Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Boter is vet lekker

Een ciabatta met gerookte zalm krijgt nog meer smaak als je er een goede boter op smeert. De Lurpak roomboter is een echte aanrader. Probeer jij het ook?

0 1.774

Vet. Wij en vele anderen hebben al heel wat afgeschreven over vet. Het angstaanjagende verhaal van ongezonde vetten zorgt dat het een onderwerp is dat regelmatig in de belangstelling staat. Maar werkt die belangstelling ook?

Onder de indruk kijk ik naar de boter koeling in de supermarkt. Daar zie ik echt niet terug dat er door alle media aandacht nu wel keuzes gemaakt zijn in vetten. Het doel was om een ciabatta te bakken en royaal belegd als lunch te serveren. Homemade, van goede ingrediënten en bij de zalm keek ik al even of die wel uit Noorwegen kwam. Je weet het maar nooit! Maar nu sta ik voor het “boter schap” dat eigenlijk “vetten schap” zou moeten heten. Achter glazen deuren (energie besparen doen we) staat een onmogelijk groot assortiment met boter en margarine. Wil je een bewuste en gezonde keuze maken dan heb je hier toch wel alle reden om eerst even na te denken.


Boter of Margarine

Zelfs mijn kinderen weten het. Margarine is zooooo 2001. Het is een chemisch verwerkte vetstof. Ergens in een grote fabriek zie ik die pakjes van een lopende band af rollen. Zonder in te gaan op alle ingrediënten weet je dat margarine de goedkope en industriële botervariant is. Echte boter is pure, opgeklopte room met mogelijk een beetje zout. Maar ook in de roomboter is er heel veel keuze. De ingrediëntenlijst op de verpakking laat je in ieder geval zien wat je gaat eten. Natuurlijk hebben we vetten nodig, maar ik weet wel heel graag welke ik dan in mijn lichaam stop. En dan is er nog een motivatie…….

Lurpak roomboter

Smaak is ook een Bewuste keuze

Bij een bewuste keuze speelt wat mij betreft SMAAK ook een hele belangrijke rol. Zoals ik je al vertelde, ik maak goed brood… daar hoort dan ook goede en smaakvolle boter op. Vandaag pak ik de Lurpak boter. De roomboter is gewoon vet lekker. Lurpak is Deense boter gemaakt van echt verse room. Room van de verse melk van Deense koeien. Daarnaast zitten er melkzuurbacteriën, water en zout in en is er voor de smeerbare Lurpak een scheutje raapzaadolie (lekker en gezond) aan toegevoegd. Heb je het goed gelezen? Slechts 4 ingrediënten! En echt, ik beloof je dat je blij verrast zult zijn als je deze boter proeft. Overigens kun je deze roomboter nog niet overal kopen, maar bij Albert Heijn of via AH.nl is deze in ieder geval wel verkrijgbaar.

Smaak wil je niet verknallen

Brood is ook al zo’n bewuste keuze. Smaak, versheid en textuur spelen een heel belangrijke rol. Dat is de reden waarom ik om 7 uur ‘s morgens wel kan ontbijten met brood. Goed brood, goede boter en een goede plak kaas en mijn dag start als een feestje. Echt… ik heb het liever dan een gebakje. In mijn jeugd bezocht ik eens een Frans klooster. De lunch bestond uit echt Frans Stokbrood (dat woordje echt is geen vanzelfsprekendheid), pure boter en een goede plak ham. Dat is de smaak die je zoekt, en waar je maar heel weinig voor nodig hebt. Goed BROOD verdient goede BOTER en goed BELEG.

Lurpak roomboter op een ciabatta met zalm

Ciabatta met LURPAK boter en Gerookte zalm

Ben ik nou zo’n bezeten foodie? Het water loopt me namelijk in de mond bij het plaatsen van de titel boven dit stukje. Een ciabatta bakken is helemaal niet zo moeilijk. We hebben het over een vrij nat deegje. Het enige dat belangrijk is is dat je maatregelen neemt om te voorkomen dat je hele keuken er onder zit.

Ciabatta deeg maken

Recept: Zelf gebakken Ciabatta

Los 7 gram droge gist op in 460 ml. lauwwarm water en 400 ml olijfolie. Voeg dit toe aan 550 gram tarwebloem met 2 theelepels zout, meng met een lepel en laat onder een doek op kamertemperatuur een hele nacht rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
Bebloem een flink stuk doorzichtig huishoudfolie en leg het deeg erop. Druk het deeg in een lange platte vorm en bestrooi het deeg met bloem. Leg de doek er weer over en laat nog 2 uurtjes rijzen. Verwarm je oven voor op 220 graden. Bestrooi het deeg nogmaals met bloem en strooi er wat rozemarijn over. Ik nam zout met zeekraal. Bak de ciabatta in ca. een half uur bruin en gaar.

Dat is echt alles. Wil je deze bakervaring liever overslaan? Koop dan een goede ciabatta of een goed stokbrood bij een bakker met een Franse inslag.

Serveer met Lurpak boter, gerookte zalm en wat platte peterselie.

Disclaimer: Dit artikel is ontstaan uit een betaalde samenwerking

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer