Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Plus lanceert 4 nieuwe wijnen met een Hollandse achtergrond

“Hollands vakmanschap maakt deze wijnen zo bijzonder; net als de kunst in het Rijksmuseum” – Plus lanceert 4 nieuwe wijnen met een Hollandse achtergrond.

1 889

Plus lanceert 4 nieuwe wijnen met een Hollandse achtergrond – Supermarktketen PLUS heeft onlangs een aantal nieuwe wijnen aan hun assortiment toegevoegd. En dat zijn best bijzondere! Het zijn namelijk vier wijnen die in het buitenland worden gemaakt door Nederlandse wijnmakers. De pers wordt op de hoogte gesteld tijdens een wijnmakerslunch in RIJKS© Restaurant in Amsterdam.

Innovatie is het toverwoord

Eric Leebeek, commercieel directeur van PLUS, laat weten trots te zijn op de PLUS-winkels. Alle 260 winkels worden bemand/vrouwd door in totaal 220 zelfstandige ondernemers. Met elkaar vormen zij de coöperatie PLUS die staat voor ‘groen’ en ‘goed eten. “En drinken natuurlijk” grapt Eric, “want vanmiddag zijn er natuurlijk hoofdzakelijk wijnmensen aanwezig”. Onlangs is PLUS uitgeroepen tot ‘Beste Vers-Supermarkt van Nederland. Iets om trots op te zijn, maar PLUS wil meer. De ambitie is de titel ‘Beste Supermarkt van Nederland’ te behalen. Al 12 jaar is PLUS, volgens gegevens van onderzoeksbureau Nielsen, de Beste Wijnsupermarkt van Nederland. “En dat willen we graag blijven”, meldt Eric vastbesloten. Innovatie is daarbij het toverwoord.

Hollands vakmanschap

Innovatief is de introductie van de nieuwe wijnen die vanmiddag worden gepresenteerd. Het idee is afkomstig van Elke Wolterink, PLUS wijnkoper, toen zij de wijnkaart van het RIJKS onder ogen kreeg. Daar heeft men namelijk uitsluitend wijnen van Nederlandse wijnmakers op de kaart staan. Dat unieke idee wilde Elke aanbieden aan een groter publiek. Na een zoektocht van ruim een jaar had ze een serie van vier wijnen samengesteld waar ze zeer tevreden over is. “Hollands vakmanschap maakt deze wijnen zo bijzonder; net als de kunst in het Rijksmuseum”.

01-plus-supermarkten-lanceert-4-nieuwe-wijnen-met-een-hollandse-achtergrond-bij-rijks-amsterdam-9111

06-plus-supermarkten-lanceert-4-nieuwe-wijnen-met-een-hollandse-achtergrond-bij-rijks-amsterdam-9125

13-plus-supermarkten-lanceert-4-nieuwe-wijnen-met-een-hollandse-achtergrond-bij-rijks-amsterdam-9158

03-plus-supermarkten-lanceert-4-nieuwe-wijnen-met-een-hollandse-achtergrond-bij-rijks-amsterdam-9118

De etiketten: strak en stoer

Net als aan de keuze van de wijnmakers is aan de uitstraling van de flessen veel aandacht besteed. De etiketten zien er strak en stoer uit en zijn voorzien van een oranje schroefdop. Een voor een stellen de wijnmakers zich voor en laten ons hun wijnen proeven. Bij elke wijn heeft de keuken van het RIJKS een gerechtje gemaakt. En dat doen ze fantastisch!

De Chenin uit Zuid-Afrika: heerlijk fris en rond

De aftrap is voor Eric Verhaak & Mariëtte Ras, die hun wijnmakerij in Zuid-Afrika hebben. Jammer genoeg kunnen zij niet lijfelijk aanwezig zijn, maar in een video nemen ze ons mee naar Paarl, waar hun wijnmakerij zich bevindt, en de wijn die ze voor PLUS maakten. Ze vertellen over het ontstaan van hun bedrijf. Ze hielden van Holland maar voelden dat er meer was dan dat. Na omzwervingen over de hele wereld belandden ze zo’n vijftien jaar geleden in Zuid-Afrika. Ze moesten destijds nog veel leren, want van wijn wisten ze niet meer dan dat ze het lekker vonden.

Inmiddels maken ze van hun geliefde druif chenin blanc de mooiste wijnen. Zo ook de Chenin die ze voor PLUS maken. Chenin blanc is een druif waar je alle kanten mee uit kunt: zoet, droog, moussserend…. Voor de wijn voor PLUS kozen Eric en Mariëtte druiven uit twee verschillende bodemsoorten die in Paarl voorkomen: graniet en schali. Na de oogst maakten ze de blend waarbij ze speelden met percentages van de ene en de andere grondsoort. Net zolang tot ze tevreden waren met het resultaat. En dat resultaat proeven wij vanmiddag.

De Chenin van Eric en Mariëtte is heerlijk fris en rond met licht tropisch fruit en mooie verfijnde zuren. Ik proef ook een lichte ziltigheid en in de afdronk blijft hij lekker fris hangen.

De Chenin van Eric en Mariëtte is heerlijk fris en rond met licht tropisch fruit en mooie verfijnde zuren. Ik proef ook een lichte ziltigheid en in de afdronk blijft hij lekker fris hangen. Bij het gerechtje: ‘Ceviche van Sint Jakobsmossel – tigermilk – zuring- mais’ past hij perfect. In beiden proef je dezelfde zuren, zoetheid en bittertjes.

De Sauvignon uit Touraine: lekker fris en sappig

De tweede wijnmaker die zich voorstelt is Charles Loupart (of eigenlijk is zijn naam IJsbouts) uit de Loirestreek. Zijn eerste kennismaking met wijn was toen hij een wijn uit de kelder van zijn grootmoeder mocht uitzoeken. Dat was een heel bijzondere. Daarna is hij wijn als iets bijzonders blijven beschouwen. Samen met een compagnon kwam hij zo’n dertien jaar geleden in de Loirestreek terecht waar zij in Touraine besloten wijn te gaan maken. Met vallen en opstaan hebben ze een klein imperium opgebouwd. Want “om succesvol wijn te maken moet je niet alleen een goede wijnboer zijn, maar ook een goede wijnmaker én verkoper.

Van deze word ik vrolijk. Hij stuift niet, zoals veel Nieuw-Zeelandse Sauvignons, je glas uit. Je ruikt fris citrusfruit, grapefruit. Hij is lekker sappig. Je proeft wel het groene van sauvignon. Het is een heel vriendelijke wijn, goed doordrinkbaar.

De Sauvignon-blanc’s uit Touraine zijn helemaal zijn smaak. “De frisheid van Sauvignon uit Touraine is altijd herkenbaar”. Nu ben ik zelf geen grote fan van sauvignon blanc. Vaak vind ik de wijnen van die druif te hard, groen en zuur. Maar van deze word ik vrolijk. Hij stuift niet, zoals veel Nieuw-Zeelandse Sauvignons, je glas uit. Je ruikt fris citrusfruit, grapefruit. Hij is lekker sappig. Je proeft wel het groene van sauvignon. Het is een heel vriendelijke wijn, goed doordrinkbaar. Het gerechtje erbij: ‘Gepofte rode biet – gerookte vinaigrette – zuring – dashiboter’.

08-plus-supermarkten-lanceert-4-nieuwe-wijnen-met-een-hollandse-achtergrond-bij-rijks-amsterdam-9133

De rode wijn uit de Rhône: kruidig en krachtig

Dan gaan we over op de rode wijnen. Daan en Elvire van Dijkman hebben hun wijnmakerij Domaine de Marotte aan de voet van de Mont Ventoux in Frankrijk. Wijn is Daan met de paplepel ingegoten, want zijn vader was wijnimporteur. Op 14-jarige leeftijd werkte hij al bij een wijnbedrijf waar hij de meehielp de wijnen over te pompen. “Nu weet ik dat dat ‘soutirage’ heet”. Hij voor een studie levensmiddelentechnologie en specialiseerde zich in drankentechnologie. Na zijn studie werkte hij onder meer voor een bierbedrijf in Zuid-Afrika en bij distilleerderij Hooghoudt in Groningen. Hij ontmoette Elvire die tuinbouw had gestudeerd. Veel van hun vakanties besteedden ze aan het meerwerken aan het ‘familieproject’ Domaine de Marotte, dat de ouders van Daan als hobby/buitenhuis hadden aangeschaft. Heel blij waren ze toen ze in 1997 de kans kregen het Domaine over te nemen. De weg naar het wijnmaken was ook hier zwaar: “We zijn veel beren op ons pas tegen gekomen, maar die hebben we weer in hun hok geplaatst”.

De wijn heeft veel dik donker cassisfruit in de neus en is heel kruidig en krachtig. Hij is sappig, heeft een prettig bittertje, een vleugje witte peper en frisse zuren.

Inmiddels maken Daan en Elvire mooie wijnen en ontvangen ze ook nog eens zo’n 8000 bezoekers per jaar op hun Domaine. De wijn die zij voor PLUS maakten bestaat voornamelijk uit grenache, aangevuld met wat carignan, syrah en mourvèdre, allemaal typische druiven uit de Zuid-Rhône. De grenache heeft even gerijpt op grote vaten van 600 liter. Dat geeft de wijn net iets meer structuur. Teveel vanilletonen in hun wijn wil Daan niet. De wijn heeft veel dik donker cassisfruit in de neus en is heel kruidig en krachtig. Hij is sappig, heeft een prettig bittertje, een vleugje witte peper en frisse zuren. Past heel goed bij het gerechtje ‘Tartaar van runderhaas – wilde spinazie – chorizo – uiringen’, met name door de gerookte smaak van de chorizo.

De Grenache uit Spanje: sappig en elegant

Tot slot is wijnmaker Louis Geirnaerdt aan de beurt. Samen met echtgenote Eugenie van Ekeris woont en werkt hij in het zonnige Spanje. Tijdens zijn studie geologie was hij er voor het eerst. Hij werd getroffen door de ruimte, het licht, het landschap. Op een studentenfeestje in Utrecht onmoette hij Eugenie en de liefde voor Spanje, eten en drinken bleek wederzijds. Hij had een goede leerschool toen hij voor Miguel Torres aan het werk ging in Barcelona. Ook stond hij aan de wieg van Enate Winery, een van Spanje’s succesvolste wijnbedrijven. Hij werkte 24/7 maar kreeg daar juist volop energie van: een eigen wijnbedrijf was het logische vervolg. De wijn die hij voor PLUS maakt komt uit Navarra en maakte hij samen met de biologisch-dynamische wijnbouwer Juan Glaria. Hij is voor 100% gemaakt van garnacha, Spaans voor grenache. Veel wijnen die in Spanje van deze druif worden gemaakt zijn dik, donker en erg alcoholisch.

Deze wijn is niet zwaar maar juist zacht en elegant. Hij heeft veel kersenfruit in de neus en een zoete kruidigheid. Hij is heel sappig met rood fruit, kersen en een pittige kruidigheid. In de afdronk weer lekker fris fruit.

Maar omdat de wijngaarden van Louis en Eugenie in het noorden van Spanje liggen en de Golf van Biskaje voor de nodige verkoeling zorgt is deze wijn niet zwaar maar juist zacht en elegant. Hij heeft veel kersenfruit in de neus en een zoete kruidigheid. Hij is heel sappig met rood fruit, kersen en een pittige kruidigheid. In de afdronk weer lekker fris fruit. Heerlijk smaakt hij ook bij het gerechtje dat RIJKS erbij maakt: ‘Gebraden eendenborst – pompoen – hazelnoot – parelgort’

De PLUS Hollands Vakmanschap wijnen die vandaag werden gepresenteerd kosten allemaal € 5,99 per fles.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. hendrik klerx zegt

    jammer dat in het schap de serie wijnen niet bij/naast elkaar staan zoals de leuke poster dat wel doet. het is onbegonnen werk ze te vinden. of is dit juist de bedoeling. heb inmiddels de loupart en die van daan en elvire gevonden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer