Review: kookboek Vis uit Blik van Bart van Olphen – Vis uit Blik als voorgerecht? Afgelopen zomer zat ik op een terrasje aan het water in Rotterdam en daar stond het: door onze kok gevonden, bijzondere sardines in blik uit Portugal. En inderdaad stond er niet veel later een blikje op een bord voor mijn neus. Zijn ze nu helemaal? Maar toch, deze sardientjes smaakte heerlijk en had ik niet willen ruilen voor een uiensoepje. Vis uit blik wordt steeds hipper, niet alleen komen er steeds meer restaurants die dit op de kaart zetten, ook in Nederland is er steeds meer keus. Maar daar waar je in Zuid Europa een complete gang in de supermarkt of zelfs speciaalzaken hebt die zich richten op deze visconserven, moeten wij in Nederland toch nog zoeken naar bijzondere merken en smaken.
Quote: Het is al sinds jaren mijn missie om mensen te overtuigen hoe lekker en leuk het is om met vis te werken. Maar dan wel met duurzame vis. Het leeg vissen van de oceanen moet echt stoppen. Iedereen moet zich daar nog veel meer van bewust worden.
Duurzaam gevangen vis
Duurzaam gevangen vis, Bart van Olphen maakt zich er al jaren hard voor. Hij richt zich daarbij niet alleen op verse vis maar neemt daarnaast heel bewust vis uit blik mee. Veel wilde consumptievis gaat immers het blik in. Bereikbaar en betaalbaar voor velen, dus volgens Bart van Olphen, valt daar een grote slag te slaan. Want waar je met verse vis niet echt weet waar de vis vandaan komt, heb je met vis uit blik een etiket met informatie hoe, waar en wat er precies in dat blikje zit. Keurmerken van organisaties als Msc, die voortdurend controleren of visserijen zich aan protocollen houden, zie je steeds vaker op visconserven verschijnen. Dat koken met vis uit blik meer is dan een blikje sardientjes op een toastje doen wil Bart van Olphen laten zien met zijn nieuwste kookboek “Vis uit Blik”.
Inleiding, tips, weetjes
In Vis uit Blik laat Bart van Olphen in het inleidende deel eerst zien hoe het roestige tinnen blikje zich ontwikkeld heeft tot het product dat nu bij ons in de schappen ligt. Vervolgens legt hij uit waarom je eerst een etiket moet lezen voordat je het blikje in je mandje legt en laat zien hoe een Portugees bedrijf omgaat met de verwerking van vers gevangen sardines. De tip die hij meegeeft om een bepaalde conservenwinkel in Lissabon te bezoeken doet je bijna besluiten het eerste vliegtuig richting Portugal te nemen.
De 50 recepten die volgen, zijn onderverdeeld in soort vis: tonijn, ansjovis, mosselen, zalm, makreel, sardines, krab, schelvis & kabeljauw, kokkels en haring. Met voorafgaand aan ieder hoofdstuk extra informatie over de soort en een kennismaking met vissers. Wat voor alle vis uit blik handig is om te weten is dat vis in water beter gebruikt kan worden voor een koude bereiding en vis in olie voor de warme. Een andere tip is dat kokkels, mosselen en krab kunnen het best vlak voor opdienen worden toegevoegd, anders worden ze snel te gaar en smakeloos.
Ik heb nooit geweten dat je blikjes ansjovis en sardines beter kan laten rijpen en regelmatig moet keren of dat de schelvislever, die mijn moeder als traktatie zondags op een toastje smeerde eigenlijk kabeljauwlever was. Dat surimi, dat met conserveringsmiddel geperste vlees van witvis is, echt geen krab genoemd mag worden is hopelijk bij velen al bekend.
Recepten, de bekende, maar zeker ook verrassende nieuwe
Dat je meer kan doen met een visje uit blik laten de smakelijke recepten zien zoals bijvoorbeeld een bloemkool panna cotta met kipper (gerookte haring), schelvislever in sinaasappelsap, bakbanaan met krab en mangochutney of een snelle tonijnspaghetti. Daarnaast staan er toch ook wat voorspelbare recepten in zoals een ansjovisdip, een couscoussalade met tonijn of gegrilde groente met sardines in. Voor een paella zou ik zelf kiezen voor verse mosselen, maar ach, wie weet als ik eens weinig tijd heb of trek heb in mosselen buiten het seizoen, dan kan ik zomaar een blikje opentrekken. Duidelijke stapsgewijze omschrijving met ingrediëntenlijst op de linker pagina en rechts een paginagrote foto. Geen moeilijke recepten en over het algemeen zo op tafel.
Een handig, smakelijk kookboek, dat je met andere ogen laat kijken naar dat “blikvoer”.