonde gewoonte

vis eten
Nieuws & Opinie

Vis eten; 1 of 2 keer per week is lekker & gezond

zuivel keuze
Nieuws & Opinie

Is melk, goed voor elk? Met andere woorden, is zuivel nog wel zo gezond?

Waarom je meer (lokale) groenten zou moeten eten
Nieuws & Opinie

Hierom zou je meer (lokale) groenten moeten eten!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen