• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Er worden echt bijzonder kaasjes gemaakt in Nederland

door Elise de Haan
in Nieuws & Opinie
0
0
Kies eens vaker voor lokale kaas!

Kies eens vaker voor lokale kaas – Als jij kaas gaat kopen, gewoon voor op je boterham, of voor een lekkere borrelplank, wat voor kaas koop je dan? Laad jij je winkelmandje vol met allerlei kaasjes als brie, manchego en gorgonzola? Natuurlijk zijn deze kaasjes erg lekker, maar ze worden allemaal in het buitenland geproduceerd. Op zich niets mis mee dat beseffen we bij Lekker Tafelen ook. Maar ben jij op de hoogte van het feit dat er in ons eigen Nederland fantastische kazen worden gemaakt? En dat die kazen een heel goed alternatief zijn voor de buitenlandse soorten?

Bijzondere Nederlandse kazen en kaasjes

Er worden in Nederland bijvoorbeeld de lekkerste blauwaderkaasjes gemaakt. In Kamerik, op kaasboerderij ‘De Houdycker” wordt de heerlijke, romige, blauwaderkaas Blauw Klaver gemaakt. Dit gebeurt volgens Franse technieken en levert een kaasje op dat de concurrentie met de Franse blauwaderkazen prima aan kan. Ook de roodbacteriekazen zijn niet voorbehouden aan het buitenland. In Nederland hebben we onze eigen roodbacterie kaas en de bekendste hier van in ongetwijfeld de Kernhem. Deze aromatische kaas is intens, romig en vol van smaak. Dus waarom laat je de Saint-Paulin en de Port-du-Salut niet eens een keer liggen en neem je eens een lekker stuk Kernhem mee? Ook hier geldt: kies eens vaker voor lokale kaas! Op Texel wordt kaas gemaakt waarvan je een fantastisch lekkere Texelse kaasfondue kunt maken. Dus het hoeft niet altijd Zwitsers. Hou je van geitenkaas? Ook die hebben we hier! De bekendste is ongetwijfeld Bettine. Dit bedrijf produceert verschillende soorten geitenkaas en ligt ook op de kaasafdeling van de supermarkt. Daarnaast zijn er nog veel geitenboerderijen, onder andere ‘De Blije Geit’ die zich bezighouden met het produceren van de lekkerste geitenkazen. Je ziet dus dat je ook voor geitenkaas niet naar Frankrijk hoeft. Naast deze soorten worden er nog veel meer heerlijke en bijzondere kaasjes gemaakt. Als je een echte kaasliefhebber bent kijk dan eens in het boek ‘Hollandse Kaas’ van Betty Koster.

Ben jij op de hoogte van het feit dat er in ons eigen Nederland fantastische kazen worden gemaakt? En dat die kazen een heel goed alternatief zijn voor de buitenlandse soorten?

De meest verkochte kaas in ons land is de Goudse kaas. Dit is kaas die wordt gemaakt van koemelk, in de vorm van een wiel. Deze kaas wordt massaal in fabrieken gemaakt. De naam Goudse kaas is niet beschermd. Daarom kun je deze naam ook tegenkomen op in het buitenland geproduceerde kazen. Naast de fabriekskazen worden er ook boerenkazen gemaakt. Dit gebeurt op kaasboerderijen verspreid over heel Nederland. Dat zijn er teveel om hier op te noemen, maar je kunt er van uitgaan dat deze bedrijven hun kaas met liefde en toewijding maken. Ook daarom willen we er voor pleiten om eens te kiezen voor boerenkaas in plaats van fabriekskaas. De kwaliteit van deze  Hollandse boerenkaas is hoog. De smaak van elke soort is uniek, want de rijping van de kaas, het koeienras, de grondsoort, het gras, en de receptuur en bereidingswijze spelen allemaal mee in het eindresultaat.

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Een andere reden om te kiezen voor lokaal, in Nederland geproduceerde kaas is zeker ook dat je investeert in de Nederlandse economie. En dan is er natuurlijk nog het duurzaamheidsaspect. Nederlandse kaas wordt in Nederland gemaakt. Dat betekent dat deze kaas niet over enorme afstanden hoeft te worden vervoerd. Dat is milieutechnisch gezien zeker een voordeel. Dus stap eens op de fiets, bezoek de dichtstbijzijnde kaasboerderij, doe jezelf een plezier en koop een heerlijk stuk Hollandse boerenkaas. Want ‘wat van ver komt, is lekkerder’ is een vlieger die niet altijd opgaat. En zeker in het geval van kaas niet!

Koop jij (meestal) lokale kaas?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
Tags: Kaas
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Lokaal fruit
Nieuws & Opinie

(Lokaal) fruit eten; echt een gezonde gewoonte

vis eten
Nieuws & Opinie

Vis eten; 1 of 2 keer per week is lekker & gezond

zuivel keuze
Nieuws & Opinie

Is melk, goed voor elk? Met andere woorden, is zuivel nog wel zo gezond?

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?
Nieuws & Opinie

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?

Waarom je meer (lokale) groenten zou moeten eten
Nieuws & Opinie

Hierom zou je meer (lokale) groenten moeten eten!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen