Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lekker tafelen met Puur arganolie

0 800

Lekker tafelen met  arganolie

Onze redactie kreeg het verzoek om arganolie weer eens onder de aandacht te brengen. De vraag kwam van het bedrijf Puur Arganolie met daaraan de mededeling gekoppeld dat we een lezerskorting mogen weggeven: 20% korting op arganolie van het merk Acounna. Dat is mooi, zul je denken, maar waar gebruik ik arganolie voor? Nou, je kunt echt lekker tafelen met arganolie. Wie houdt van walnoten- of hazelnootolie, zal zeker blij worden van arganolie!

Lekker tafelen met arganolie

Je kent deze foto misschien wel, of je hebt ze in het echt gezien tijdens een vakantie in Marokko: geiten in de arganbomen. De op grote, ronde olijven lijkende vruchten van de arganboom bestaan voor een deel uit vruchtvlees dat geiten lekker vinden. Voor menselijke consumptie is dat vruchtvlees niet geschikt. Maar in de vruchten zit een noot met pitten (maximaal 3) en uit die pitten wordt de kostbare arganolie gewonnen. In het zuidwesten van Marokko, in de driehoek tussen Essaouira, Marrakech en Agadir, staan nog zo’n 20.000 arganbomen. De Berbers weten al heel lang dat de arganboom een leverancier is van gezonde en lekkere olie en ze koesteren de met uitsterving bedreigde boomsoort.

In Marokko, het land van herkomst worden bijna mythische eigenschappen aan de olie toegeschreven. Arganolie wordt gebruikt om huid en haren te verzorgen; het zou een wondermiddel zijn tegen huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld eczeem, een preventief middel tegen kanker, hartkwalen kunnen ermee voorkomen worden, enzovoort, enzovoort. Waar of niet waar; deze olie wordt als wonderolie beschouwd en dit zogenaamde vloeibare goud van Marokko wordt sinds mensenheugenis voor cosmetische, medicinale en culinaire doeleinden gebruikt.

We onderscheiden culinaire- en cosmetische arganolie, dus olie voor inwendig- en uitwendig gebruik. Het verschil tussen de oliën ligt grotendeels in het productieproces: de cosmetische olie wordt rechtstreeks gewonnen uit de pitten van de argannoten, de olie voor culinaire doeleinden wordt gewonnen uit geroosterde pitten. Dit roosteren is verantwoordelijk voor de typische notengeur- en smaak. Hoe het productieproces precies in zijn werk gaat, kun je lezen op de website van Puur Arganolie.

Lekker tafelen met arganolie – de culinaire toepassing van arganolie

Arganolie is niet weg te denken uit de Marokkaanse keuken. Vanwege de bijzondere, nootachtige smaak en de puurheid van het product is de olie inmiddels geliefd bij menig westerse topkok; vooral in de Franse keuken is de olie populair.

Het is een 100% pure, koudgeperste olie met een bijzondere smaak die het midden houdt tussen walnotenolie, sesam- en olijfolie.

De olie komt uitstekend tot zijn recht in (koude) marinades, salades en dressings; een kleine hoeveelheid ervan volstaat al om je gerecht een bijzondere smaak mee te geven. Net als een goede olijfolie is arganolie heerlijk om stukjes brood in te dippen.

De smaak en geur van arganolie gaat verloren bij temperaturen boven de 60 graden; normaal bakken met arganolie, zoals je ook met olijfolie doet is dus zonde, maar dit geldt eigenlijk ook voor de meer bekende notenolie, zoals walnoten- of hazelnootolie; niet mee bakken!

Lekker tafelen met arganolieIedereen die ooit in Marokko is geweest kent de tajine. Het is een stoofpot gemaakt van aardewerk. De deksel is kegelvormig om zo de luchtcirculatie te bevorderen. Je zet hem op het laagst mogelijke vuur, eventueel met een vuurverdeler er op. Hierin kun je perfect met arganolie koken. In feite is iedere andere vorm van slow cooking, dus garen op een zeer lage temperatuur mogelijk met de arganolie.

Arganolie kan vlak voor het serveren worden toegevoegd aan warme schotels: druppel wat olie over gebakken vis of over (geroosterde) groenten of geef je soep een bijzonder smaakaccent door op het laatst wat arganolie toe te voegen.

Arganolie en amandelen vormen de basis voor het beroemde amlou. Een smeerseltje of dip dat je grofweg kunt vergelijken met (een vloeibare) pindakaas. Amlou is zoet en wordt in Marokko vaak als ontbijt genuttigd.

Leuk om te weten: Merlijn Tol en Nadia Zerouali, de auteurs van de kookboeken Arabia en Arabia bij je thuis gebruiken arganolie in een aantal recepten. Het is ook dankzij het recept van deze dames: ‘zoete aardappel-karwijsoep met arganolie’, dat ik (zoveel jaar geleden al) voor het eerst op zoek ging naar culinaire arganolie. Zie ook hun blog ‘Arabia’   voor andere recepten met arganolie.

Arganolie kopen

Lekker tafelen met arganoliePuur Arganolie biedt 250 ml culinaire olie aan voor € 29,95 (prijs-zonder korting).  De olie is voorzien van het Ecocert keurmerk. Wantrouw aanbieders van de goedkope flesjes. Net als voor iedere andere bijzondere olie geldt: met goedkope olie is doorgaans gerommeld.

Benieuwd geworden door dit verhaal? Probeer het zelf en maak gebruik van de mogelijkheid om de olie met 20% korting aan te schaffen. Wie houdt van gezond en  lekker eten moet weten dat pure, biologische arganolie met zijn geraffineerde nootachtige smaak een aanwinst is in de keuken.


Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer