• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, augustus 18, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Op bezoek bij Hatziyiannakis in Griekenland

door Marlene Stolte
in Nieuws & Opinie
0
0
Op bezoek bij Hatziyiannakis in Griekenland

Op bezoek bij Hatziyiannakis in Griekenland

Deze lente explodeert het in Nederland van leuke “eet-evenementen”, het Food Film Festival, The taste of Amsterdam, Food Revolution Day, ontbijtjes links en rechts, leuke markten en natuurlijk Vlaggetjesdag. En Lekker Tafelen is terecht natuurlijk overal bij. Maar ik niet, want ik ging op vakantie. Geen vervelend alternatief hoor ik jullie denken en natuurlijk is dat ook helemaal zo, maar als foodie tot in het merg van mijn botten baalde ik wel een beetje dat ik niet beter naar de kalender had gekeken voordat ik deze weken vastgezet had.

Een beetje baldadig vroeg ik daarom ook aan meneer Lekker Tafelen of hij niet iets leuks te bezoeken had in Griekenland, een geintje natuurlijk. Echter, nog geen twee dagen later zat er een berichtje in mijn mailbox met een aantal bedrijven die graag iemand van Lekker Tafelen wilden ontvangen. Sommige echt wat te veel uit de richting, maar er zat er eentje tussen die precies in mijn schema paste. En dat was Hatziyiannakis in Pireaus. Na wat bellen en mailen stond er 1 dag voor ik vertrok ook daadwerkelijk een afspraak.

Hatziyiannakis

Ik geef toe, voordat ik het kantoor van Hatziyiannakis binnenstapte heb ik de naam wel honderd keer in gedachten en zeker 20 keer hardop gezegd. Want het is geen naam die je hier in ons polderlandje regelmatig tegenkomt. Het is een echte Griekse naam en de achternaam van diegene die dit bedrijf ruim 60 jaar geleden heeft opgericht. Kan je maar beter eerst even op oefenen, want van deze producent van heerlijke dragees wilde ik graag meer weten.

Dragees van Hatziyiannakis

Dragees? Zo worden sommige pillen toch ook genoemd? En ja, dat klopt maar ik heb het over bijzondere snoepjes, vaak verpakt in mooie zakjes van tule wanneer ze als bedankje worden gegeven op feesten. Vandaar dat ze soms ook bruidssuikers of doopsuikers worden genoemd. Meestal met een kern van amandel of chocolade en een suikerlaagje er omheen. Je ziet ze in allerlei kleuren. Vandaar dat pillen soms ook zo genoemd worden, door dat suikerlaagje er omheen.

Op bezoek bij Hatziyiannakis in GriekenlandHet soort dragees met alleen een amandel zijn maar een klein deel van wat Hatziyiannakis maakt, want zij kijken duidelijk verder dan alleen de traditionele dragees. Bij mijn bezoek stonden er (veel) bakjes met alle variaties snoepjes klaar. Bij allemaal zit een eigen verhaal, een lange periode van ontwikkeling en soms een specifiek deel van de wereld als afzetmarkt. Er zijn bijvoorbeeld voor de USA dragees ontwikkelt met een crispy kern. Maar daarnaast ook wordt er gekeken naar vervanging voor basisingrediënten, zo zijn er sinds kort bijvoorbeeld ook chocolade-amandel dragees met stevia als gebruikte zoetstof. Voor bedrijven is er zelfs de mogelijkheid ze te laten bedrukken met hun eigen logo. Bijzonder vond ik te horen dat het grootste deel van de ingrediënten uit het buitenland komt, waarvoor de enige reden de kwaliteit van het ingrediënt is. Alleen het beste van het beste! En natuurlijk moesten ze allemaal geproefd worden (tja, wij van Lekker Tafelen hebben het zwaar).

Sweet Pebbles

Op bezoek bij Hatziyiannakis in GriekenlandAls toetje kwamen de Sweet Pebbles op tafel. Eetbare kiezels worden ze ook wel genoemd, dragees met een vulling van bijvoorbeeld kersen, dadels, walnoot, sinaasappel of citroen verpakt in een laagje pure of melk chocolade en een suikerlaagje als randje. Elke verschillende Pebble is genoemd naar een Grieks eiland en zij dragen dus prachtige namen zoals Naxos, Ios en Patmos. Werkelijk heerlijk zijn deze pareltjes, en absoluut niet te vergelijken met de nepkiezels die ik soms vlak voor Pasen bij ons in de supermarkt zie liggen. Geloof me, eenmaal een Griekse kiezel geproefd, nooit meer anders!

Na anderhalf uur luisteren naar bijzondere verhalen over de historie, de ontwikkeling en de gedachtes van Hatziyiannakis bij elke dragee, maar vooral door het proeven kan ik me zo goed voorstellen dat deze mensen trots zijn, trots op het produkt dat ze met alle 65 werknemers in twee fabrieken (in Pireaus en Thessaloniki) maken. En dat dat zeker ook gewaardeerd wordt binnen Griekenland kwam ik een week later achter toen ik op een van die eilanden op een toonbank mooi op een rijtje de diverse dragees zag staan. Toen ik vertelde een paar dagen eerder bij Hatziyiannakis op bezoek geweest te zijn, vertelde men daar het hele verhaal nog eens dunnetjes over. Met diezelfde trots.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt en wil je meer weten over dit mooie bedrijf, neem dan eens een kijkje op hun site. Denk je nu: die wil ik ook proeven, neem dan contact op met Bommels Conserven. Zij importeren de produkten van Hatziyiannakis in Nederland. Zij hebben daarnaast trouwens ook nog heel veel andere heerlijkheden op de schappen staan, neem zeker eens een kijkje op de site.

Tags: Grieks
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Lokaal fruit
Nieuws & Opinie

(Lokaal) fruit eten; echt een gezonde gewoonte

vis eten
Nieuws & Opinie

Vis eten; 1 of 2 keer per week is lekker & gezond

zuivel keuze
Nieuws & Opinie

Is melk, goed voor elk? Met andere woorden, is zuivel nog wel zo gezond?

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?
Nieuws & Opinie

Is vlees eten eigenlijk nog wel een verantwoorde keuze?

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Donna van Vliet op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Angela op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Connie Derks op Botersaus
  • Redactie op Krieltjes op een stokje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen