• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Nieuws & Opinie

Port en kaas; combineren maar!

Geïnspireerd door Warre's Port en Bourgondisch Lifestyle kazen

door Redactie
in Nieuws & Opinie
0
0
Port en Kaas CREDITS @Alice Bown

Port en Kaas CREDITS @Alice Bown

Port en kaas is al vanouds her een bekende combinatie. Vooral blauwe kaas en port hoort tot die bekende combinaties. Denk bijvoorbeeld aan blue stilton met Port. Maar heb je al eens een stapje verder gedacht?

Eén soort port bij een kaasplank. Kan dat wel?

Stel, je maakt een kaasplank met een aantal heerlijke kaasjes. Je hebt er alles aan gedaan om een unieke kaasplank te maken. Dan liggen daar verschillende kaasjes op. Maar hoe ga je die combineren met maar één soort port? Want die port zal uiteraard met het ene kaasje heel goed matchen, maar het andere kaasje zal een onprettige combinatie vormen met de port die je koos. Je zou dus eigenlijk eens moeten proeven wat er nu wel en niet kan.

En dat port en kaas proeven gaan we doen

Lekker Tafelen werd uitgenodigd door het Portmerk Warre’s om hun port te komen proeven in combinatie met een aantal bijzondere kaasjes. Deze proeverij vond plaats op de prachtige locatie van Kaasfort Amsterdam, dat is gevestigd in Fort Zuidwijkermeer in Assendelft. Dit fort stamt uit 1903 en is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort hoort tot het UNESCO Werelderfgoed.

Bourgondisch Lifestyle Kaas - Kaasfort Amsterdam in Assendelft
Bourgondisch Lifestyle Kaas – Kaasfort Amsterdam in Assendelft

Je begrijpt dat wij direct in de stemming kwamen. Na een rondleiding door het fantastische kaasfort met maar liefst negen rijpingskamers wil je die kazen natuurlijk proeven. Leuk om te weten is dat Maître Fromager en kaas-affineur René Koelman van Bourgondisch Lifestyle hier als één van de weinigen in Nederland zelf kazen affineert. En hoe leuk is het als je op die prachtige locatie kennismaakt met Warre’s port, een portmerk dat drijft op 350 jaar ervaring. Al sinds 1670 verhandelen zij port. De familie Symington staat al jaren aan het roer, en dat doen ze op een ongeëvenaarde manier. Hun roots liggen al vanouds in het produceren van port, en inmiddels heeft de 13e generatie de dagelijkse leiding bij Warre’s Port.

Kaas en port combineren - Proeverij / Bourgondisch Lifestyle / Warre's Port
Kaas en port combineren – Proeverij / Bourgondisch Lifestyle / Warre’s Port

Voor deze proeverij is al het mogelijke gedaan om tot een aantal funky, out of the box port & kaas combinaties te komen. Jan-Jaap Altenburg (hoofd sommelier van restaurant Maeve) heeft samen met René Koelman het best uit Nederland (kaas) en uit de Douro (port) geprobeerd te combineren. Wat we geproefd hebben zijn ook daadwerkelijk out of the box combinaties. Dit zijn de combinaties die wij op deze fantastische locatie mochten proeven:

Port: WARRE’S WHITE / TONIC + PEER
Kaas: DRONKEN KONING

Port: WARRE’S WARRIOR RESERVE
Kaas: POULIGNY ST PIERRE

Port: WARRE’S KING’S TAWNY
Kaas: TORTA DE OVEJA & ETIVAZ

Port: WARRE’S OTIMA 10
Kaas: SWARTE TOER MET MOSTARDA VAN PRUIM EN GEMBER

Port: WARRE’S OTIMA COLHEITA 2013
Kaas: EPOISSES RAS EL HANOUT

Port: WARRE’S 2009 LBV
Kaas: VACHERIN AUX TRUFFELS & BOEREN LEIDSE KAAS

Port: WARRE’S 2000 VINTAGE
Kaas: REMEKER OLD

Warre's port
Warre’s port

Conclusie

We zeiden het al, het zijn stuk voor stuk echt out of the box combinaties die je zelf zou moeten proeven om ze te ontdekken. De proeverij leverde de conclusie dat je het nooit voor iedereen goed kunt doen. Het blijft een hele persoonlijke keuze. Maar dat je daarin mooie keuze kunt maken is meer dan duidelijk.

En daarmee willen we je vooral uitdagen om zelf eens te gaan proeven en te experimenteren. Want waarom zou je je beperken tot de blauwe kaas met port? Er zijn zoveel meer geweldige combinaties mogelijk. Combineer jij graag een lekkere wijn met een lekker gerecht? Probeer dit dan ook eens met port en kaas. Je komt ongetwijfeld tot hele verrassende inzichten.

Tags: Kaas
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

grillworst
Nieuws & Opinie

Bij deze slagers moet je zijn voor de allerlekkerste grillworst

appels plukken Bunnik
Nieuws & Opinie

Zelf appels plukken? Ga dit of volgend weekend naar Bunnik

aardappels rooien
Nieuws & Opinie

Ga zelf aardappels rooien op de Nationale Aardappelrooidag

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Kies eens vaker voor lokale kaas!
Nieuws & Opinie

Kies eens vaker voor lokale kaas!

Fabriekskaas of boerenkaas?
Nieuws & Opinie

Fabriekskaas of boerenkaas?

Lokaal fruit
Nieuws & Opinie

(Lokaal) fruit eten; echt een gezonde gewoonte

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen