• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Boter is vet lekker

Redactie door Redactie
in Nieuws & Opinie
0
0
Boter is vet lekker

Vet. Wij en vele anderen hebben al heel wat afgeschreven over vet. Het angstaanjagende verhaal van ongezonde vetten zorgt dat het een onderwerp is dat regelmatig in de belangstelling staat. Maar werkt die belangstelling ook?

Onder de indruk kijk ik naar de boter koeling in de supermarkt. Daar zie ik echt niet terug dat er door alle media aandacht nu wel keuzes gemaakt zijn in vetten. Het doel was om een ciabatta te bakken en royaal belegd als lunch te serveren. Homemade, van goede ingrediënten en bij de zalm keek ik al even of die wel uit Noorwegen kwam. Je weet het maar nooit! Maar nu sta ik voor het “boter schap” dat eigenlijk “vetten schap” zou moeten heten. Achter glazen deuren (energie besparen doen we) staat een onmogelijk groot assortiment met boter en margarine. Wil je een bewuste en gezonde keuze maken dan heb je hier toch wel alle reden om eerst even na te denken.

Boter of Margarine

Zelfs mijn kinderen weten het. Margarine is zooooo 2001. Het is een chemisch verwerkte vetstof. Ergens in een grote fabriek zie ik die pakjes van een lopende band af rollen. Zonder in te gaan op alle ingrediënten weet je dat margarine de goedkope en industriële botervariant is. Echte boter is pure, opgeklopte room met mogelijk een beetje zout. Maar ook in de roomboter is er heel veel keuze. De ingrediëntenlijst op de verpakking laat je in ieder geval zien wat je gaat eten. Natuurlijk hebben we vetten nodig, maar ik weet wel heel graag welke ik dan in mijn lichaam stop. En dan is er nog een motivatie…….

Lurpak roomboter

Smaak is ook een Bewuste keuze

Bij een bewuste keuze speelt wat mij betreft SMAAK ook een hele belangrijke rol. Zoals ik je al vertelde, ik maak goed brood… daar hoort dan ook goede en smaakvolle boter op. Vandaag pak ik de Lurpak boter. De roomboter is gewoon vet lekker. Lurpak is Deense boter gemaakt van echt verse room. Room van de verse melk van Deense koeien. Daarnaast zitten er melkzuurbacteriën, water en zout in en is er voor de smeerbare Lurpak een scheutje raapzaadolie (lekker en gezond) aan toegevoegd. Heb je het goed gelezen? Slechts 4 ingrediënten! En echt, ik beloof je dat je blij verrast zult zijn als je deze boter proeft. Overigens kun je deze roomboter nog niet overal kopen, maar bij Albert Heijn of via AH.nl is deze in ieder geval wel verkrijgbaar.

Smaak wil je niet verknallen

Brood is ook al zo’n bewuste keuze. Smaak, versheid en textuur spelen een heel belangrijke rol. Dat is de reden waarom ik om 7 uur ‘s morgens wel kan ontbijten met brood. Goed brood, goede boter en een goede plak kaas en mijn dag start als een feestje. Echt… ik heb het liever dan een gebakje. In mijn jeugd bezocht ik eens een Frans klooster. De lunch bestond uit echt Frans Stokbrood (dat woordje echt is geen vanzelfsprekendheid), pure boter en een goede plak ham. Dat is de smaak die je zoekt, en waar je maar heel weinig voor nodig hebt. Goed BROOD verdient goede BOTER en goed BELEG.

Lurpak roomboter op een ciabatta met zalm

Ciabatta met LURPAK boter en Gerookte zalm

Ben ik nou zo’n bezeten foodie? Het water loopt me namelijk in de mond bij het plaatsen van de titel boven dit stukje. Een ciabatta bakken is helemaal niet zo moeilijk. We hebben het over een vrij nat deegje. Het enige dat belangrijk is is dat je maatregelen neemt om te voorkomen dat je hele keuken er onder zit.

Ciabatta deeg maken

Recept: Zelf gebakken Ciabatta

Los 7 gram droge gist op in 460 ml. lauwwarm water en 400 ml olijfolie. Voeg dit toe aan 550 gram tarwebloem met 2 theelepels zout, meng met een lepel en laat onder een doek op kamertemperatuur een hele nacht rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
Bebloem een flink stuk doorzichtig huishoudfolie en leg het deeg erop. Druk het deeg in een lange platte vorm en bestrooi het deeg met bloem. Leg de doek er weer over en laat nog 2 uurtjes rijzen. Verwarm je oven voor op 220 graden. Bestrooi het deeg nogmaals met bloem en strooi er wat rozemarijn over. Ik nam zout met zeekraal. Bak de ciabatta in ca. een half uur bruin en gaar.

Dat is echt alles. Wil je deze bakervaring liever overslaan? Koop dan een goede ciabatta of een goed stokbrood bij een bakker met een Franse inslag.

Serveer met Lurpak boter, gerookte zalm en wat platte peterselie.

Disclaimer: Dit artikel is ontstaan uit een betaalde samenwerking

DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Lokaal fruit
Nieuws & Opinie

(Lokaal) fruit eten; echt een gezonde gewoonte

vis eten
Nieuws & Opinie

Vis eten; 1 of 2 keer per week is lekker & gezond

zuivel keuze
Nieuws & Opinie

Is melk, goed voor elk? Met andere woorden, is zuivel nog wel zo gezond?

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?
Nieuws & Opinie

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Zelfgemaakte eiersalade is een TE simpel recept, maar ook met het recept voor eiersalade kun je variëren. Lekker op brood of op toast.

Check het recept of lees de info
yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta

Zomerse recepten met feta

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Recept in de picture

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Eigenlijk is het gewoon curry aan een stokje, deze kipcurryspiesjes. Gemarineerd in yoghurt met jouw favoriete currypasta, daarna op de BBQ!

Check het recept of lees de info
Mango-yoghurtsaus

Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!

komkommersoep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Handige kooktips

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

Snijbiet - Een 'vergeten' groente die gelukkig steeds vaker verkrijgbaar is. Verwant aan spinazie, is hij makkelijk klaar te maken en gezond.

Check het recept of lees de info
groenten om te grillen

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Elviera op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Redactie op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Redactie op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • RUTTEN FREDDY op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Margreet Anceaux op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • Redactie op Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong
  • Redactie op Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen