Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Peulvruchten party bij de Amerikaanse ambassade

Lekker Tafelen was te gast bij een heuse peulvruchten-party bij de Amerikaanse ambassadeur thuis. Want 2016 is volgens de VN het jaar van de peulvrucht. Goed moment dus om bonen, erwten en linzen te promoten.

0 491

Peulvruchten party! – Als schrijver voor een online foodmagazine krijg je de gelegenheid om op plekken te komen waar je normaal alleen maar langs fietst. Zo woon ik al heel wat jaartjes in Den Haag, maar had ik de residentie van de Amerikaanse ambassade nog nooit van binnen gezien. Gelukkig heeft de VN 2016 uitgeroepen tot het jaar van de peulvrucht en hebben Amerikaanse peulvruchten producenten een gezonde interesse in de Europese markt en meer specifiek de Nederlandse markt. Zo organiseerden de Amerikanen dus een peulvruchten-proef-event in de residentie waar Vanessa van Koppen en ik zelf onze opwachting mochten maken.


Peulvruchten gezond wonder(voedings)middel

peulvruchten burger
Heerlijke kikkererwtenburger met wilde gerookte zalm. Hiervoor kwamen wij terug!

Na het passeren van de degelijke veiligheidsmaatregelen, zoals we dat van de Verenigde Staten gewend zijn, werden we hartelijk onthaald. Een korte introductie door hoogwaardigheidsbekleders volgde. Toen een interessante presentatie van een dame van het Amerikaanse productschap voor peulvruchten. Zo wist zij te vertellen dat peulvruchten op het veld aan de plant drogen. Een fascinerend feitje dat ik nog niet kende. Verder zijn peulvruchten gezond, natuurlijk calorie-arm, vezel- en mineraalrijk en een uitstekende vleesvervanger. Bovendien kost de productie van een kilo peulvruchten maar 2 % van de hoeveelheid water die nodig is om een kilo rundvlees bij de consument te krijgen. Het is dus ook nog eens een heel duurzaam voedingsmiddel.

Er volgde een praatje van het voedingscentrum, die het bovenstaande vanuit hun zelfverklaarde, onafhankelijke positie bevestigden.

Tenslotte kwam Luc Kosters chef-kok van het Bolenius restaurant in Amsterdam aan het woord. Hij kookt louter met groenten en is groot fan van peulvruchten. Zo groot dat hij zijn naam als ambassadeur verbonden heeft aan ‘Blije Boon’. Een initiatief dat het jaar van de peulvrucht in Nederland promoot. Luc betoogde dat als we willen dat mensen meer peulvruchten gaan eten we ze vooral heel lekker moeten bereiden, dan gaan mensen er vanzelf meer van willen. Een boodschap die wij van Lekker Tafelen natuurlijk geheel onderschrijven!

Peulvruchten gerechten: variatie genoeg

Na het officiële gedeelte was het proeven geblazen! Veel originele en minder originele gerechtjes in geslaagde en minder geslaagde uitvoeringen passeerden de revue. Wat te denken van een smoothie met witte bonen en mango? Of in Indiase rode linzensoep? Echt spannend, maar niet altijd heel smakelijk waren de toetjes met bonen. En mijn absolute favoriet was een burger van kikkererwten met zalm. De recepten werden overal bij geleverd, dus die ga ik zeker zelf nog eens maken!

Peulvruchten: meer, meer, meer!

Misschien ben ik wel geen goed voorbeeld, want ik heb altijd al een zwak voor peulvruchten gehad, maar zelfs minder grote fans waren na afloop toch heel enthousiast over die klein, onvolprezen, praktische, smakelijke, houdbare, gezonde en veelzijdige bonen, erwten en linzen! En hoewel ik al graag peulvruchten at, heb ik me voorgenomen om die hoeveelheid weer eens drastisch te vergroten. Leve 2016! Leve het jaar van de peulvrucht!

Al zin in peulvruchten gekregen? Laat je inspireren. Klik hier voor een aantal van onze lekkere recepten met peulvruchten.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer