Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kerst in de keuken van toen ( Museum Willet-Holthuysen – Amsterdam)

Erg leuk om deze tentoonstelling te gaan bekijken. De oude menukaarten bijvoorbeeld zullen jullie zeker aanspreken.

0 827

Museum Willet-Holthuysen laat vanaf 25 november zien hoe het vermogende echtpaar Willet in de 19de eeuw Kerstmis vierde. In hun imposante stadspaleis aan de Herengracht 605 zijn eetkamer, balzaal en tuinkamer omgetoverd naar de kerstsferen van toen. In het souterrain is een presentatie van bijzondere feestmenu’s rond 1900, een verzameling van de familie Wertheim, te bewonderen. ‘Kerst in Willet’ is tot en met 7 januari 2018 te zien.

In Museum Willet-Holthuysen is het alsof de tijd heeft stilgestaan. In de eetkamer is het hoofdgerecht zojuist genuttigd en staat op de feestelijke tafel het kristallen dessertservies gereed voor Abraham en Louisa Willet-Holthuysen, de laatste bewoners van dit imposante grachtenpand en hun familie en vrienden. De indrukwekkende balzaal in neo Louis XVI-stijl is versierd met een rijk gedecoreerde kerstboom. Hier staan ook de cadeaus uitgestald voor de kinderen van het personeel van de familie Willet, die – bij hoge uitzondering – de balzaal mochten betreden. Gedempt licht en kerstmuziek maken het beeld compleet.


Feestmenu’s rond 1900

Een diner als hulde aan de huisvrouw uit 1883. Een feestelijk souper in 1887. Een middagmaal in 1915 dat wordt aangekondigd met een vrolijk dansend paar. De feestmenu’s rond 1900 uit de collectie van familie Wertheim vormen een blik naar de eettafel van een eeuw geleden. De familie Wertheim, een bankiersgeslacht van joodse afkomst, bewaarde vele tientallen menukaarten uit de tijd tussen 1875 en 1935. Fraai gedrukt of met de hand geschreven, soms zelfs met de hand beschilderd, illustreren zij de gebruiken van de Amsterdamse elite van toen, maar ook de culturele en artistieke aspiraties van deze familie in het bijzonder.

Afternoon tea’s

Ter gelegenheid van ‘Kerst in Willet’ en de feestmenu’s worden op 17 december en 7 januari historische afternoon tea’s met een lezing georganiseerd. Historica Ileen Montijn -zij stelde de presentatie ‘Feestmenu’s rond 1900’ samen- geeft een lezing over hoe welgestelden een eeuw geleden dineerden. Vervolgens vertelt meesterpatissier Cees Holtkamp over de negentiende eeuwse zoetigheden die hij tijdens de afternoon tea serveert. Meer informatie over de afternoon tea’s en reserveren staat op www.willetholthuysen.nl/activiteiten.

Museum Willet-Holthuysen

In 1895 werd het imposante 17de-eeuwse grachtenhuis, inclusief inboedel en kunstverzameling, door mevrouw Willet-Holthuysen nagelaten aan de stad Amsterdam. De balzaal, eetkamer, salons en tuinkamer laten zien hoe het vermogende echtpaar Willet-Holthuysen leefde. De keuken en de bijkeuken in het souterrain geven een interessant beeld van het dagelijkse leven van het personeel. Het museum en de collectie worden beheerd door het Amsterdam Museum.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer