De culinaire Jacobsroute in Paznaun-Ischgl in Tirol (Oostenrijk)
Het concept spreekt ons erg aan: je wandelt ‘s zomers in de bergen van berghut naar berghut en wanneer je daar aan komt, krijg je voor € 15 een maaltijd gecreëerd door een sterrenkok. Geen gebruikelijke liflafjes, maar een vullende maaltijd die aansluit bij de behoefte van wandelaars. Kan-niet-waar-zijn? Écht wel! Lekker Tafelen is uitgenodigd en gaat van 3 tot en met 5 juli a.s. deze culinaire Sint Jacobsroute in het Paznaun-Ischgl dal voorproeven.
Culinair Mekka van de Alpen
Paznaun-Ischgl timmert flink aan de weg: dit ski- en wandelgebied (vlakbij bijvoorbeeld Galthür en Sankt Anton) onderscheidt zich vanwege zijn vele culinaire mogelijkheden. Begin 2015 werd het al door Gault & Milliau uitgeroepen tot het ‘culinaire Mekka van de Alpen’. Naast de ‘gewone’ daghap-kantines, die nu eenmaal bij skigebieden (helaas) horen, heel veel uitspanningen met een goede, tot zeer goede maaltijd. Met mooie relax-terrassen, waardoor het genieten van de alpenzon tot nog grotere ‘hoogtes’ komt.
Daar boorduren ze graag op voort. In 2009 is het initiatief van de culinaire Jacobsroute in het leven geroepen, met hulp van de Internationaal gerenomeerde ‘chefkok van de eeuw’ Eckart Witzigmann. Zodat het voor wandelaars en mountainbikers extra aantrekkelijk wordt om juist naar Paznaun-Ischgl te komen. De Jacobsroute is de weg die pelgrims liepen en nog steeds lopen naar Santiago de Compostella. Door heel Europa leiden er allerlei wegen naar toe. Dus ook door de Alpen. Langs deze eeuwenoude route zijn in Paznaun-Ischg vier berghutten, die normaal gesproken een eerlijke maar eenvoudige maaltijd serveren. In de zomermaanden wordt dat helemaal anders: iedere berghut serveert dan de creatie van één van de vier voor een jaar geselecteerde vier sterrenkoks, die zij speciaal voor de gelegenheid ontwikkelden en leren te maken aan de lokale chef.
Sterrenkoks in Paznaun-Ischgl
De gerechten zijn dit jaar gecreëerd door vier Sterrenkoks, die samen zelfs goed zijn voor zeven Michelinsterren. Uitgangspunt is natuurlijk hun eigen stijl, maar ook de culinaire streekproducten zullen worden meegenomen. Onze eigen “belofte van het jaar” Laurent Smallegange van restaurant Spetters (1 Michelinster) in Breskens is er bij dit jaar. Wat hij zal gaan klaarmaken? Hij laat zich graag inspireren door alles wat er om hem heen groeit en bloeit. Ik gok op iets met riviervis en alpenkruiden.
Dan komt uit het Verenigd Koninkrijk Matthew Tomkinson. Ook hij is een jonge, veelbelovende kok, met inmiddels 1 ster en al winnaar van vele prijzen. Hij begon met een vegetarisch restaurant. Ik ben wel benieuwd of hij ook nu gaat voor een vegetarisch gerecht…
De Duitse Jörg Sackmann heeft inmiddels al 2 michelinsterren op zijn conto staan. Zijn hotel-restaurant ligt in het Zwarte woud, en op zijn menukaart staan veel prikkelende combinaties: vruchten bij hartig, vlees en vis in één gerecht, veel truffel. Dus dat beloofd ook wat spannends.
Tenslotte uit Frankrijk komt Marc Veyrat, al tweemaal goed voor 3 michelinsterren. Hij komt zelf uit de Alpen – uit de Savoye, waar hij zijn restaurant heeft. Misschien creëert hij wel iets met een mooie bergkaas?
Net als ik benieuwd geworden? Nog even geduld, en op 3, 4 en 5 juli a.s. zal je het allemaal precies van me te weten komen!