Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Oesters beleven in Yerseke – Opening oesterseizoen 2016

Zeeuwse Oesters beleven in Yerseke. De opening van het seizoen 2016 en een rondje Yerseke met tips om ook zelf Oesters te beleven in Yerseke.

0 1.097

Oesters beleven in Yerseke  – Ook dit jaar was Lekker Tafelen weer uitgenodigd voor de opening van het Oesterseizoen op 26 september 2016. Dit maal speelde het feest zich af vanuit Bruinisse, waar op de Grevelingen de eerste sleep oesters van de YE 39 werd aangeboden aan wethouder Izak Vogelaar van Reimerswaal, burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland en wethouder Arend-Jan van der Vlugt van Goeree-Overflakkee. Op de Grevelingen groeien de platte oesters, een van de beste oesters die er zijn. Voedzaam, verfijnd van smaak, maar bovenal bijzonder lekker. Maar om de oester écht goed met al je zintuigen te beleven moet je in Yerseke zijn.


Zeeuws trots: de Oestervisserij

Vlak achter de Oosterschelde licht het pittoreske Yerseke. Het merendeel van de ongeveer 30 bedrijven die bij de oestervisserij betrokken zijn, zitten gegroepeerd rondom de oesterputten. Dit zijn zeewaterbassins uit 1870, die nog steeds in gebruik zijn en waarin de oesters, nadat ze zijn gevangen, nog een paar weken verblijven om te ontstressen en te ontzanden (‘verwateren’). Rondom de oesterputten zijn verschillende oesterbedrijven gevestigd, vaak al van vele generaties lang.  Je kunt bij de meeste oesterbedrijven zelf oesters en andere schelpdieren kopen, een rondleiding krijgen en proeven.

Goed om te weten: alle Zeeuwse oesters zijn MSC gecertificeerd. Zo weet je dat je een duurzaam product koopt.

Kopek BV: oesters en alikruiken

Zo bezocht Lekker Tafelen onder andere Kopek BV, een sympathiek familiebedrijf dat met zorg Oesters vist, verpakt en verhandelt. Maar daarnaast handelen ze ook in alikruiken, heerlijke kleine slakachtige schelpjes. Ze worden geraapt in Schotland en Ierland, want helaas zijn ze op de bodem van de Oosterschelde nauwelijks meer te vinden. Alleen de besten worden verkocht. Daarvoor liggen er een soort omgekeerde dakpannen in de oesterputten. Als de alikruiken sterk genoeg zijn om daar op te kruipen, worden ze verhandeld, anders niet. Ze zijn ook ‘hard’ voor hun oesters. De oesterputten van Kopek BV staan droog bij eb, zo wordt de sluitspier van de oester getraind. Dat komt de kwaliteit ten goede, de oester blijft dan ook langer leven nadat hij uit het water is gevist.

Zee-eterij ‘De Viskeete’; vis, schaal- en schelpdieren eten bij de oesterputten

De Horeca heeft haar weg ook gevonden rondom de oesterputten. Voor elk wat wils: van super sjiek, heerlijk en hip (zoals de Oesterij, klik hier) tot eerlijk authentiek. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij zee-eterij ‘De Viskeete’ van Oesterkweker Piet van Oost, een kruising tussen cafetaria en restaurant. Hier kun je van kreukels tot kreeft, mosselen en oesters, maar ook zes soorten (!) zelfgemaakte viskroketjes krijgen, met uitzicht op de bootjes. Om mee te nemen, of om gezellig daar te nuttigen. Wij genoten daar van een heerlijk plateau de fruits de mer.

Bij veel bedrijven leiden ze je tegenwoordig overigens graag rond en kunnen ze veel vertellen. Ook als consument kun je hier meestal je oesters of andere Zeeuwse heerlijkheden uit de zee kopen. De omweg waard! Let op! Het (platte) oesterseizoen is van eind september tot april, terwijl de creuses vaak wél het hele jaar door te krijgen zijn.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer