Op bezoek bij Hatziyiannakis in Griekenland
Deze lente explodeert het in Nederland van leuke “eet-evenementen”, het Food Film Festival, The taste of Amsterdam, Food Revolution Day, ontbijtjes links en rechts, leuke markten en natuurlijk Vlaggetjesdag. En Lekker Tafelen is terecht natuurlijk overal bij. Maar ik niet, want ik ging op vakantie. Geen vervelend alternatief hoor ik jullie denken en natuurlijk is dat ook helemaal zo, maar als foodie tot in het merg van mijn botten baalde ik wel een beetje dat ik niet beter naar de kalender had gekeken voordat ik deze weken vastgezet had.
Een beetje baldadig vroeg ik daarom ook aan meneer Lekker Tafelen of hij niet iets leuks te bezoeken had in Griekenland, een geintje natuurlijk. Echter, nog geen twee dagen later zat er een berichtje in mijn mailbox met een aantal bedrijven die graag iemand van Lekker Tafelen wilden ontvangen. Sommige echt wat te veel uit de richting, maar er zat er eentje tussen die precies in mijn schema paste. En dat was Hatziyiannakis in Pireaus. Na wat bellen en mailen stond er 1 dag voor ik vertrok ook daadwerkelijk een afspraak.
Hatziyiannakis
Ik geef toe, voordat ik het kantoor van Hatziyiannakis binnenstapte heb ik de naam wel honderd keer in gedachten en zeker 20 keer hardop gezegd. Want het is geen naam die je hier in ons polderlandje regelmatig tegenkomt. Het is een echte Griekse naam en de achternaam van diegene die dit bedrijf ruim 60 jaar geleden heeft opgericht. Kan je maar beter eerst even op oefenen, want van deze producent van heerlijke dragees wilde ik graag meer weten.
Dragees van Hatziyiannakis
Dragees? Zo worden sommige pillen toch ook genoemd? En ja, dat klopt maar ik heb het over bijzondere snoepjes, vaak verpakt in mooie zakjes van tule wanneer ze als bedankje worden gegeven op feesten. Vandaar dat ze soms ook bruidssuikers of doopsuikers worden genoemd. Meestal met een kern van amandel of chocolade en een suikerlaagje er omheen. Je ziet ze in allerlei kleuren. Vandaar dat pillen soms ook zo genoemd worden, door dat suikerlaagje er omheen.
Het soort dragees met alleen een amandel zijn maar een klein deel van wat Hatziyiannakis maakt, want zij kijken duidelijk verder dan alleen de traditionele dragees. Bij mijn bezoek stonden er (veel) bakjes met alle variaties snoepjes klaar. Bij allemaal zit een eigen verhaal, een lange periode van ontwikkeling en soms een specifiek deel van de wereld als afzetmarkt. Er zijn bijvoorbeeld voor de USA dragees ontwikkelt met een crispy kern. Maar daarnaast ook wordt er gekeken naar vervanging voor basisingrediënten, zo zijn er sinds kort bijvoorbeeld ook chocolade-amandel dragees met stevia als gebruikte zoetstof. Voor bedrijven is er zelfs de mogelijkheid ze te laten bedrukken met hun eigen logo. Bijzonder vond ik te horen dat het grootste deel van de ingrediënten uit het buitenland komt, waarvoor de enige reden de kwaliteit van het ingrediënt is. Alleen het beste van het beste! En natuurlijk moesten ze allemaal geproefd worden (tja, wij van Lekker Tafelen hebben het zwaar).
Sweet Pebbles
Als toetje kwamen de Sweet Pebbles op tafel. Eetbare kiezels worden ze ook wel genoemd, dragees met een vulling van bijvoorbeeld kersen, dadels, walnoot, sinaasappel of citroen verpakt in een laagje pure of melk chocolade en een suikerlaagje als randje. Elke verschillende Pebble is genoemd naar een Grieks eiland en zij dragen dus prachtige namen zoals Naxos, Ios en Patmos. Werkelijk heerlijk zijn deze pareltjes, en absoluut niet te vergelijken met de nepkiezels die ik soms vlak voor Pasen bij ons in de supermarkt zie liggen. Geloof me, eenmaal een Griekse kiezel geproefd, nooit meer anders!
Na anderhalf uur luisteren naar bijzondere verhalen over de historie, de ontwikkeling en de gedachtes van Hatziyiannakis bij elke dragee, maar vooral door het proeven kan ik me zo goed voorstellen dat deze mensen trots zijn, trots op het produkt dat ze met alle 65 werknemers in twee fabrieken (in Pireaus en Thessaloniki) maken. En dat dat zeker ook gewaardeerd wordt binnen Griekenland kwam ik een week later achter toen ik op een van die eilanden op een toonbank mooi op een rijtje de diverse dragees zag staan. Toen ik vertelde een paar dagen eerder bij Hatziyiannakis op bezoek geweest te zijn, vertelde men daar het hele verhaal nog eens dunnetjes over. Met diezelfde trots.
Heb ik je nieuwsgierig gemaakt en wil je meer weten over dit mooie bedrijf, neem dan eens een kijkje op hun site. Denk je nu: die wil ik ook proeven, neem dan contact op met Bommels Conserven. Zij importeren de produkten van Hatziyiannakis in Nederland. Zij hebben daarnaast trouwens ook nog heel veel andere heerlijkheden op de schappen staan, neem zeker eens een kijkje op de site.