De omvang van voedselverspilling is groot. Veertien procent van het voedsel dat mensen kopen, gooien ze weer weg. Het gaat hier om goed eetbaar voedsel en niet om klokhuizen, schillen en botjes. Mensen verspillen relatief veel rijst, pasta, aardappelen en brood. Dagelijks gooien Nederlandse consumenten samen ruim 400.000 broden weg, blijkt uit nieuwe berekeningen van Milieu Centraal.
De verspilling van rijst en pasta is relatief groot doordat mensen lastig kunnen inschatten hoeveel ze ervan nodig hebben. Rijst en pasta nemen tijdens het koken veel water op waardoor ze in volume toenemen. De productie van rijst veroorzaakt veel uitstoot van het sterke broeikasgas methaan. De jaarlijkse rijstverspilling van een persoon levert evenveel broeikasgassen op als 20 wasbeurten in de wasmachine.
Iedere Nederlander gooit jaarlijks 48 kilogram goed voedsel in de vuilnisbak, ofwel 155 euro. Alle huishoudens verspillen samen 800 miljoen kilo voedsel per jaar. Dit zijn 100.000 vuilniswagens vol voedsel. Het gaat dan alleen om verspilling bij de mensen thuis, en niet de verliezen in winkels, transport, opslag en landbouw.
Voedselverspilling zorgt voor onnodige milieubelasting. Het produceren, verpakken, koelen en vervoeren van voedingsmiddelen kost veel energie. Gooi je 1 kilo voedsel weg, dan gooi je in feite bijna 1,5 liter benzine aan energie in de vuilnisbak. Daarnaast zijn landbouwgrond, water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen onnodig gebruikt.