Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Nationale opening aspergeseizoen 2016

0 817

Nationale opening aspergeseizoen 2016 – De eerste gestoken asperge van de koude grond was al een paar weken geleden in het nieuws. De zachte winter zorgde ervoor dat de eerste kopjes zich al in maart lieten zien en de verbaasde teler vertelde dat deze eerste asperges eigenlijk bij toeval ontdekt werden bij het controleren van de bedden. Dit jaar konden daarom al ruim voor de Nationale opening van het Aspergeseizoen de Hollandse asperges op verschillende plekken gekocht worden, maar de officiële start vindt jaarlijks op de tweede donderdag in april plaats.


Proef de lente! Met de stroom mee.

De Nationale opening van het Aspergeseizoen vond dit jaar plaats in Rotterdam. Geen mooie heuvels met velden voor aspergebedden, maar fietspaden, hoge gebouwen, kruispunten en stoplichten. Toen de uitnodiging binnenkwam was onze eerste reactie dan ook: “Waarom is dit de plek die het Nederlands Aspergecentrum heeft uitgekozen om het korte seizoen voor open te verklaren?” Snel werd duidelijk dat dit alles te maken heeft met de Maas, die bij Maastricht ons land binnenkomt en via het zuidelijk deel van Nederland door het hart van de stad Rotterdam stroomt. Bij wijze van spreken de verbinding naar het achterland.

Daarnaast heeft de kersverse Aspergeambassadeur 2016 in Rotterdam nu zijn thuis, alhoewel hij vroeger zo vanuit huis de aspergevelden inliep. Asperges, met de stroom mee dus. Vanuit het zuidelijk deel van Nederland, waar maar liefst 95% van de asperges geteeld wordt, zo de rest van het land in.

De koningin van de groente was op deze 15e viering van de start van het seizoen op de ss Rotterdam het middelpunt. Oud-ambassadeurs, het Brabants Asperge genootschap en vele andere genodigden genoten van verschillende bereidingen van asperges, gemaakt door chefs meegekomen uit Limburg. Zelfs asperge ijs ontbrak niet.

Aspergeambassadeur 2016, François Geurts

De dag startte voor de pers in het FG restaurant** in het Lloydkwartier, waar François Geurts onthult werd als aspergeambassadeur 2016. Tegenwoordig druk met zijn 2 sterrenrestaurants in Rotterdam. Maar vroeger als klein jongetje, liep hij zo achter het huis de aspergevelden van de familie in. Een brede glimlach op zijn gezicht wanneer hij daaraan terugdenkt. Ermee opgegroeid dus en fan van asperges. Tot het einde van het seizoen serveert hij in zijn restaurant dan ook een Ambassaseurslunch, een viergangenmenu waarin allerlei bereidingen van de asperge terugkomen.

Ook kon de pers vragen stellen aan teler Elle Snijders uit het Limburgse Roggel. Met zaadjes, wortels, steker en natuurlijk asperges zelf werd uitgelegd waarom asperges zo bijzonder zijn en waarom voor deze groente (zeker in het begin van het seizoen) behoorlijk aan de prijs is. Wil jij ook meer hierover weten, lees hier het verhaal.

Trends

Op de vraag wat de trend voor 2016 wordt, antwoordt Richard Wilms, directeur van het Nederlands Aspergecentrum dat hij verwacht dat de gegrilde witte asperges dit jaar vaker op de borden liggen. In de grillpan of op de barbecue. Daarnaast hoopt hij dat mensen asperges vaker rauw zullen proberen, gewoon als kleine schijfjes door de salade. François Geurts verwacht veel van gestoomde asperges. “Niet gekookt! Er is een duidelijk verschil! Door asperges te garen in alleen hun eigen vocht behoud je de pure smaak. Nu steeds meer mensen thuis een stoomoven hebben, zal deze vorm van bereiding steeds vaker gebruikt worden”.

Asperge weetjes

Er worden per persoon steeds meer asperges gegeten. Was dit, een aantal jaar terug, gemiddeld 600 gram per persoon, het afgelopen jaar liep dit op naar bijna (gemiddeld) 800 gram per persoon.
Asperges zijn dagvers het lekkerst, maar hoe controleer je dat? Wanneer je ze voorzichtig langs elkaar wrijft piepen ze! Verder zijn de kopjes gesloten en glanzen ze licht en zijn wit van kleur. Van net gestoken asperges hoeft het kontje niet afgesneden worden. Druk er even met je vinger op en kijk of ze nog vochtig zijn. Zonde om zomaar af te snijden en niet te gebruiken.

Ga je asperges niet dezelfde dag bereiden, bewaar ze dan in een vochtige schone doek in de koelkast. Kan het aspergeseizoen voor jou niet lang genoeg duren, ze zijn ook in de vriezer te bewaren. Schil ze goed, droog ze en verpak ze in een plastic zak. Laat de asperges niet ontdooien bij bereiding, maar doe ze zo in de pan. Asperges zijn in de vriezer 4 tot 6 maanden te bewaren.

Er zijn verschillende regionale openingen van het aspergeseizoen. Het Brabants Asperge Genootschap trapt het seizoen bijvoorbeeld af op 25 april en in Salland zal de eerste asperge officieel op 19 april gestoken worden.

Save the date!

Op 6 mei wordt dit jaar voor het eerst de Dag van de Asperge georganiseerd. Op deze dag worden landelijk acties en evenementen georganiseerd. Ga bijvoorbeeld eens op bezoek bij een aspergeteler, geniet van een speciaal aspergemenu of kortingen bij de groenteman. Meer informatie vind je op www.dagvandeasperge.nl

Meer informatie: www.aspergecentrum.nl

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer