Kies eens vaker voor lokale kaas – Als jij kaas gaat kopen, gewoon voor op je boterham, of voor een lekkere borrelplank, wat voor kaas koop je dan? Laad jij je winkelmandje vol met allerlei kaasjes als brie, manchego en gorgonzola? Natuurlijk zijn deze kaasjes erg lekker, maar ze worden allemaal in het buitenland geproduceerd. Op zich niets mis mee dat beseffen we bij Lekker Tafelen ook. Maar ben jij op de hoogte van het feit dat er in ons eigen Nederland fantastische kazen worden gemaakt? En dat die kazen een heel goed alternatief zijn voor de buitenlandse soorten?
Bijzondere Nederlandse kazen en kaasjes
Er worden in Nederland bijvoorbeeld de lekkerste blauwaderkaasjes gemaakt. In Kamerik, op kaasboerderij ‘De Houdycker” wordt de heerlijke, romige, blauwaderkaas Blauw Klaver gemaakt. Dit gebeurt volgens Franse technieken en levert een kaasje op dat de concurrentie met de Franse blauwaderkazen prima aan kan. Ook de roodbacteriekazen zijn niet voorbehouden aan het buitenland. In Nederland hebben we onze eigen roodbacterie kaas en de bekendste hier van in ongetwijfeld de Kernhem. Deze aromatische kaas is intens, romig en vol van smaak. Dus waarom laat je de Saint-Paulin en de Port-du-Salut niet eens een keer liggen en neem je eens een lekker stuk Kernhem mee? Ook hier geldt: kies eens vaker voor lokale kaas! Op Texel wordt kaas gemaakt waarvan je een fantastisch lekkere Texelse kaasfondue kunt maken. Dus het hoeft niet altijd Zwitsers. Hou je van geitenkaas? Ook die hebben we hier! De bekendste is ongetwijfeld Bettine. Dit bedrijf produceert verschillende soorten geitenkaas en ligt ook op de kaasafdeling van de supermarkt. Daarnaast zijn er nog veel geitenboerderijen, onder andere ‘De Blije Geit’ die zich bezighouden met het produceren van de lekkerste geitenkazen. Je ziet dus dat je ook voor geitenkaas niet naar Frankrijk hoeft. Naast deze soorten worden er nog veel meer heerlijke en bijzondere kaasjes gemaakt. Als je een echte kaasliefhebber bent kijk dan eens in het boek ‘Hollandse Kaas’ van Betty Koster.
Ben jij op de hoogte van het feit dat er in ons eigen Nederland fantastische kazen worden gemaakt? En dat die kazen een heel goed alternatief zijn voor de buitenlandse soorten?
De meest verkochte kaas in ons land is de Goudse kaas. Dit is kaas die wordt gemaakt van koemelk, in de vorm van een wiel. Deze kaas wordt massaal in fabrieken gemaakt. De naam Goudse kaas is niet beschermd. Daarom kun je deze naam ook tegenkomen op in het buitenland geproduceerde kazen. Naast de fabriekskazen worden er ook boerenkazen gemaakt. Dit gebeurt op kaasboerderijen verspreid over heel Nederland. Dat zijn er teveel om hier op te noemen, maar je kunt er van uitgaan dat deze bedrijven hun kaas met liefde en toewijding maken. Ook daarom willen we er voor pleiten om eens te kiezen voor boerenkaas in plaats van fabriekskaas. De kwaliteit van deze Hollandse boerenkaas is hoog. De smaak van elke soort is uniek, want de rijping van de kaas, het koeienras, de grondsoort, het gras, en de receptuur en bereidingswijze spelen allemaal mee in het eindresultaat.
Kies eens vaker voor lokale kaas!
Een andere reden om te kiezen voor lokaal, in Nederland geproduceerde kaas is zeker ook dat je investeert in de Nederlandse economie. En dan is er natuurlijk nog het duurzaamheidsaspect. Nederlandse kaas wordt in Nederland gemaakt. Dat betekent dat deze kaas niet over enorme afstanden hoeft te worden vervoerd. Dat is milieutechnisch gezien zeker een voordeel. Dus stap eens op de fiets, bezoek de dichtstbijzijnde kaasboerderij, doe jezelf een plezier en koop een heerlijk stuk Hollandse boerenkaas. Want ‘wat van ver komt, is lekkerder’ is een vlieger die niet altijd opgaat. En zeker in het geval van kaas niet!
De poll in dit artikel is gesloten.