Lokaal fruit eten; echt een gezonde gewoonte – Fruit eten; we zouden het allemaal moeten doen, en de meeste van ons doen het ook wel. Misschien niet allemaal en niet altijd genoeg, maar we proberen het vaak wel. Volgens de gezondheidsraad zou elke volwassene minimaal 200 gram fruit per dag moeten eten. De gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking ligt echter een stuk lager, en wel op 119 gram. Te laag dus. Maar waarom moeten we eigenlijk fruit eten? Waarom is fruit zo gezond? Hoe ga je meer fruit eten? En welke keuzes kun je dan het beste maken als je fruit gaat kopen?
Wat is fruit precies
‘Fruit’ is een verzamelnaam voor alle eetbare vruchten van planten en de daarop gelijkende schijnvruchten als appels, peren, aardbeien et cetera. Er zijn ook eetbare (schijn)vruchten die tot de groenten worden gerekend. Denk hierbij onder andere aan tomaten, komkommers, paprika’s en dergelijke.
Er zijn veel redenen waarom fruit eten gezond is, en je er dus meer van zou moeten eten.
Waarom fruit eten gezond is
Er zijn veel redenen waarom fruit eten gezond is, en je er dus meer van zou moeten eten. Om te beginnen levert fruit weinig calorieën. Doordat het veel vocht en voedingsvezels bevat ben je snel verzadigd. Dit gaat vooral op voor het eten van fruit in zijn oorspronkelijke vorm. Het drinken van geperst fruit verzadigt minder. Daarnaast bevat fruit heel veel vitamines en mineralen. Denk aan vitamine A, verschillende soorten vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6 en B11), vitamine C en vitamine E. Wat betreft de mineralen bevat fruit vooral magnesium en kalium. Ook bevat fruit een groot aantal bioactieve stoffen als flavonoïden (antioxydanten waarvan wordt aangenomen dat ze een positief effect op de gezondheid hebben, maar waarvoor nog onvoldoende bewijs is) en carotenoïden. Dat bij elkaar betekent onder andere dat het eten van fruit (en ook groente) een positieve uitwerking heeft op het functioneren van je immuunsysteem, het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Ook zou je een lager risico lopen op diabetes en bepaalde vormen van kanker.
Meer fruit eten
Heb je moeite om genoeg fruit binnen te krijgen? Neem eens wat fruit bij je ontbijt, in de yoghurt of kwark bijvoorbeeld. Probeer in plaats van ongezonde tussendoortjes eens fruit als snack tussendoor te eten. Daarnaast kun je fruit natuurlijk ook toepassen in je avondmaaltijd. En dan doelen we niet alleen op het toetje, maar ook in een salade kan fruit soms een prima toevoeging zijn, of denk aan gerechten als zuurkool met (verse!) ananas, rode kool met appeltjes enzovoort. Ook het kiezen van een vast moment om fruit te eten, bijvoorbeeld tijdens een pauze op je werk, wil wel eens helpen om een gewoonte te maken van fruit eten. Met de recepten in onze fruitrubriek helpen we je aan voldoende inspiratie om meer en vaker fruit te eten.
Kan fruit worden vervangen door het drinken van vruchtensap?
Het drinken van vruchtensap heeft niet hetzelfde effect op de gezondheid als het eten van fruit. Fruit bevat meer vezels dan sap. Bij het persen van fruit tot sap gaan veel voedingsstoffen verloren. Vruchtensap bevat veel suiker, een vergelijkbare hoeveelheid als frisdrank, en levert daardoor dus veel meer calorieën dan fruit in zijn oorspronkelijke vorm. Dit zou diabetes type 2 en daarnaast overgewicht in de hand kunnen werken. Ook bevat fruitsap veel zuren die beschadigingen aan het gebit kunnen veroorzaken. De conclusie is dus dat je fruit eten niet kunt vervangen door het drinken van vruchtensap.
Misschien is het je wel eens opgevallen dat fruit uit het seizoen, en uit de (lokale) volle grond meestal veel lekkerder is?
Voor welk fruit je zou moeten kiezen
In Nederland zijn de meeste fruitsoorten (en ook groenten) jaarrond verkrijgbaar. ‘Leuk en lekker, zoveel keuze’, denk je dan waarschijnlijk. Maar is dat wel zo mooi als het lijkt? Veel fruitsoorten worden aangevoerd uit landen ver weg. Dit betekent dat ze vaak wel een poosje onderweg zijn, per vliegtuig, schip of vrachtwagen, voordat ze bij de Nederlandse supermarkten of jouw groenteboer in de winkel liggen. Dat betekent dat ze al een deel van hun versheid hebben verloren, wat ten koste gaat van de hoeveelheid vitaminen en mineralen in het fruit. Daarnaast betekent de reis die het fruit aflegt ook CO2-uitstoot en is de keuze om van ver weg geïmporteerd fruit te eten dan ook niet bijzonder milieuvriendelijk. Je zou dus eigenlijk beter kunnen kiezen voor lokaal geteelde producten. Nederland is niet zo groot, dus lokaal zou je uiteraard wat ruimer kunnen opvatten dan rondom jouw woonplaats, en misschien moet je in bepaalde gevallen zelfs wel gedeeltelijk de ons omringende landen hierin mee tellen.
Het fruit dat dichter bij geteeld wordt is altijd verser dan fruit dat van ver weg komt.
Dat maakt het dus al een stukje gezonder. Het zou ook een verstandige keuze zijn om te kiezen voor seizoensfruit. Want fruit dat om de hoek geteeld wordt, maar wel in een verwarmde kas is natuurlijk een stuk minder duurzaam dan fruit dat gewoon in de volle grond groeit. Het verwarmen van die kas zorgt namelijk ook voor CO2-uitstoot. Misschien is het je wel eens opgevallen dat fruit uit het seizoen, en uit de (lokale) volle grond meestal veel lekkerder is? Waarmee we overigens niet willen zeggen dat je nooit meer ananas, een banaan, een sinaasappel of een mango kunt eten omdat deze niet lokaal geteeld worden. We willen je er alleen maar van bewust maken dat er ook lokaal veel heerlijk fruit geteeld wordt, en dat dat echt niet alleen appels en peren zijn. Kijk maar eens naar het aanbod van Nederlands zachtfruit als aardbeien, blauwe bessen, rode bessen en frambozen en steenfruit als kersen, pruimen et cetera in de zomer. Als je je een beetje verdiept in het aanbod van het lokale seizoensfruit, en vaker daarvoor kiest, dan draag ook jij je steentje bij aan een beter milieu, dus een gezondere leefomgeving. En door lokaal fruit te eten draag je ook zeker bij aan de gezondheid van je eigen lichaam!
Poll:
De poll in dit artikel is gesloten.