Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Notes on creativity: tentoonstelling over Ferran Adrià

Voor wie meer wil weten over de moleculaire keuken van Ferran Adrià en zijn creatieve filosofie over eten, is er van 10 maart tot 3 juli 2016 een tentoonstelling in Maastricht.

0 388

Notes on creativity: tentoonstelling over Ferran Adrià – Van 10 maart tot 3 juli 2016 kun je in Maastricht een tentoonstelling bekijken over het culinaire werk van de bijzondere chef Ferran Adrià. Adrià was jarenlang de chefkok van het Spaanse restaurant El Bulli, die de kijk op eten compleet over hoop haalde met de moleculaire keuken.


Moleculaire keuken

Ferran Adrià gebruikte de scheikunde om zijn gerechten bijzonder te maken. Met behulp van chemische  processen vormde hij substanties om. Zo kreeg je bijvoorbeeld een hapje dat op een doperwt leek, maar het niet helemaal was. Het waren doperwten die eerst tot een sapje waren gemaakt en vervolgens dankzij een scheikundig proces zoals bij een eidooier een vliesje er omheen kregen, zodat je dácht dat je een erwtje at, maar het erwtje spatte dan in je mond tot een vloeistof uit elkaar.

El Bulli; jarenlang het beste restaurant ter wereld

Het restaurant El Bulli van de Catalaanse Ferran Adrià stond tussen 2002 en 2009 vijf keer als beste restaurant van de wereld bekend. Het restaurant was slecht 6 maanden per jaar open, zodat de grote chef en zijn brigade zich een half jaar op vernieuwing van de kaart konden storten. Daarbij begon hij nooit in de keuken, maar met pen en papier. Schetsen en moodboards maakte hij, waarbij hij voor zijn gerechten ook apparaten ontwierp en keukengerei. Bij El Bulli was niets wat het leek, bestond er geen vooraf- hoofd of nagerecht en kreeg je tientallen hapjes gedurende de avond geserveerd die je stuk voor stuk nog nooit ergens anders had gegeten. In 2011 sloot hij de deuren, omdat hij vreesde dat hij anders in herhaling zou kunnen vallen.

Maar sindsdien heeft Ferran Adrià niet stil gezeten. Hij is bezig met een heuse eet-encyclopedie, van de geschiedenis van het koken tot en met het systematisch in kaart brengen van voedsel, smaken en texturen.

Notes on creativity: tentoonstelling over Ferran Adrià

tentoonstelling over Ferran AdriàOm deze uiterst creatieve geest een beetje te kunnen (proberen te) begrijpen heeft het Maastrichtse Marres, Huis voor Hedendaagse cultuur, nu de eer om de internationaal rondreizende tentoonstelling ‘notes on creativity’ rondom het werk van Adrià te tonen aan geïnteresseerd publiek.

  • Marres, Huis voor Hedendaagse cultuur
  • Capucijnenstraat 98
  • 6211 RT Maastricht di t/m zo van 11.00-17.00 uur

Alvast meer weten over de moleculaire keuken?

Moleculair koken; koken en scheikunde gaan hand in hand
Moleculair koken: koken en scheikunde gaan hand in hand
Moleculair koken thuis
Moleculair koken thuis

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer