Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Nieuwe oogst appels en peren weer bij de teler

Het is half augustus en de nieuwe oogst appels en peren is weer beschikbaar. Wij worden er altijd superblij van als we weer in die eerste sappige en knapperige appel kunnen bijten.

0 1.521

Nieuwe oogst appels en peren weer bij de teler – Het is half augustus en de nieuwe oogst appels en peren is weer beschikbaar. Wij worden er altijd superblij van als we weer in die eerste sappige en knapperige appel kunnen bijten. En eerlijk is eerlijk, hoe mooi die zomer ook is, in deze tijd gaan we met z’n allen toch weer stiekem een beetje verlangen naar de herfst. De komst van de nieuwe appels en peren is een voorbode van die herfst. Maar ach, laten we het nog maar even nazomeren noemen… toch?

Vandaag sprong ik op de fiets om een bezoekje te brengen bij Plattelandwinkel De Haarse Gaard. Onderweg kom ik alle soorten fruit zo’n beetje tegen. Aardbeien, Pruimen, Kersen, het is er allemaal. Ik fiets langs kaasboerderijen en prachtige maïsvelden op weg naar Haarzuilens waar ik heb afgesproken met Paulien Okkerman van De Haarse Gaard. Deze zeer actieve fruittelers hebben een schitterend bedrijf vlak naast kasteel Haarzuilens. Een fietstochtje daarheen doe je dan ook echt met plezier. Woon je in Utrecht of directe omgeving? Ga dan zeker eens een kijkje nemen bij deze Plattelandwinkel.

Bij aankomst worden we al verrast. Op het bord aan de weg prijken trotse teksten die de nieuwe appel- en perenrassen aanduiden. Samen met Paulien bespreek ik het wel en wee van de fruitoogsten van dit jaar waarna ik een rondje winkel en boomgaard doe. En echt, ik heb dit al vaker gedaan, maar mijn hartje gaat er nog altijd sneller van kloppen. De prachtige landwinkel is strak en overzichtelijk en aan de kwaliteit van de aangeboden versproducten wordt duidelijk aandacht besteed. Zo zie ik het graag!

Natuurlijk zijn de fruitsoorten die ze zelf telen nadrukkelijk aanwezig. bij De Haarse Gaard worden de appels Alkmene, Cox, Delbare, Elstar, Golden Delicious, Goudreinet, Jonagold, Pinova en Wellant geteeld. Daarnaast telen ze de volgende perenrassen: Beurré Hardy, Conference, Doyenne du Comice, Gieser Wildeman, Louise Bonne d’Avrances en Triomphe de Vienne. En dan zijn er nog pruimen en bramen uit eigen boomgaard. Met trots vertelt Paulien over de verschillende pruimenrassen. Iets waar we in het dagelijks leven nauwelijks bij stilstaan. Rassen als Opal, Jubileum, Wijnpruimen ( Monsieur hatif) en natuurlijk de bekende Reine Victoria.


Nieuwe oogst appels en peren

De nieuwe oogst appels start altijd met de Delbare en de Alkmene. Het zijn vroege appels die ook maar kort verkrijgbaar zijn. De nieuwe oogst peren start met de Triomphe de Viënne. Wil je proeven? Ga dan zeker naar de teler zelf toe. Proeven is nooit een probleem en daar krijg je ze zo van de boom. Verser kan niet! Haal je ze in de supermarkt? Dan zijn ze vaak al minimaal een week onderweg. Bovendien zal de teler je het juiste advies geven over het bewaren van de appels.

Alvast een tip: De Delbare en de Alkmene zijn kwetsbare en vroege appels. Ze zijn heerlijk fris en knapperig en zitten vol sap. De Delbare is wat zuurder, de Alkmene is wat zoeter. Geniet ervan zolang ze er zijn, want over een paar weken worden deze appels veel kwetsbaarder en kun je beter voor andere rassen kiezen. De fruitteler adviseert je graag!

De Triomphe de Viënne is een langwerpige- en slanke peer. Stevig, zoet en vol sap. Wij vinden het altijd een verademing als die eerste nieuwe peren weer verkrijgbaar zijn. Deze Hollandse peren zijn echt zoveel lekkerder dan de buitenlanders die de afgelopen tijd in de winkels lagen!

Kopen bij de teler of bij de boer

Als je maar enigszins de kans hebt, ga dan voor je inkopen naar de teler of naar de boer. Kies voor echt vers, rechtstreeks van de bron. Je betaald vaak wat minder en je krijgt de allerbeste kwaliteit. Eind September zijn er weer de landelijke appelplukdagen. Superleuk om er even te gaan kijken. Je leert er heel goed hoe het er bij de teler aan toe gaat.

Biologisch of niet?

De eerste vraag die vaak in zo’n landwinkel gesteld wordt is “Zijn ze biologisch?” Natuurlijk is het goed dat je dat vraagt! Maar een betere vraag zou zijn: “Als ik deze appels eet, wat eet ik dan?” De teler zal je namelijk heel graag uitleggen hoe duurzaam ze werken. Dat krijgt niet altijd het stempel biologisch, maar daarmee wordt er wel degelijk heel hard gewerkt aan een duurzame teelt. Paulien Okkerman zal je bij De Haarse Gaard in ieder geval graag aan het antwoord helpen.

De Haarse Gaard

Thematerweg 8
3455 SN HAARZUILENS
http://dehaarsegaard.nl/

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer