Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze? – Bij veel Nederlanders is vlees (of vis natuurlijk) nog steeds een belangrijk deel van de warme maaltijd. Veel mensen nemen zelfs bij het samenstellen van hun maaltijd het vlees als uitgangspunt. Is dat nog wel verstandig? Want er zijn meerdere redenen om het een beetje anders aan te pakken. We weten inmiddels allemaal wel dat de huidige (over)consumptie van vlees er medeverantwoordelijk voor is dat het niet goed gaat met de aarde. De CO2-uitstoot is veel te hoog, met alle desastreuze gevolgen van dien. En dat betekent dat we met zijn allen iets aan ons eetgedrag zullen moeten veranderen om de schade nog enigszins te kunnen beperken. Maar hoe doe je dat dan? En mogen we dan helemaal geen vlees meer eten?
Week Zonder Vlees?
In maart vindt in Nederland de Week Zonder Vlees plaats. Dit is een jaarlijks terugkerende duurzaamheidscampagne die wil laten zien dat minder vlees eten een positief effect op het milieu heeft. Op zich een heel goed initiatief, denken we. De vraag is of het voldoende is om een week per jaar de aandacht op dit onderwerp te vestigen. Er zijn veel redenen waarom je voor een volledig of grotendeels plantaardig dieet zou kunnen kiezen. Mogelijk is het gezonder, het is beslist diervriendelijker en het belast het klimaat en het milieu een stuk minder. Koken met alleen plantaardig voedsel is voor de meesten best een uitdaging, zeker als je je er niet eerder in hebt verdiept. Maar niets is onmogelijk. Er zijn genoeg kookboeken, en websites (waaronder Lekker Tafelen natuurlijk) waar je recepten en tips kunt vinden. En vlees laat zich uitstekend vervangen door peulvruchten, dus bang voor een voedingsstoffen tekort hoef je ook niet te zijn. Maar de vraag rijst wel; wil je ook echt geen vlees meer eten? Kun je zonder je dagelijkse stukje vlees?
Voor je gezondheid is het beslist niet nodig om elke dag vlees te eten. Dus je zou er voor kunnen kiezen om een paar keer per week vlees te eten. En als je dan ook nog kiest voor vlees dat op een verantwoorde manier is geproduceerd, dan maak je al een flink verschil.
Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?
Zoals hierboven al gezegd, veel mensen willen hun stukje vlees helemaal niet missen. Wij denken dat het ook niet hoeft. We denken wel dat het een stuk minder kan. En dat het noodzakelijk is om meer verantwoorde keuzes te maken. Voor je gezondheid is het beslist niet nodig om elke dag vlees te eten. Dus je zou er voor kunnen kiezen om een paar keer per week vlees te eten. En als je dan ook nog kiest voor vlees dat op een verantwoorde manier is geproduceerd, dan maak je al een flink verschil.
Keurmerken
Hoe weet je of het vlees dat je koopt verantwoord is? Er zijn verschillende keurmerken in omloop. We noemen er een paar. Als je vlees koopt in de supermarkt, let dan op het ‘Beter Leven’ keurmerk. Er is een schaalverdeling van 3 sterren. Wil je hier meer over weten kijk dan eens op de website van de dierenbescherming, zij verstrekken het Beter Leven keurmerk. PROduCERT is een keurmerk dat gebruikt wordt voor scharrelvlees. Dit vlees zit tussen ‘gewoon’ geproduceerd en biologisch vlees in. Voor pluimveeproducten als kip is er het Label Rouge-keurmerk. Dit betreft vooral eisen die worden gesteld aan dierenwelzijn. Je ziet dat je, als je je als consument een klein beetje verdiept in waar je vlees vandaan komt, je al snel een meer verantwoorde keuze kunt maken. Er is genoeg informatie over dit onderwerp te vinden. Daarnaast is het natuurlijk ook altijd een goed idee om in gesprek te gaan met de slager of de poelier. Zij kunnen je veel vertellen over de herkomst van het vlees dat ze verkopen.
Nu is ‘Lekker Tafelen’ natuurlijk ons motto. Wat we je over het onderwerp ‘verantwoord vlees’ dan ook nog mee willen geven is dat vlees dat op een verantwoorde manier wordt geproduceerd over het algemeen veel beter van kwaliteit is, én veel beter van smaak. Ook dat lijkt ons een prima reden om te kiezen voor verantwoord vlees!
