• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Oesters beleven in Yerseke – Opening oesterseizoen 2016

door Redactie
in Nieuws & Opinie
0
0
Opening oesterseizoen 2016

Oesters beleven in Yerseke  – Ook dit jaar was Lekker Tafelen weer uitgenodigd voor de opening van het Oesterseizoen op 26 september 2016. Dit maal speelde het feest zich af vanuit Bruinisse, waar op de Grevelingen de eerste sleep oesters van de YE 39 werd aangeboden aan wethouder Izak Vogelaar van Reimerswaal, burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland en wethouder Arend-Jan van der Vlugt van Goeree-Overflakkee. Op de Grevelingen groeien de platte oesters, een van de beste oesters die er zijn. Voedzaam, verfijnd van smaak, maar bovenal bijzonder lekker. Maar om de oester écht goed met al je zintuigen te beleven moet je in Yerseke zijn.

Zeeuws trots: de Oestervisserij

Vlak achter de Oosterschelde licht het pittoreske Yerseke. Het merendeel van de ongeveer 30 bedrijven die bij de oestervisserij betrokken zijn, zitten gegroepeerd rondom de oesterputten. Dit zijn zeewaterbassins uit 1870, die nog steeds in gebruik zijn en waarin de oesters, nadat ze zijn gevangen, nog een paar weken verblijven om te ontstressen en te ontzanden (‘verwateren’). Rondom de oesterputten zijn verschillende oesterbedrijven gevestigd, vaak al van vele generaties lang.  Je kunt bij de meeste oesterbedrijven zelf oesters en andere schelpdieren kopen, een rondleiding krijgen en proeven.

Goed om te weten: alle Zeeuwse oesters zijn MSC gecertificeerd. Zo weet je dat je een duurzaam product koopt.

Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken
Opening oesterseizoen 2016

Kopek BV: oesters en alikruiken

Zo bezocht Lekker Tafelen onder andere Kopek BV, een sympathiek familiebedrijf dat met zorg Oesters vist, verpakt en verhandelt. Maar daarnaast handelen ze ook in alikruiken, heerlijke kleine slakachtige schelpjes. Ze worden geraapt in Schotland en Ierland, want helaas zijn ze op de bodem van de Oosterschelde nauwelijks meer te vinden. Alleen de besten worden verkocht. Daarvoor liggen er een soort omgekeerde dakpannen in de oesterputten. Als de alikruiken sterk genoeg zijn om daar op te kruipen, worden ze verhandeld, anders niet. Ze zijn ook ‘hard’ voor hun oesters. De oesterputten van Kopek BV staan droog bij eb, zo wordt de sluitspier van de oester getraind. Dat komt de kwaliteit ten goede, de oester blijft dan ook langer leven nadat hij uit het water is gevist.

Zee-eterij ‘De Viskeete’; vis, schaal- en schelpdieren eten bij de oesterputten

De Horeca heeft haar weg ook gevonden rondom de oesterputten. Voor elk wat wils: van super sjiek, heerlijk en hip (zoals de Oesterij, klik hier) tot eerlijk authentiek. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij zee-eterij ‘De Viskeete’ van Oesterkweker Piet van Oost, een kruising tussen cafetaria en restaurant. Hier kun je van kreukels tot kreeft, mosselen en oesters, maar ook zes soorten (!) zelfgemaakte viskroketjes krijgen, met uitzicht op de bootjes. Om mee te nemen, of om gezellig daar te nuttigen. Wij genoten daar van een heerlijk plateau de fruits de mer.

Bij veel bedrijven leiden ze je tegenwoordig overigens graag rond en kunnen ze veel vertellen. Ook als consument kun je hier meestal je oesters of andere Zeeuwse heerlijkheden uit de zee kopen. De omweg waard! Let op! Het (platte) oesterseizoen is van eind september tot april, terwijl de creuses vaak wél het hele jaar door te krijgen zijn.

Tags: Vis - Schaal- en schelpdierenVis - Verse visZeeland
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

grillworst
Nieuws & Opinie

Bij deze slagers moet je zijn voor de allerlekkerste grillworst

Port en Kaas CREDITS @Alice Bown
Nieuws & Opinie

Port en kaas; combineren maar!

appels plukken Bunnik
Nieuws & Opinie

Zelf appels plukken? Ga dit of volgend weekend naar Bunnik

aardappels rooien
Nieuws & Opinie

Ga zelf aardappels rooien op de Nationale Aardappelrooidag

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen