Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Het hele jaar buiten koken met de Ofyr: buitengewoon onweerstaanbaar

De Ofyr is een prachtige vuurkorf op een sokkel, waar je bovendien heerlijk en gezellig het hele jaar door op kunt koken. Mooi om naar te kijken, een feestje om te gebruiken.

2 5.744

Het hele jaar buiten koken met de Ofyr: buitengewoon onweerstaanbaar

Het komt niet zo vaak voor dat je écht iets nieuws ontdekt in de kookwereld. Maar de Ofyr is zoiets nieuws en bij de eerste kennismaking was het meteen: wow, wat gaaf!

De Ofyr (spreek uit: oo-fier) laat zich het beste omschrijven als een object voor een totale vuurbeleving. Het is een kunstig object op een stoere sokkel, waarop een enorme ronde kegel – een soort mega-wok – rust, waarin je een stevig, beschut vuur op kunt stoken. Op deze ronde kegel is een brede ring geplaatst, van 12 mm. plaatstaal, die heel heet wordt en waarop je kunt bakken.  Hij is dus zowel mooi om naar te kijken, geeft vreselijk veel warmte af (waardoor hij heel geschikt als gezellige warmtebron) én je kunt er heerlijk culinair mee aan de slag. Want je kunt zowel dingen snel laten schroeien, als wat rustiger laten bakken: afhankelijk van of je dichter bij het vuur bakt of net wat meer langs de buitenkant.

In de winter duurt het – afhankelijk van de temperatuur – 30 à 45 minuten totdat de plaat heet genoeg is om er op te kunnen bakken, in de zomer tussen de 15 en 20 minuten.

De horeca is de Ofyr inmiddels ook al aan het ontdekken. Zelf was ik er getuige van dat een chef-kok er ruim 40 zeebaarzen tegelijkertijd op klaar maakte: er is immers genoeg plek voor. Doordat je op het hout kookt, krijg je een voorzichtige houtsmaak mee, zonder dat het dominant wordt. Daar kun je natuurlijk ook leuk mee gaan experimenteren.  Bijvoorbeeld door eens bijzonder hout te gebruiken, of kruiden mee te branden, of zelfs sterke drank erover te gieten.

Op verzoek van Ofyr, ging Lekker Tafelen er mee aan de slag.

Koken met de Ofyr, meer dan vlees en vis alleen

Natuurlijk kun je heerlijk vlees en vis bakken op de Ofyr. Zo nodig nog een beetje olie op de plaat, vlees of visje erop – eventueel met wat lekkere kruiden erover – en bakken maar. Spekplakjes worden in no-time superkrokant en smaken veel lekkerder dan uit de koekenpan.  Zodra je vlees gaar is, parkeer je het aan de buitenkant, of leg je het op een houten plankje op de kookring. Zo blijft het vlees wel warm, maar gaart het niet verder door. En omdat het dichtbij het vuur erg warm wordt – tegen de 300 graden aan – schroeit het vlees meteen dicht en blijven alle sappen bewaard.

Maar Ofyr is meer dan een barbecue. Naast vlees en vis kun je er de meest uiteenlopende dingen op klaarmaken. Zo probeerde ik  – met succes – een aantal makkelijke gerechten uit.

Zo grilde ik plakjes pompoen, die heerlijk krokant van buiten en zacht van binnen werden. Omwikkeld op het laatste moment nog met een plakje Parmaham, zalig!

Ook ik zette een Vacherin – een Franse kaas in een houten doosje – op de Ofyr en na een klein kwartiertje kon je daar heerlijk de gesmolten kaas uit dippen.

Brood bakken gaat ook uitstekend op de Ofyr. Nee, natuurlijk niet een halfje wit, maar lekker plat- of naanbrood. Meng bloem met wat water, zout, bakpoeder en olie of boter en kneed er kruiden, geraspte ui en/of kaas naar smaak door. Heerlijk!

Tot slot nog een eenvoudig maar verrukkelijke afsluiter: plakjes banaan afgewisseld door marshmallows in aluminiumfolie wikkelen en op de Ofyr laten smelten. Zo simpel, maar zó heerlijk.

 

Ofyr: Fikkie stoken en gezelligheid

De Ofyr is een echt gezelschaps-ding. Een fikkie stoken blijft natuurlijk altijd leuk voor mannen. En wat nou zo fantastisch is aan de Ofyr, is dat dat fikkie ook mag blijven branden terwijl je kookt. Dat zorgt er meteen ook voor dat ongevraagd alle aanwezigen zich behaaglijk om het vuur scharen en erbij komen staan. Want dankzij de stalen constructie straalt de Ofyr flink wat warmte uit. In het najaar of de winter sta je daar met een lekker gluhweintje bijvoorbeeld. De dag dat ik er mee bezig was, was het best fris, zo rond de 10 graden, maar mijn wollen vestje kon uit!

Wat het ook zo leuk maakt, is dat je meteen van de kookplaat af kunt snacken. Alsof je permanent boven een schaal met lekkere hapjes staat. Ieder kan zijn eigen hapjes maken, dus er is ook geen gedoe als iemand bepaalde dingen niet mag eten. Voor je het weet ontvouwt zich links van je een gezellig gesprek, staan ze tegenover je lekker te koken en rechts van je heerlijk te snacken. Wedden dat ook nog lang nadat iedereen is uitgegeten, de meeste mensen zich nog steeds knus bij elkaar blijven staan om het vuur heen? En dat samenzijn maakt de Ofyr zo gezellig en bijzonder.

Aan alles is gedacht bij de Ofyr

Hans Goossens, de bedenker van de Ofyr, heeft zich laten inspireren door de Zwitserse Feuerring. Maar hij vervolmaakte deze ‘vuurbeker’ door hem uit losse onderdelen te laten bestaan en hem op een sokkel te plaatsen. Doordat de Ofyr een sokkel heeft, kun je op sta-hoogte koken en hoef je niet op je knieën. Dat is veel handiger. Doordat zowel de kegel als de plaat losse elementen zijn, kun je het toch wel zware object, met zijn tweeën gemakkelijk tillen. De sokkel is bovendien zó gemaakt, dat zelfs wanneer de sokkel op een lichte helling staat, je de kom toch nog waterpas kunt neerzetten.

Het gat in het midden is zó groot, dat je de houtresten eenvoudig met een stoffer en blik kunt verwijderen. Onderin de kegel zit ook een gat, waardoor het (regen)water weglekt.

Het materiaal is zeer onderhoudsvriendelijk. Terwijl de plaat nog warm is even met een krabbertje er over en vervolgens met een doekje (olijf)olie er overheen. Als je de Ofyr niet heel vaak gebruikt en je hebt de discipline om de bovenplaat elke paar dagen toch nog even met een doekje olie in te vetten, blijft hij jaren mooi. Heb je die discipline niet? Geen nood: je krijgt er een staalborsteltje bij om eventuele roestplekjes die zich kunnen vormen weg te borstelen en ook dan is er niets meer aan de hand.

De Ofyr wordt helemaal in Nederland gemaakt en geleverd met een aantal mooie, nuttige gadgets van Rösle.

Gadgets

O, en de horeca kan de Ofyr ook voor een seizoen huren. Als je hem daarna toch wilt houden – en die kans is groot – gaat de betaalde huurprijs gewoon van de verkoopprijs af. Netjes toch?

Benieuwd geworden?

Check voor meer informatie op www.ofyrnl.com/nl.

Disclaimer: Voor dit bericht hebben wij een financiële vergoeding ontvangen

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Riëtte zegt

    Maken nu al 3 jaar gebruik van deze multi functionele manier van eten bereiden en elke keer is het weer feest. Mijn kleinkinderen zijn vooral blij dat er als toetje heerlijke pannenkoeken op worden gebakken, lekker bolletje ijs erbij en ook de grote mensen zijn happy.
    Ook het schoonmaak gemak is een groot voordeel, even met een plamuurmes erover en klaar.

    1. Redactie zegt

      Leuk dat je het deelt Riëtte, de OFYR is gewoon een fijn en vooral gezellig apparaat. Volop van genieten dus!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer