Mevrouw Hamersma; verzamelde recepten – Karin Hamersma, ook bekend als mevrouw Hamersma, is de eigenaar van kookboekenwinkel ‘Mevrouw Hamersma’ in Amsterdam. Ook was ze jarenlang, samen met haar man, verantwoordelijk voor de rubriek ‘Mevrouw en Meneer Hamersma’, die onder andere in het Parool werd gepubliceerd. Karin zorgde voor de recepten, haar man, Harold, de bijpassende wijnen. In haar winkel vol kookboeken kreeg Karin vaak de vraag wanneer ze nu zelf eens een kookboek ging schrijven. En jawel, dat boek is er gekomen. Voor mij ligt ‘Mevrouw Hamersma; verzamelde recepten’, het eerste boek van Karin Hamersma!
Mevrouw Hamersma; verzamelde recepten, van haarzelf, en van anderen
De mooie omslag maakt me nieuwsgierig, want die geeft weinig prijs over de inhoud van het boek. Opengeslagen komen we bij het voorwoord van Mevrouw Hamersma. Ze vertelt daarin een en ander over de reden dat ze het boek heeft geschreven. Verder is het boek opgedeeld in tien overzichtelijke hoofdstukken, bijvoorbeeld borrel, soep, salades, vlees, vis, vega, et cetera. Elk van deze hoofdstukken bevat een aantal fijne recepten. Deze zijn voor een deel geschreven en ontwikkeld door Karin zelf, de rest zijn recepten uit andere kookboeken en door haar in de loop van de jaren bij elkaar verzameld uit kookboeken van andere auteurs. De recepten zijn stuk voor stuk toegankelijk en prima te doen voor iedereen die een beetje kan koken. Veel van de recepten hebben een internationaal tintje, vaak Mediterraan of Aziatisch. Zo zijn er leuke variaties op klassiekers, zoals steak tartaar met een Aziatische touch of een Spaans saucijzenbroodje.
De verzamelde recepten van mevrouw Hamersma zijn stuk voor stuk toegankelijk en prima te doen voor iedereen die een beetje kan koken.
Het boek ‘Verzamelde recepten’ is voorzien van prachtige foto’s die gemaakt zijn door Jakob van Vliet. Eenvoudige foto’s, die precies weergeven wat ze moeten laten zien, namelijk het gerecht en verder geen toeters en bellen. De meeste van de recepten in het boek zijn ook in de rubriek ‘Meneer en Mevrouw Hamersma’ verschenen, dus het kan ongetwijfeld gebeuren dat ze je bekend voorkomen.
Mevrouw Hamersma; verzamelde recepten, Meneer Hamersma geeft wijnadvies
Alle recepten in ‘Mevrouw Hamersma; verzamelde recepten’ gaan vergezeld van een bijpassend wijnadvies van Meneer Hamersma. Harold Hamersma is een wijnschrijver met talloze boeken op zijn naam, dus je kunt er van uitgaan dat de door hem genoemde wijnen helemaal in orde zijn!
Conclusie
Karin Hamersma heeft een fijne verzameling recepten bij elkaar gezocht. En zeker als je de afgelopen jaren met plezier haar rubriek in de krant hebt gelezen, is het de moeite waard om dit boek aan te schaffen. Je zult er met plezier uit koken en in lezen. De variatie in de recepten is groot, er zit voor iedereen wel iets lekkers bij. En als je van wijn houdt zijn de adviezen van Harold Hamersma een fijne aanvulling.
Facts
- Titel: Mevrouw Hamersma; verzamelde recepten
- Auteur: Karin Hamersma
- Uitgever: Fontaine Uitgevers
- ISBN 978 94 6404 0821
- 191 blz – Hardcover
- Prijs € 24,99