Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Karaferen of Decanteren? Hoe zit dat nou?

Karaferen of decanteren, het verschil leggen we hier uit. En.. we laten je kennismaken met de iSommelier van iFavine. Een handige techniek om te karaferen.

0 613

Karaferen of Decanteren? Hoe zit dat nou?  – “Deze wijn moet even gekaraffeerd worden” Zo heel vaak hoor je het nog niet in Nederlandse restaurants. In Frankrijk karafferen ze niet alleen rode wijn, maar is het ook heel normaal om witte wijn te karafferen. Mijn autocorrect herkent het hele woord ‘karaferen’ of ‘karafferen’ niet eens en zelfs de meest ervaren wijnkenners gebruiken de termen decanteren en karaferen wel eens door elkaar. Tijd voor wat duidelijkheid.

Als je een wijn karaffeert schenk je de wijn over in een karaf. Het doel hiervan is dat er zuurstof bij de wijn komt. Bij jonge en tanninerijke wijnen (je weet wel, van die wijnen die erg straf en zuur aan je tanden en tong voelen) komt de wijn vaak beter tot zijn recht als deze in contact is geweest met zuurstof. Een ander woord voor karafferen is ook wel beluchten. De aroma’s in de wijn ontwikkelen zich sneller doordat het is blootgesteld aan zuurstof.

Afhankelijk van de wijn neemt dat een uur tot enkele uren in beslag. Als je wel eens wijnen uit bijvoorbeeld de Bourgogne drinkt zal je het wellicht met me eens zijn dat deze wijnen de volgende dag vaak veel lekkerder zijn. Zuurstof is hier het codewoord.


Karaferen of Decanteren?

Bij decanteren wordt ook een karaf gebruikt alleen schenk je de wijn heel voorzichtig in de karaf. Het doel bij decanteren is de wijn scheiden van het droesem (het bezinksel onder in de fles). Bij met name oudere wijnen komt dit vaak voor. Je wilt deze wijnen zo min mogelijk met zuurstof in aanraking laten komen omdat dan juist het fruit in de geur en smaak verloren kan gaan. Je kunt het droesem scheiden door de fles bij (kaars)licht te houden en de wijn over te schenken in een karaf.

iFavineEr zijn diverse technieken op de markt om het karaferen te versnellen. Sinds vorig jaar is iFavine op de markt gekomen met de iSommelier. Dit is een wijn karaffeer machine die tot 90% pure zuurstof door de wijn laat stromen. Een pomp trekt de omgevingslucht aan waarin 20,78% zuurstof in zit. De omgevingslucht wordt gefilterd in de iSommelier d.m.v. 3 filters waardoor er een maximaal van 90% geëxtraheerde zuurstof uit het apparaat komt. Een speciaal ontworpen glazen karaf past op de iSommelier en zorgt ervoor dat de zuurstof in de wijn terecht komt.

1 uur staat gelijk aan 1 minuut met de iSommelier, dus in plaats van die lekkere maar toch te jonge Barolo 4 uur karafferen is de wijn al in 4 minuten drinkklaar. Met de speciale iFavine app kun je de wijn opzoeken in het iFavine Network en karafferen zoals de wijnmaker het bedoelt heeft. Jonge wijnen zijn door de iSommelier sneller ‘op dronk’ en vele top restaurants werken dan ook al met de iSommelier.

www.ifavine.com

iFavine - decanteren - Karafferen -Karaferen - wijn - wijnen

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer