Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Mosselseizoen van start met topkwaliteit

Woensdag 1 augustus 2018 ging het mosselseizoen officieel van start. Een maand later dan normaal, maar de kwaliteit is dit jaar bijzonder goed. De mosselschelpen zijn wat kleiner dan normaal, maar de mossel in de schelp is groter en de mosselen zijn heerlijk vol van smaak. Bovendien zijn er voldoende Zeeuwse mosselen om nu met de start van het seizoen, maar ook later in het jaar te kunnen genieten van een flinke pan mosselen op tafel.

Opening mosselseizoen

Dit jaar werd op woensdag 1 augustus het mosselseizoen geopend op de Oosterschelde. Onder toeziend oog van aanwezige Nederlandse- en Belgische pers en genodigde consumenten werden de eerste mosselen met een duikboot naar boven gehaald. Terwijl het zicht onder water beperkt was lukte het toch om de eerste mosselen boven water te halen. De eerste Zeeuwse mosselen werden vervolgens geproefd tijdens een mossellunch op een drooggevallen zandplaat in de Oosterschelde. Op deze idyllische plek genoten de aanwezigen van een klassieke mosselbereiding.

De mosselschelpen zijn wat kleiner dan normaal, maar de mossel in de schelp is groter en de mosselen zijn heerlijk vol van smaak.

Nederlandse mosselsector werkt hard aan optimalisatie

In de afgelopen jaren is het volume van Nederlandse mosselen bijna gehalveerd. Dit wordt onder andere veroorzaakt door verruwing van de bodem van mosselpercelen. De mosselsector werkt in samenwerking met het ministerie hard aan een verbetering. Het verbeteren van de percelen helpt de Nederlandse mosselsector haar concurrentie positie te verbeteren. Het betekend niet dat de mosselpercelen groter worden, maar je moet het zien als een soort ruilverkaveling. Groei door optimalisatie dus. Ten opzichte van vorig jaar zijn er dit mosselseizoen al beduidend meer Zeeuwse mosselen.

Genieten van een heerlijk mosselseizoen

Het mosselseizoen loopt tot april 2019. Daarmee biedt het mosselseizoen alle ruimte om te genieten van de perfecte mosselkwaliteit van dit jaar. Natuurlijk gaan we massaal van start met een flinke pan klassiek bereide mosselen op tafel. Aangevuld met Vlaamse friet, ovenfriet of vers brood, huisgemaakte sausjes en een verse salade. Daarnaast is het mosselseizoen lang genoeg om te experimenteren met andere recepturen.

Tijdens de officiële opening van het mosselseizoen genoten aanwezigen ook van diverse mosselbereidingen van Jean sur Mer en zijn team. Hij runt een Vlaamse sea foodtruck van waaruit hij mossel fingerfood serveert. Het advies van Jean sur Mer (tevens auteur van het boek Zot van de Noordzee) is: Wees creatief bij het bereiden van mosselen, maar geef de pure mosselsmaak altijd de boventoon.

Het advies van Jean sur Mer (tevens auteur van het boek Zot van de Noordzee) is: Wees creatief bij het bereiden van mosselen, maar geef de pure mosselsmaak altijd de boventoon.

Met dank aan de fantastische organisatie van het Nederlands Mosselbureau

Lees ook:

Mosselveiling Yerseke; De Enige Ter Wereld

De Mosselkweker; Een Waanzinnig Kijkje Achter De Schermen

Welke Wijn Kies Je Bij De Mosselen? Muscadet Natuurlijk

Online Vis Bestellen; Een Mooi Verhaal Vanaf De Mosselkotter

Jumbo Mosselen Beginnen Ook Als Larven

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.