Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lekker Tafelen ontdekt Zeeland – Deel 2

Lekker Tafelen doet verslag van een aantal heerlijke adresjes uit Zeeland. Zowel om te eten, te koken als te slapen, voor de verandering.

0 440

Lekker Tafelen ontdekt Zeeland – Deel 2 – Zoals je al in onze eerdere blog Lekker Tafelen ontdekt Zeeland hebt kunnen lezen, was Lekker Tafelen uitgenodigd voor een mooie persreis om te mogen ontdekken wat deze schone provincie allemaal voor moois te bieden heeft. En dat is heel veel!


Culinaire kunsten en gastvrijheid in Hotel Van der Valk Goes

Bij Van der Valk denken velen nog steeds aan de appelmoes met de kers in het glazen bakje en dat is jammer. Wij mochten er in elk geval getuige van zijn dat het er bij Van der Valk Goes anders aan toe ging. Natuurlijk, het diner dat voor ons op tafel kwam was bijzonder, omdat er veel lokale producenten speciaal voor ons lekkernijen hadden aangeleverd, maar de koks daar zijn uitstekend in staat om heerlijk te koken! Met veel enthousiasme maakten ze voor ons heerlijke gerechten klaar en de kaart wordt regelmatig door de koks zelf weer opnieuw samengesteld. De gastvrijheid was ook dik in orde en dat is toch ook heel plezierig. Een prima adresje dus!

Lekker & stoer: buiten koken op de OFYR

Na een druk dagje met bezoeken aan mooie bedrijven, mochten we er getuige van zijn hoe ons avondeten klaar werd gemaakt op de OFYR (spreek uit: o0-fier). De wat??? Stel jezelf een grote sokkel voor, een soort mega grote wokpan erop, waarin je een vuurtje stookt, met een stalen ringvormige plaat erover waarop je kunt bakken. Het is een indrukwekkend object, dat je zowel als een soort modern kunstwerk mooi in je tuin kunt neerzetten, als een warmtebron (een soort design-vuurkorf) kunt gebruiken én een cool kookattribuut. Een echt mannen-ding! Fikkie stoken en bakken maar. Of het nu een stoer stuk vlees is of een delicaat visje, alles kan er op omdat de warmte in het midden hoog is en aan de randen lager. Wij genoten.

Slapen in een geweldig Strandpark De Zeeuwse Kust in Renesse

Het valt natuurlijk een beetje buiten ons bestek omdat we nu eenmaal niet Lekker Slapen, maar Lekker Tafelen zijn, maar we kunnen het in dit geval niet onopgemerkt laten gaan. Strandpark De Zeeuwse kust heeft hele mooie safari-tenten, leuke vakantiewoningen, ruime plekken voor kampeerders met caravans en campers en een prachtig hotel. Met luxe suites waar je ook met een grote familie in terecht kunt. Met heerlijke bedden. Op een prachtige locatie, vlak achter het strand en last-but-not-least een geweldig restaurant. Wij kregen prachtig eten, mooi gepresenteerd en verse ingrediënten en later op de avond kregen we de gelegenheid om ook nog met de koks te praten. Vol passie vertelden ze dat ze – behalve in de zomermaanden, want dan hebben ze de tijd niet om het zó uitgebreid klaar te maken – normaal gesproken op dit hoge niveau koken. In het najaar komen de door de eigenaar zelf geschoten herten op tafel, koeien worden betrokken van een kleinschalige boer om de hoek en er wordt met een enorme creativiteit en passie gewerkt. Gelukkig zijn ze het hele jaar open. Een echte aanrader, zowel om te eten als te slapen!

Gele courgettes bij Groentekwekerij Familie Hoek

Vol passie kregen we alles te horen van Barbara en Chris Hoek, hoe ze op de koude grond, zonder te stoken, in zelfgebouwde kassen gele courgettes teelden. Zoveel mogelijk met biologische oplossingen. Zoals hommels voor de bestuiving en speciale micro-organismen om bepaalde ziektes tegen te gaan. Met een snijmes én een loep gewapend, staat het echtpaar tussen mei en oktober bijna dag en nacht in de kas om precies de beste courgettes te snijden en de kwaliteit van de gewassen te controleren. We kregen eindeloos veel informatie over dit mooie product en hebben nóg meer respect gekregen voor deze mooie groente. Binnenkort leest u hierover meer in een courgette-special van ons.

Zalige Zeevruchten bij Strandrestaurant Our Seaside in Renesse

Waar krijg je dat nog? Een prachtig plateau met verse fruits-de mer (zeevruchten) uit de Zeeuwse wateren. Verse krab, oesters, mosselen, kokkels, scheermesjes, garnalen en sepia. Even geen kreeft, want dat seizoen is afgelopen. Met de voetjes aan het water, uitzicht over de Noordzee, op een locatie die je eigenlijk geen strandtent maar eerder Strandrestaurant moet noemen. Ook hier was het puur genieten. Een adresje om te onthouden!

De Pompoenkwekerij van Lia en Martien den Boer

Deze pompoenkwekerij kweekte vooral sierpompoenen en die kun je dus niet eten, omdat ze bitter zijn. Desondanks waren we onder de indruk van de verschillende prachtige vormen en kleuren die dit echtpaar allemaal teelden. In toenemende mate telen ze ook wel diverse eetbare pompoenen, van de ‘gewone’ oranje pompoenen en de Butternut Squash, tot de meer bijzondere donkergroene Delica en de Japanse Hokkaido. Tegen de einde van de zomer en in het najaar kunt u bij ze terecht om bij hun marktkraam mooie en lekkere pompoentjes te kopen (Nieuwe Koolweg 18, Zierikzee).

Lof voor witlof bij Witlofkwekerij de Kok

Wederom een familiebedrijf met veel passie, waar we het naadje van de kous te weten kwamen over de witlofteelt. Ook hier steeg ons respect voor de producenten van deze groente. Wat een werk! Eerst moeten zaadjes op mooie bedden worden gezaaid en ontstaat er een wortel met loof. Deze moet uit de grond worden gehaald om, nadat het loof eraf is gehaald, het volgende seizoen op een vochtige, donkere plek met een constante temperatuur van 15 graden in drie weken tijd tot een mooi lofje uit te groeien.  Iedere lof gaat vervolgens door meerdere handen, de wortel moet er ook nog af worden gehaald, voordat hij naar de veiling kan. Ook hierover volgt binnenkort een mooie Lekker Tafelen special.

 

Zeeland: we love you

Na drie drukke dagen kunnen we slechts concluderen dat we van Zeeland zijn gaan houden. Wat hebben we een aantal mooie streekproducten geproefd, wat een passie hebben we gevonden bij de diverse mensen die we hebben ontmoet en natuurlijk niet te vergeten: wat is het er mooi. Wij komen terug en zullen nog regelmatig recepten en productinformatie hierover publiceren op Lekker Tafelen. Wees maar vast voorbereid!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer