Port en kaas is al vanouds her een bekende combinatie. Vooral blauwe kaas en port hoort tot die bekende combinaties. Denk bijvoorbeeld aan blue stilton met Port. Maar heb je al eens een stapje verder gedacht?
Eén soort port bij een kaasplank. Kan dat wel?
Stel, je maakt een kaasplank met een aantal heerlijke kaasjes. Je hebt er alles aan gedaan om een unieke kaasplank te maken. Dan liggen daar verschillende kaasjes op. Maar hoe ga je die combineren met maar één soort port? Want die port zal uiteraard met het ene kaasje heel goed matchen, maar het andere kaasje zal een onprettige combinatie vormen met de port die je koos. Je zou dus eigenlijk eens moeten proeven wat er nu wel en niet kan.
En dat port en kaas proeven gaan we doen
Lekker Tafelen werd uitgenodigd door het Portmerk Warre’s om hun port te komen proeven in combinatie met een aantal bijzondere kaasjes. Die proeverij vond plaats op de prachtige locatie van Kaasfort Amsterdam, dat is gevestigd in Fort Zuidwijkermeer in Assendelft. Dit fort stamt uit 1903 en is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort hoort tot het UNESCO Werelderfgoed.
Je begrijpt dat we direct in de stemming kwamen. Na een rondleiding door het fantastische kaasfort, met maar liefst negen rijpingskamers, wil je die kazen natuurlijk proeven. Leuk om te weten is dat Maître Fromager en kaas-affineur René Koelman van Bourgondisch Lifestyle hier als een van de weinigen in Nederland zelf kazen affineert. En hoe leuk is het als je op die prachtige locatie kennismaakt met Warre’s port, een portmerk dat drijft op 350 jaar ervaring. Al sinds 1670 verhandelen zij port. De familie Symington staat al jaren aan het roer, en dat doen ze op een ongeëvenaarde manier. Hun roots liggen al vanouds in het produceren van port, en inmiddels heeft de 13e generatie de dagelijkse leiding bij Warre’s Port.
Voor de proeverij is al het mogelijke gedaan om tot een aantal funky, out of the box port & kaas combinaties te komen. Jan-Jaap Altenburg (hoofd sommelier van restaurant Maeve) heeft samen met René Koelman het best uit Nederland (kaas) en uit de Douro (port) geprobeerd te combineren. Wat we geproefd hebben zijn ook daadwerkelijk out of the box combinaties. Dit zijn de combinaties die we op deze fantastische locatie mochten proeven:
Port: WARRE’S WHITE / TONIC + PEER
Kaas: DRONKEN KONING
Port: WARRE’S WARRIOR RESERVE
Kaas: POULIGNY ST PIERRE
Port: WARRE’S KING’S TAWNY
Kaas: TORTA DE OVEJA & ETIVAZ
Port: WARRE’S OTIMA 10
Kaas: SWARTE TOER MET MOSTARDA VAN PRUIM EN GEMBER
Port: WARRE’S OTIMA COLHEITA 2013
Kaas: EPOISSES RAS EL HANOUT
Port: WARRE’S 2009 LBV
Kaas: VACHERIN AUX TRUFFELS & BOEREN LEIDSE KAAS
Port: WARRE’S 2000 VINTAGE
Kaas: REMEKER OLD
Conclusie
We zeiden het al, het zijn stuk voor stuk echt out of the box combinaties die je zelf zou moeten proeven om ze te ontdekken. De proeverij leverde de conclusie dat je het nooit voor iedereen goed kunt doen. Het blijft een hele persoonlijke keuze. Maar dat je daarin mooie keuze kunt maken, is meer dan duidelijk.
En daarmee willen we je vooral uitdagen om zelf eens te gaan proeven en te experimenteren. Want waarom zou je je beperken tot de blauwe kaas met port? Er zijn zoveel meer geweldige combinaties mogelijk. Combineer je graag een lekkere wijn met een lekker gerecht? Probeer dit dan ook eens met port en kaas. Je komt ongetwijfeld tot hele verrassende inzichten.