Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Hollandse Nieuwe Haring – Hij is er weer!

Snel naar de visboer want de Hollandse Nieuwe Haring is er weer. Smullen dus!

2 412

Hollandse Nieuwe Haring – Hij is er weer! – Vandaag, dinsdag 11 juni 2019, zijn wij aanwezig bij de officiële opening van het Hollandse haring seizoen. Een jaarlijks terugkerende gebeurtenis waar wij in ieder geval reikhalzend naar uitkijken. En hét moment om als eerste de nieuwe haring te proeven die op 12 juni weer landelijk verkrijgbaar is.

Veiling van het eerste vaatje nieuwe haring in Scheveningen

Traditiegetrouw wordt op deze dag het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild in Scheveningen. Tegelijkertijd vindt ook de officiële haringkeuring plaats. De opbrengst van deze veiling gaat jaarlijks naar een goed doel. Dit jaar wordt de eerste haring geproefd door Arie Kuijt (haringdeskundige en voorzitter keurpanel), chefkok Erik Tas van Restaurant Bij Erik en Anneke Ouwehand-Heemskerk (haringdeskundige). De opbrengst van de veiling gaat dit jaar naar Stichting Mag Ik Dan Bij Jou. Claudia de Breij is als beschermvrouwe van deze stichting bij de veiling betrokken en neemt de cheque in ontvangst. De veiling van het eerste vaatje haring levert dit jaar maar liefst € 95.500 euro op. Groothandel Makro neemt het vaatje mee naar huis.

haring veiling scheveningenNieuwe haring proeven

Ook wij mogen natuurlijk proeven van de eerste Hollandse Nieuwe Haring. De Hollandse Nieuwe moet ieder jaar weer net even vetter of malser zijn. Vooral de zilte smaak is van belang. Wij vinden ( net als andere jaren ) de Hollandse Nieuwe Haring ook dit jaar weer voortreffelijk.

Trots op eigen tradities

Tot ver over onze landgrenzen staan wij bekend als haringeters. Wij Hollanders eten rauwe vis! Oké, er zijn talloze Hollanders die écht geen haring eten, maar degene die het wel doen eten de haring vaak met heel veel plezier. Ik wordt serieus blij als ik bij een viskraam op de markt mensen in een haring zie happen. Even niet die kibbeling, maar gewoon een lekkere Hollandse Zoute Haring. Een traditie die we naar mijn mening moeten blijven omarmen. Dus als je graag een haring eet, ga dan morgen naar je visspecialist en haal een Hollandse Nieuwe Haring. Vers en lekker van dit seizoen!

Meer weten over haring? Klik hier. Ook voor een lekkere wijntip!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Jan zegt

    Ze zijn weer heerlijk dit jaar

    1. Redactie zegt

      Absoluut! 😉

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer